Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζεστό χρήμα εξασφάλισαν 10 ελληνικές startups σε δύο μήνες

Ιδιαίτερα αποδοτικοί ήταν οι τελευταίοι μήνες για το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. Εταιρείες με διαφορετικές δραστηριότητες «κέρδισαν» την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενισχύοντας την ελληνική startup σκηνή.

Ζεστό χρήμα εξασφάλισαν 10 ελληνικές startups σε δύο μήνες

Το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, κεντρίζοντας όλο και περισσότερο το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Δέκα ελληνικές startups μέσα σε ένα μήνα προσέλκυσαν σημαντικά ποσά και συνεχίζουν την ανάπτυξή τους στη διεθνή αγορά, ουσιαστικά διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα για την Ελλάδα και επαληθεύοντας τις προβλέψεις της αγοράς.

Το ελληνικό… δαιμόνιο ζει και βασιλεύει μέσα από τις εταιρείες Wikifarmer, Ferryhopper, Ergeon, MigaHealth, Matternet, Finloup, Lerna, Athroa, Bryq και  Better Origin, που «σήκωσαν» εκατομμύρια ευρώ με στόχο την αναπτυξιακή τους πορεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προσφέροντας πρωτοποριακές ιδέες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, από τον τουρισμό μέχρι την υγεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την παρακολούθηση και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, στο πλαίσιο συνεδρίου του Money Review έδωσε έμφαση στο υπαρκτό ενδιαφέρον γύρω από τον εν γένει τομέα της αναζήτησης και ανάπτυξης καινοτομίας.

«Προ μιας δεκαετίας, ο συγκεκριμένος κλάδος ήταν ανύπαρκτος, ενώ σήμερα αριθμεί περισσότερες από 500 επιχειρήσεις, η χρηματιστηριακή αξία των οποίων υπερβαίνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που “μεταφράζεται” στο 4-5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της πατρίδας μας. Αναμφίβολα, το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας τοποθετείται δυναμικά στον διεθνή χάρτη της startup πραγματικότητας, ενώ η αξία και εξειδίκευση του στελεχιακού δυναμικού τους αποτελεί asset για τις ίδιες, μα και τη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Ferryhopper: Νέος επενδυτικός γύρος ύψους 5 εκατ. ευρώ

H πρώτη πλατφόρμα κρατήσεων που παρέχει τη δυνατότητα συνδυασμού ακτοπλοϊκών δρομολογίων για το ταξίδι σε προορισμούς που δεν έχουν απευθείας σύνδεση έγινε γεγονός από μια παρέα Ελλήνων νέων  το 2017 και από τότε έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία, ενώ έχει αντλήσει σημαντικά κεφάλαια σε διαφορετικούς επενδυτικούς γύρους.

Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, το Ferryhopper εξασφάλισε 5 εκατ. ευρώ, με βασικό επενδυτή την Piton Capital, ένα επενδυτικό fund με έδρα το Λονδίνο που ειδικεύεται σε marketplaces και εταιρείες που δημιουργούν network effects. Οι υπάρχοντες επενδυτές LAUNCHub Ventures και Metavallon VC συμμετέχουν επίσης στον νέο γύρο χρηματοδότησης, εδραιώνοντας περαιτέρω τη σχέση εμπιστοσύνης τους με το Ferryhopper.

Από το 2017 που το Ferryhopper πούλησε το πρώτο του εισιτήριο, η ομάδα των τεσσάρων ιδρυτών έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία που απασχολεί περισσότερους από 110 επαγγελματίες. Έχοντας ήδη εξυπηρετήσει πάνω από 3 εκατομμύρια ταξιδιώτες, πλέον το Ferryhopper προσφέρει ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς 400 προορισμούς σε 15 χώρες.

Επιπλέον, η εφαρμογή του Ferryhopper για κινητά μετράει ήδη 600.000 λήψεις και δείχνει τον δρόμο προς τη νέα ψηφιακή εποχή στις ακτοπλοϊκές μεταφορές.

Η νέα χρηματοδότηση θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο, ώστε το Ferryhopper να εδραιώσει τη θέση του στη Μεσόγειο, αρχής γενομένης από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, όπου έχει ήδη ηγετικό ρόλο, να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του, καθώς και να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2019 το Metavallon VC και η εταιρεία easyGroup, του Steliou Hajiioannou, προχώρησαν σε επένδυση Seed Round στο Ferryhopper ύψους 600.000 ευρώ. Την ίδια χρονιά, σε συνεργασία με το easyGroup, το Ferryhopper δημιούργησε την πλατφόρμα easyFerry.

