Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες φωτιές ανάβουν τα τιμολόγια ρεύματος τον Αύγουστο

Υψηλές τιμές αναμένεται να ανακοινώσουν οι εταιρείες, ενσωματώνοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην ονομαστική χρέωση. Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση η κάλυψη του κόστους, που μπορεί να φτάσει το 1-1,5 δισ. τον μήνα.

Νέες φωτιές ανάβουν τα τιμολόγια ρεύματος τον Αύγουστο

Τιμές-σοκ στα τιμολόγια του ρεύματος θα δουν οι καταναλωτές από την 1η Αυγούστου. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι υπάρχουσες πληροφορίες από την αγορά, οι προμηθευτές αναμένεται να προσδιορίσουν ως τις 10 Ιουλίου τιμές προμήθειας που θα κυμαίνονται από 0,46 έως 0,50 ευρώ την κιλοβατώρα, ενσωματώνοντας στην ονομαστική χρέωση και τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, να απορροφηθεί το 85% των αυξήσεων μετά την αναστολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί το ποσό του 1-1,5 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση για τις επιδοτήσεις. Ποσό που δεν καλύπτεται επ’ ουδενί, όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές, από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, συνεπώς, θα πρέπει να αναζητηθούν επιπλέον κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι τιμές προμήθειας θα αλλάζουν κάθε μήνα από τους προμηθευτές, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα. Θα βασίζονται στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, για την οποία θα γίνεται πρόβλεψη δύο μήνες πριν, στη διακύμανση της τιμής του φυσικού αερίου στο TTF, αλλά και στην αβεβαιότητα που συνεπάγονται για την αγορά οι ανεξέλεγκτες κινήσεις Πούτιν.

Όλα δείχνουν ότι οι ιδιώτες προμηθευτές θα περιμένουν πρώτα τη ΔΕΗ να βάλει τον… πήχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιχείρηση προσανατολιζόταν να δώσει για τον Αύγουστο τιμή προμήθειας κάτω από 0,50 ευρώ την κιλοβατώρα. Ωστόσο, φαίνεται να επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, καθώς ο νέος μηχανισμός για την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά εκτιμήθηκε ότι δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια κέρδους. Έτσι, η ΔΕH αναμένεται να βάλει τον πήχη στο 0,50 ευρώ την κιλοβατώρα, τιμή που προβλέπεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Χρήσιμη σύγκριση: Τον Ιούνιο, με μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 240,49 ευρώ τη μεγαβατώρα, η τιμή προμήθειας ρεύματος τον Ιούλιο διαμορφώθηκε, με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, στα 0,315 έως 0,35 ευρώ την κιλοβατώρα. Η ΔEΗ στο σύνολο των κυμαινόμενων τιμολογίων της στην οικιακή κατανάλωση (Γ1Ν) χρεώνει πάγια 0,110 ευρώ την κιλοβατώρα, στην οποία προστίθεται και η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις διακυμάνσεις των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Με βάση τη μεσοσταθμική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, που είναι στα 317,65 ευρώ τη μεγαβατώρα, η τιμή προμήθειας ανεβαίνει στο 0,40 ευρώ την κιλοβατώρα, με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Σήμερα, μάλιστα, η μέση χονδρική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας είναι στα 345,62 ευρώ/MWh.

Συνεπώς, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και οι τιμές προμήθειας για τον Αύγουστο αγγίξουν το 0,50 ευρώ την κιλοβατώρα, τότε η παραδοχή των προμηθευτών είναι για μέση χονδρεμπορική τιμή τον Ιούλιο πάνω από 400 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Σε κάθε περίπτωση, τα αρμόδια τμήματα των εταιρειών προμήθειας βρίσκονται σε… δημιουργικό αναβρασμό. Σβήνουν και γράφουν υπολογισμούς και νούμερα, ώστε οι τιμές προμήθειας που θα ανακοινώσουν να αντικατοπτρίζουν το κόστος τους, συν ένα εύλογο risk margin.

Τις συνθήκες αβεβαιότητας επιτείνει και το γεγονός ότι ως τις 21 Ιουλίου θα βρίσκεται σε συντήρηση ο Nord Stream 1, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι περιορισμένες οι ροές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, οδηγώντας σε τρελό ασανσέρ τις τιμές του φυσικού αερίου στο TTF, που κινούνται τις τελευταίες ημέρες στα επίπεδα των 165 με 170 ευρώ τη μεγαβατώρα και εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν υψηλές και στο επόμενο 4μηνο.

Ερώτημα παραμένει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Θα «ξαναχρειαστεί» συντήρηση ο αγωγός ή θα υπάρξει ομαλή, έκτοτε, προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου; Άγνωστες οι βουλές του Πούτιν.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί

Οι αυξημένες επιδοτήσεις που επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και τα έσοδα από την επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, αποσκοπούν στη διατήρηση της τιμής προμήθειας στα 0,15 έως 0,17 ευρώ την κιλοβατώρα.

Για να το πετύχει αυτό διέθεσε για τον Ιούλιο το ποσό των 722 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο, με την τιμή προμήθειας, εφόσον διαμορφωθεί στο 0,50 ευρώ την κιλοβατώρα, η μπάνκα των επιδοτήσεων θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερα ποσά, που θα υπερβούν σημαντικά, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, το 1 δισ. ευρώ.

Η κυβερνητική πολιτική που αποφασίστηκε στον τομέα αυτό όχι μόνο δεν καθησυχάζει την αγορά προμήθειας, αλλά της δημιουργεί και πρόσθετους πονοκεφάλους, πέραν του ορισμού τιμής προμήθειας που θα πρέπει να αντιστοιχεί στα κόστη τους και δεν θα εγείρει παρεμβάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής, για υπερέσοδα και νόθευση του ανταγωνισμού.

Οι πονοκέφαλοι αυτοί έχουν να κάνουν με τρία πράγματα: πρώτον, ότι ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση ο «ενεργειακός τουρισμός», καθώς οι καταναλωτές θα μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο με δέλεαρ την τιμή που θα προσφέρουν, χωρίς να πληρώνουν πέναλτι. Δεύτερον, εξαιτίας των μετακινήσεων των καταναλωτών δεν αποκλείεται να αυξηθούν τα «φέσια» στην αγορά, αφού δεν είναι προϋπόθεση η εξόφληση του προηγούμενου παρόχου για να πάει κάποιος στον επόμενο. Και τρίτον, ενδεχομένως να υπάρξουν προμηθευτές που θα δώσουν πολύ χαμηλή τιμή προμήθειας συγκριτικά με το τι θα ισχύει στην αγορά, σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν πελατειακή βάση, κάτι το οποίο θεωρείται ότι θα αποβεί σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v