Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριπλό παράθυρο για ταχύτερη συνταξιοδότηση

Πώς ασφαλισμένοι ένα βήμα πριν τη σύνταξη μπορούν να καλύψουν τις τελευταίες προϋποθέσεις. Τι προβλέπεται για την προαιρετική ασφάλιση σε μισθωτούς και επαγγελματίες ή αγρότες. Ο υπολογισμός των εισφορών.

Τριπλό παράθυρο για ταχύτερη συνταξιοδότηση

Τη λύση της προαιρετικής ασφάλισης ή της εξαγοράς έως και 150 ενσήμων (6 μηνών) δίνουν σε χιλιάδες ασφαλισμένους, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη σύνταξη, πρόσφατες αλλά και παλαιότερες ασφαλιστικές διατάξεις που ενεργοποιούνται άμεσα. Συγκεκριμένα, το δρόμο για την σύνταξη χιλιάδων ασφαλισμένων, που βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης ανοίγουν δύο εγκύκλιοι του ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για εγκυκλίους που δίνουν τη δυνατότητα συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου, με προαιρετική ασφάλιση ή με εξαγορά πλασματικών ετών. Μάλιστα, η μία παρέμβαση, έρχεται με καθυστέρηση πολλών ετών, καθώς στην πράξη, αφορά την ενεργοποίηση της απαιτούμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα μπορούν να υποβάλλουν εφεξής σχετική αίτηση οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, που επιθυμούν να συνεχιστεί η ασφάλισή τους, ώστε να συνταξιοδοτηθούν.  

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία προβλέφθηκε στο νόμο Κατρούγκαλου, όμως δεν είχε μέχρι σήμερα ενεργοποηθεί, καθώς δεν υπήρχε το απαιτούμενο λογισμικό. Έτσι,  οι ασφαλισμένοι  ήταν υποχρεωμένοι να επισκέπτονται τις κατά τόπους οργανικές μονάδες και να ταλαιπωρούνται προκειμένου να υποβάλουν σχετικό αίτημα. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, είχε προβλεφθεί και δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πλέον, η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr με χρήση κωδικών taxisnet.  Αφορά μόνο  μη μισθωτούς  (Ελεύθερους Επαγγελματίες –Αυτοαπασχολούμενους, Αγρότες, με στόχο την διευκόλυνσή τους, εφόσον βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση και χρειάζονται πρόσθετο χρόνο ασφάλισης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί η σχετική ηλεκτρονική αίτηση, είναι ο ενδιαφερόμενος να είχε τελευταία ασφάλιση με την ιδιότητα του μη μισθωτού, να έχει διακόψει την ασφάλισή του και να επιθυμεί να την συνεχίσει προαιρετικά Κλάδο Κύριας Σύνταξης και Ασθένειας και Επικουρικής Ασφάλισης.

Να σημειωθεί ότι, με πρόσφατες ρυθμίσεις, στο πλαίσιο της διαδικασίας για ταχεία απονομή σύνταξης,  δίνονται δύο δυνατότητες σε όσους ασφαλισμένους δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για να λάβουν σύνταξη. Η μία από αυτές, αφορά  όχι μόνο τους μη μισθωτούς, αλλά και τους μισθωτούς ώστε να έχουν δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, για χρονικό διάστημα  έως 3 έτη, μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Αρκεί να έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας, ή για 20 μήνες εντός ημερολογιακής περιόδου 5 ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Επίσης, ισχύει για ασφαλισμένους πρώην Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), που εντάχθηκαν στον e - ΕΦΚΑ.

Οι προϋποθέσεις υπαγωγής για τους δικαιούχους είναι:

  • Να έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.
  • Να έχουν ασφαλισθεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας όσον αφορά τους μισθωτούς ή 20 μήνες όσον αφορά τους μη μισθωτούς εντός ημερολογιακής περιόδου πέντε ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
  • Να έχουν διακόψει την ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ.

Μάλιστα, με εγκύκλιο του Φορέα ορίζεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των εισφορών με βάση τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, καθώς στόχος είναι  να συμπληρωθεί ο ελάχιστος συνολικός χρόνος ασφάλισης για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.

Με την ίδια εγκύκλιο τέλος, σε εφαρμογή πρόσφατης διάταξης του υπουργείου Εργασίας, ορίζεται ότι όσοι  ασφαλισμένοι έως 31 Δεκεμβρίου 2022 συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης ή 6 μήνες, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.

Η εξαγορά πλασματικού χρόνου γίνεται με εφάπαξ καταβολή των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, με βάση το ισχύον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Οι δικαιούχοι θα πρέπει σωρευτικά  να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31/12/2022.
  • Να έχουν πραγματοποιήσει συνολικά από 4.350 έως 4.499 ημέρες πραγματικής ασφάλισης, αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους π. Φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ
  • Να έχουν διακόψει οριστικά την απασχόλησή τους και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση.
  • Να μην έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.
  • Να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί από καμία πηγή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
  • Να μην δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο, ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού.
  • Να μην έχουν αναγνωρίσει πάνω από πέντε έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Δεν προβλέπεται έκπτωση, ούτε άλλος τρόπος καταβολής των εισφορών και προκειμένου να καταστεί ισχυρός ο χρόνος, θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι εισφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v