Wikifarmer

Το Wikifarmer, η ελληνική νεοφυής επιχείρηση που φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα προϊόντων παραγωγών στην πλατφόρμα του, διευκολύνοντας τους αγοραστές να τα αναζητήσουν και να τα αγοράσουν, ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα ιδιαίτερα πετυχημένο γύρο χρηματοδότησης. 

Επενδυτές διεθνούς κύρους όπως ο Mathias Kamprad, το Διοικητικό Συμβούλιο της Inter IKEA, ο Patrick και η Cynthia Odier της Lombard Odier Private Bank, η Sophia Bendz, επιχειρηματίας και πρώην παγκόσμιος διευθυντής μάρκετινγκ του Spotify, Alexandre Vilgrain, C.E.O. του ομίλου SOMDIAA, του ιδρύματος Κωνσταντακόπουλου και με τη συμμετοχή της Metavallon Venture Capital, κορυφαίας ελληνικής εταιρείας VC, «στήριξαν» την ελληνική πλατφόρμα για τη διάδοση βιώσιμης γεωργικής γνώσης σε όλο τον κόσμο και την ψηφιοποίηση του αγροτικού εμπορίου.

Η πλατφόρμα έχει χαρακτηριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών ως η Wikipedia των αγροτών, διαθέσιμη σε 12 γλώσσες. Την έχουν ήδη επισκεφθεί 12 εκατομμύρια επισκέπτες από περισσότερες από 200 χώρες, ενώ 30.000 προϊόντα έχουν ανέβει από αγρότες. Περισσότεροι από 5.000 αγοραστές -συμπεριλαμβανομένων μονάδων επεξεργασίας τροφίμων (FMCG, υπηρεσίες τροφίμων, κ.λπ.), χονδρέμποροι/εισαγωγείς, καταστήματα λιανικής και ξενοδοχεία/εστιατόρια- έχουν αγοράσει ένα προϊόν απευθείας από μια φάρμα.

Η πλατφόρμα του Wikifarmer επιτρέπει στους αγρότες να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ενημερωμένη γνώση σχετικά με τις βέλτιστες γεωργικές πρακτικές και τους δίνει την ευκαιρία να πουλήσουν τα προϊόντα τους απευθείας σε επιχειρήσεις, βοηθώντας τους να ελαχιστοποιήσουν ή να ξεπεράσουν τον μεγάλο αριθμό μεσαζόντων που υπάρχουν σήμερα. Το Wikifarmer στοχεύει να γίνει η καθολική πηγή για τους αγρότες που αναζητούν πληροφορίες και ο προορισμός για άτομα που επιθυμούν να αγοράσουν γεωργικά προϊόντα παγκοσμίως.

Η νέα χρηματοδότηση, που πηγές θεωρούν ότι αποτελεί από τις μεγαλύτερες σε ελληνικές startups, θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε 20 γλώσσες και για την ενίσχυση της παρουσίας του Wikifarmer στην αγορά στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, με στόχο τη δημιουργία ενός μεσογειακού κόμβου αγροτών που θα προσελκύει αγοραστές από όλο τον κόσμο. 

Ergeon

Ποσό 40 εκατ. δολ. εξασφάλισε η ελληνική Ergeon, σε ένα γύρο χρηματοδότησης σειρά Β με lead fund την Prysm. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Jiayue He και τον Οδυσσέα Τσατάλο, ο οποίος ήταν συνιδρυτής της εταιρείας Upwork, και του λογιστικού λογισμικού Intacct, το οποίο εξαγοράστηκε από τη Sage έναντι 850 εκατ. δολ.

Η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να παραγγείλει κατασκευαστικά έργα όπως φράχτες, δρόμους και άλλα με τον ίδιο τρόπο που παραγγέλνει άλλα προϊόντα και υπηρεσίες στο διαδίκτυο.

Απασχολεί περισσότερους από 350 ανθρώπους σε περισσότερες από 40 χώρες και συγκέντρωσε περισσότερα από 53 εκατομμύρια δολάρια, για να φτάσει τελικά να χτίσει ολόκληρα σπίτια.

