Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα 14 περιφερειακά αεροδρόμια πέρασαν τον πήχη του 2019

Ο αριθμός των τουριστών που διακινήθηκαν το 1ο εξάμηνο του 2022 στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια. Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι προορισμοί.

Tα 14 περιφερειακά αεροδρόμια πέρασαν τον πήχη του 2019

Τη μεγάλη υπέρβαση των αριθμών του 2019 έκαναν τον Ιούνιο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece, «φωτογραφίζοντας» τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού.

Η συνολική επιβατική κίνηση τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού βρέθηκε στο +3,3% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, με τον αριθμό των ταξιδιωτών που διακινήθηκαν στους 14 αερολιμένες να ξεπερνά τα 4,6 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασε τις επιδόσεις του 2019, καταγράφοντας άνοδο 4,6%, ενώ με αρνητικό πρόσημο και ταυτόχρονο κλείσιμο της ψαλίδας στο -3,5% ολοκληρώθηκε ο Ιούνιος ως προς την κίνηση εσωτερικού.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, το οποίο βρέθηκε στο +21,5% σε σχέση με το «κανονικό» 2019, ενώ Άκτιο και Κέρκυρα ακολουθούν με αύξηση 12,9% και 12,4% αντίστοιχα. Αντίθετα, πτώση κατέγραψαν πέντε αεροδρόμια: της Καβάλας (-22,2%), της Θεσσαλονίκης (-11,4%), της Μυτιλήνης (-10%), της Σάμου (-6,9%) και της Κω (-1,3%).

Σε επίπεδο 1ου εξαμήνου, η απόκλιση ως προς τη συνολική επιβατική κίνηση περιορίστηκε ακόμη περισσότερο, στο -5,7% σε σχέση με το 2019, με τον αριθμό των ταξιδιωτών να ξεπερνά το ψυχολογικό όριο των 10 εκατομμυρίων και να καλύπτει το 94% του έτους-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού.

Η διεθνής κίνηση προσέγγισε τα προ πανδημίας επίπεδα, σημειώνοντας πτώση 1,4%, ενώ ο αριθμός των ταξιδιωτών εσωτερικού ήταν μειωμένος κατά 16,8% σε σχέση με το 2019. Το χαμένο έδαφος ανέκτησαν το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου τα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σαντορίνης, της Σκιάθου, του Ακτίου και της Κέρκυρας, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο να καταγράφεται στον αερολιμένα του Ακτίου. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωση το αεροδρόμιο της Καβάλας που βρέθηκε στο -31% σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα.

Σε σχέση με το 2021, η συνολική επιβατική κίνηση του Ιουνίου διαμορφώθηκε στο +213%, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου, η άνοδος ξεπέρασε το 324%. Θετικό ήταν και το πρόσημο των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με αύξηση 3,5%, ενώ τον ρυθμό έδωσαν οι διεθνείς πτήσεις, που κινήθηκαν ανοδικά σε ποσοστό 7,8%. Αντίστοιχα, στο -8,2% έκλεισε ο Ιούνιος για τις πτήσεις εσωτερικού. Για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, ο αριθμός των πτήσεων σημείωσε πτώση 1,3% σε σχέση με το 2019, με τις πτήσεις εξωτερικού στο +3,4% και τις πτήσεις εσωτερικού στο -8,2%.

Στην κορυφή των χωρών που… τροφοδότησαν με ταξιδιώτες την Ελλάδα τον Ιούνιο βρέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθησε η Γερμανία. Δυναμικό ήταν το παρών των Ιταλών, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν Πολωνοί και Ολλανδοί. Μεγάλη κινητικότητα καταγράφηκε επίσης από τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Τσεχία και την Αυστρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v