Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Ανάπτυξη 4,2% για την Ελλάδα το 2022, ώθηση από τον τουρισμό

Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές των εμπορευμάτων είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αυτό το θετικό μοτίβο, αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική ανάκαμψη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, εκτιμά ο οίκος.

ING: Ανάπτυξη 4,2% για την Ελλάδα το 2022, ώθηση από τον τουρισμό

Ο διψήφιος πληθωρισμός πιθανότατα θα επιβαρύνει την εγχώρια κατανάλωση, αλλά οι ισχυρές τουριστικές εισροές το καλοκαίρι θα βοηθήσουν στη διατήρηση της οικονομίας, εκτιμά η ING. Η ολλανδική τράπεζα βλέπει ανάπτυξη 4,2% φέτος και 9,7% πληθωρισμό, ενώ για τα επόμενα έτη οι εκτιμήσεις εξομαλύνονται.

Η ελληνική οικονομία ξεκίνησε το 2022 σε ισχυρές βάσεις, με όλες τις συνιστώσες της ζήτησης να συμβάλλουν θετικά στην τριμηνιαία ανάπτυξη 2,4%. Η ιδιωτική κατανάλωση αποδείχθηκε ο ισχυρότερος μοχλός ανάπτυξης, αντανακλώντας πιθανώς τον αντίκτυπο της βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς εργασίας. Το πρώτο τρίμηνο, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 12,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010.

Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές των εμπορευμάτων είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αυτό το θετικό μοτίβο, αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική ανάκαμψη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Το σοκ στις τιμές της ενέργειας, που ενισχύθηκε από τον πόλεμο, εμφανίζεται τώρα πλήρως, με τον πληθωρισμό στο 12,1% τον Ιούνιο. Η αύξηση της συνιστώσας των τροφίμων είναι επίσης ένας λόγος ανησυχίας, καθώς θα πλήξει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.

Ομολογουμένως, η πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλών εισοδημάτων αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται να υποφέρει το δεύτερο τρίμηνο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη άρχισε να πέφτει και πάλι πρόσφατα.

Μια θετική τουριστική καλοκαιρινή σεζόν φαίνεται πιθανή

Οι πρώτες ενδείξεις από τον τουριστικό τομέα δείχνουν ότι υπάρχει αισιοδοξία για τη θερινή περίοδο. Τα στοιχεία των διεθνών ταξιδιωτικών υπηρεσιών για τον Απρίλιο έδειξαν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν πάνω από τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (περίοδο προ Covid), με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι και τις εισερχόμενες τουριστικές ροές να αυξάνονται. Οι περισσότεροι περιορισμοί υγείας που σχετίζονται με τον Covid καταργήθηκαν τον Μάιο και φαίνεται απίθανο να επαναφερθούν μόλις στην αρχή της θερινής περιόδου, παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων.

Tα Ευρωπαϊκά Ταμεία Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) είναι μια άλλη δυνητικά ισχυρή πηγή στήριξης για την ελληνική ανάπτυξη.

Η εικόνα των δημόσιων οικονομικών φαίνεται να έχει ακόμη ωφεληθεί από τη συνδυασμένη επίδραση της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, με αμφότερα να συμβάλουν στα φορολογικά έσοδα. Το πρόσφατο επεισόδιο διεύρυνσης του spread που τροφοδοτήθηκε από την επιτάχυνση της ομαλοποίησης της νομισματικής στάσης της ΕΚΤ δεν άλλαξε την εικόνα βιωσιμότητας του χρέους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Με μέσο χρόνο μέχρι τη λήξη άνω των 18 ετών, οι σημαντικές διαταραχές των επιτοκίων μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ εύκολα και η επίδραση του φόρου πληθωρισμού στο χρέος λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Μια μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ στο 186% (από 193% το 2021) φαίνεται ευδιάκριτη πιθανότητα.

Στοχεύοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα αξιοπιστίας σε μια προεκλογική χρονιά. Οι απαιτήσεις βιωσιμότητας του χρέους σε ένα περιβάλλον ομαλοποίησης του πληθωρισμού θα απαιτήσουν πράγματι την επιστροφή σε έναν βιώσιμο συνδυασμό πρωτογενών πλεονασμάτων και αξιοπρεπούς αύξησης του ΑΕΠ,καταλήγει η ING.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v