Σε έναν κόσμο όπου οι ιδιοκτήτες σπιτιού χρειάζονται -αλλά συχνά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή δεν δίνουν προτεραιότητα- έναν γενικό εργολάβο ακόμα και για μικρότερες θέσεις εργασίας, η Ergeon εισέρχεται και είναι εύκολο να δει κανείς πως υπάρχει μια τεράστια αγορά για τέτοιου είδους πράγματα.

Το δίδυμο επέλεξε τις κατασκευές εν μέρει επειδή ο κλάδος υποφέρει από μια από τις χειρότερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας ανά πάσα στιγμή. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η βιομηχανία αξίζει 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια μόνο στις ΗΠΑ.

Miga Health

Σε ένα seed γύρο χρηματοδότησης, η εφαρμογή για την παρακολούθηση της υγείας της καρδιάς συγκέντρωσε 12 εκατ. δολ. υπό την ηγεσία της Quiet Capital.

Οι Dr. Jarrad Aguirre και Dre Limberopoulos ίδρυσαν την εταιρεία αφού εργάστηκαν σε άλλες εταιρείες αρχικών σταδίων. Είδαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια νεοφυή επιχείρηση που θα επικεντρωνόταν στην αλλαγή των αποτελεσμάτων για την υγεία της καρδιάς.

Οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το 80% των πρόωρων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν, σύμφωνα με το CDC. Η υγεία της καρδιάς επηρεάζει τους πάντες, αν και συχνά δεν είναι στην πρώτη προτεραιότητα, μέχρι να συμβεί κάτι όπως μια καρδιακή προσβολή.

Matternet

Η Matternet εξασφάλισε χρηματοδότηση από τo ταμείο «Phaistos Investment Fund» της 5G Ventures, σε έναν γύρο χρηματοδότησης σειράς Β.

Ειδικότερα, η διαχειρίστρια εταιρεία του Φαιστός, 5G Ventures, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας Matternet Inc., εταιρείας που εδρεύει στις ΗΠΑ με ιδρυτή τον Ανδρέα Ραπτόπουλο και δραστηριοποιείται  στον τομέα των μικρο-μεταφορών μέσω drones σε αστικά κέντρα, σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πραγματοποίηση της επένδυσης, η Matternet προχωρά στην ίδρυση στην Ελλάδα θυγατρικής εταιρείας (Matternet Europe), για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη. Η Matternet Europe θα στεγαστεί στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab. O «Δημόκριτος» είναι  μέλος του δικτύου συνεργατών που έχει αναπτύξει η 5G Ventures για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει το Ταμείο Φαιστός, με υποδομές, τεχνολογία, τεχνογνωσία και πρόσβαση σε πόρους Έρευνας & Ανάπτυξης.

Finloup

Η Finloup εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση από την Genesis Ventures. Η ελληνική FinTech δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ψωνίσουν με άτοκες δόσεις γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια -χωρίς πιστωτική κάρτα

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανέπτυξε τη δυνατότητα να αγοράζουν και να πληρώνουν οι καταναλωτές χωρίς να χρεώνονται τόκους ή να χρειάζεται να διαθέτουν πιστωτική κάρτα συνδεδεμένη με κάποιο τραπεζικό λογαριασμό.

Με βάση το open banking, η Finloup εκτιμά τα τραπεζικά δεδομένα του κάθε αγοραστή για να αξιολογήσει το επίπεδο οικονομικής αξιοπιστίας του και να διασφαλίσει ότι θα μπορεί να αποπληρώσει το όποιο ποσό για τις αγορές που πραγματοποίησε.

Η ενσωματωμένη στην πλατφόρμα των e-shops με τα οποία συνεργάζεται η εταιρεία, διατίθεται ως υπηρεσία σε όσους καταναλωτές την επιλέξουν για να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους.

Από όταν τέθηκε σε λειτουργία η λύση της Finloup στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η μέση κατανάλωση έχει αυξηθεί στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, με τους καταναλωτές να προτιμούν πλέον πιο ευέλικτους τρόπους πληρωμής.

«Η εγκαθίδρυση του ανοικτού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα έκανε τη χρηματοπιστωτική αγορά πιο ανοικτή και διαφανή, δίνοντας τη δύναμη στον καταναλωτή. Νέες καινοτόμες και φιλικές προς τον χρήστη υπηρεσίες από fintechs γίνονται διαθέσιμες στο κοινό -το finloup είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, καθώς αξιοποιεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τους καταναλωτές: τη δίκαιη πρόσβαση στην πίστωση», προσθέτει ο Μάριος Νούτσος, COO & συνιδρυτής του finloup.

Lerna

Η Lerna AI πρόκειται να αντλήσει νέα χρηματοδότηση από την Genesis Ventures. H deep tech startup έχει ως στόχο να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές για smartphone προωθούν τις υπηρεσίες τους συνδυάζοντας τεχνητή νοημοσύνη, ομοσπονδιακή μάθηση και εξειδικευμένες τεχνικές ασφαλείας.

Τη Lerna AI υποστηρίζουν εξίσου ένας αριθμός επενδυτών-αγγέλων, μεταξύ αυτών, ο Δρ Σταύρος Παπαδόπουλος, Founder και CEO της σημαντικά αποδοτικής εταιρείας διαχείρισης δεδομένων TileDB. Ο ίδιος αναφέρει: «Είμαι ενθουσιασμένος που επενδύω στη Lerna AI, μια νεοφυή επιχείρηση με μια ισχυρή τεχνολογική ιδρυτική ομάδα με μεγάλη εμπειρία στην προστασία των δεδομένων, που δημιουργεί ένα ανατρεπτικό προϊόν για προγραμματιστές κινητών τηλεφώνων που προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών. Μου αρέσει το γεγονός ότι η Lerna AI συνδυάζει την καινοτομία βαθιάς τεχνολογίας με την ηθική των δεδομένων».

H deep tech startup έχει ως στόχο να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές για smartphone προωθούν τις υπηρεσίες τους. Συνήθως, οι προωθητικές εκστρατείες βασίζονται στα δεδομένα των χρηστών -τα οποία συνήθως προέρχονται από cookies και data-brokers.

Όμως, η αυστηρή νομοθεσία που έχει θεσπιστεί γύρω από το GDPR και την προστασία προσωπικών δεδομένων έχει βάλει φρένο σε τέτοιου είδους τακτικές. Υπάρχει πλέον ένας νέος τρόπος εξόρυξης δεδομένων και πληροφορίων, σε ένα μετα-cookies πλαίσιο, με ασφαλή, ιδιωτικό και αποκεντρωμένο τρόπο.  Η Lerna AI συμβάλλει στην ανάλυση και την κατανόηση του προφίλ του κάθε χρήστη, αξιοποιώντας AI τεχνολογία. Τα δεδομένα που συλλέγονται, αποθηκεύονται με ασφαλή τρόπο. Το μυστικό της επιτυχίας της υπηρεσίας της Lerna έγκειται στον συνδυασμό ομοσπονδιακής μάθησης, με τεχνικές ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής, οι οποίες καθιστούν το σύστημα εξαιρετικά κλιμακούμενο, διατηρώντας παράλληλα την ιδιωτικότητα.

Athroa

Χρηματοδότηση ύψους 550 χιλ. ευρώ εξασφάλισε η Athroa Innovations, εταιρεία μικρομετοχών με έδρα την Αθήνα, με στόχο την αύξηση των επενδύσεων σε ομάδες deeptech με γνώμονα τη διανοητική ιδιοκτησία. Ο γύρος πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση ενός ιδιώτη επενδυτή, στον οποίο προστέθηκε το νεοσύστατο Optimality Fund, καθώς και η Big Pi Ventures, ο αρχικός επενδυτής της Athroa.

Η Athroa επικεντρώνεται στη συνεργασία με εφευρέτες και ιδρυτές σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανάπτυξη στοχευμένων λύσεων σε πολύπλοκες προκλήσεις για την ανθρώπινη και πλανητική υγεία. Η Athroa επενδύει σε startups και συμβάλλει στη λειτουργία τους για να επιταχύνει την πορεία τους προς την αγορά. Η διεπιστημονική ομάδα της φέρνει σε επαφή ιδρύματα Έρευνας και Ανάπτυξης, επενδυτές και τη βιομηχανία καταλύοντας την επιχειρηματική ανάπτυξη και τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τις εταιρείες χαρτοφυλακίου της.

Bryq

Η ελληνική startup Bryq πρόσφατα άντλησε χρηματοδότηση ύψους 4 εκατ. δολ. από το επενδυτικό ελληνικό κεφάλαιο Big Pi Ventures καθώς και από το ολλανδικό No Such Ventures, σε έναν pre A γύρο.

Η ελληνική startup έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογική λύση, με στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες στον τομέα του HR. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εργαλείο αξιολόγησης που συνδέει τις ικανότητες και τα γνωρίσματα των υποψηφίων με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις κάθε θέσης. Την ίδια στιγμή, το σύστημα που έχει αναπτύξει, επιχειρεί να εξασφαλίσει τη διαφάνεια της διαδικασίας πρόσληψης και αφαιρεί τυχόν προκαταλήψεις εις βάρος υποψηφίων. Το 2021, η εταιρεία κατέγραψε για πρώτη φορά κέρδη, ενώ τα ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα από την παροχή των υπηρεσιών της αγγίζουν τα 2 εκατ.

Η Bryq μέσα από τη λύση της φιλοδοξεί, μεταξύ άλλων, να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις «απώλειες» που έχουν από τις αποχωρήσεις των εργαζομένων και να προσελκύσουν ταλέντα από το εξωτερικό, ιδίως όταν πρόκειται για απομακρυσμένη εργασία. Επιχειρεί να συμβαδίσει με τις ανάγκες του λεγόμενου future of work (μέλλον της εργασίας), το οποίο έχει επηρεαστεί από τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, μέσω του remote working αλλά και του φαινομένου της μεγάλης παραίτησης.

Η πλατφόρμα της Bryq έχει χρησιμοποιηθεί από 200 εταιρείες με πάνω από 500 εργαζομένους, ανάμεσα στις οποίες: ΕΥ, Teleperformance, Deliveroo, Viva Wallet κ.ά., ενώ μέσα από το σύστημά της έχει «επεξεργαστεί» τουλάχιστον 1 εκατ. υποψηφίους.

Better Origin

Νέα χρηματοδότηση ύψους 16 εκατ. δολ. έλαβε η Better Origin, νεοφυής εταιρεία που έχει δημιουργήσει μικρά αγροκτήματα εντός των οποίων τοπικά απορρίμματα τροφίμων μετατρέπονται σε υψηλής ποιότητας ζωοτροφές για κοτόπουλα.

Στην εταιρεία επένδυσε το βρετανικό fund Balderton Capital, το οποίο διαχειρίζεται συνολικά περίπου 4,5 δισ. δολ., ενώ στον γύρο χρηματοδότησης (series A) συμμετείχαν και υφιστάμενοι επενδυτές, όπως η Fly Ventures αλλά και το ελληνικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Metavallon VC.

Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, η εταιρεία φιλοδοξεί να αυξήσει την ομάδα της από 30 άτομα τώρα σε 70 μέχρι το τέλος του 2022, ενώ διερευνά την πιθανότητα να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα για την πρόσληψη μηχανικών που θα επικεντρώνονται στην κατασκευή και συναρμολόγηση των μικρών αγροκτημάτων της. Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, το ύψος των κεφαλαίων που έχει συγκεντρώσει από την έναρξη λειτουργίας της φθάνει τα 19 εκατ. δολ., ενώ η τεχνολογία της δύναται να επεκταθεί σε τροφές για ψάρια, κατοικίδια, ακόμη και ανθρώπους.

Η Better Origin, δημιούργημα του Φώτη Φωτιάδη και του Σλοβένου Μίχα Πίπαν, έχει αναπτύξει αποκεντρωμένες μίνι φάρμες εντόμων, οι οποίες με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης λαμβάνουν τοπικά απορρίμματα τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ και τα μετατρέπουν σε βιώσιμες ζωοτροφές.

Το προϊόν της εταιρείας, Χ1, είναι ένα μίνι αγρόκτημα εντός του οποίου πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα η παραπάνω διαδικασία, χωρίς να χρειάζεται να παρέμβει ο αγρότης. «Κλειδί» για να παραχθούν οι ζωοτροφές είναι τα σκουλήκια, black soldier fly, τα οποία μεγαλώνουν 5.000 φορές από την αρχική μάζα τους καταναλώνοντας τα απόβλητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v