Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΦΚΑ: Αγγίζει το 93% η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Σημαντική αποκλιμάκωση του «στοκ» των εκκρεμοτήτων. Αναλυτικά η επίδοση των 12 Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Απομένει ο «σκληρός πυρήνας» του προβλήματος. Από Σεπτέμβριο και μετά παίρνουν σειρά και οι επικουρικές. Πως μειώθηκαν και οι οφειλές.

ΕΦΚΑ: Αγγίζει το 93% η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Την σύνταξή του έχει λάβει τo 93% των συνταξιούχων που έχει υποβάλλει αιτήσεις για κύρια σύνταξη, από το 2016 έως και το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει το Euro2day.gr, το 92,63% των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων, έχει εκκαθαριστεί και απομένει, ένα «σκληρό» 7% που αναμένεται να αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Αναλυτικά, τα στοιχεία προκύπτουν από τις συνολικά 12 Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) και αφορούν τις κύριες συντάξεις, πλην ανελαστικών και διεθνών, ενώ δεν έχουν συμπεριληφθεί και οι αιτήσεις προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Και δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση. Έτσι, ακόμη και η ΠΥΣΥ στην Αττική, που αποτελεί και μία από τις πλέον νευραλγικές υπηρεσίες, παρουσιάζει επίδοση της τάξης του 89,65%. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι από τις 188.959 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ έως και το τέλος Ιουνίου του 2022, έχουν ήδη εκκαθαριστεί οι 169.413.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο βασικός στόχος για συνολική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είναι «κάθε μέρα και πιο κοντά».

Πρωταθλήτρια στις νέες συντάξεις, αποδεικνύεται η ΠΥΣΥ Νοτίου Αιγαίου, με ποσοστό ολοκληρωμένων συνταξιοδοτικών αιτημάτων της τάξης του 95,8%. Βέβαια, ο όγκος της δουλειάς που καλούνται ανά ΠΥΣΥ να διεκπεραιώσουν οι υπάλληλοι δεν είναι ο ίδιος, καθώς στο Νότιο Αιγαίο για παράδειγμα, υποβλήθηκαν εντός της εξεταζόμενης περιόδου (6,5 χρόνια) 9.209 αιτήσεις και έχουν ήδη εκδοθεί 8.822 συντάξεις. Στην ΠΥΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας με τις συνολικά 149.051 αιτήσεις, το ποσοστό εκκαθαρισμένων συντάξεων είναι στο 95,43% καθώς έχουν ήδη εκδοθεί 142.237 νέες συντάξεις, ενώ πολύ καλή επίδοση καταγράφεται και στην ΠΥΣΥ Στερεάς Ελλάδος, με εκκαθαρισμένο το 95,02% (33.957) των αιτημάτων (35.735).

Όσο βέβαια υπάρχουν συνταξιούχοι που αναμένουν τις συντάξεις τους, ακόμη και 3 με 4 χρόνια στις δύσκολες περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης, αλλά και στις περιπτώσεις των Διεθνών αιτήσεων, είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, από τον Ιούλιο και μετά, η διοίκηση του ΕΦΚΑ σε συνεργασία με την Ομάδα Έργου για τις εκκρεμείς συντάξεις, έχει ρίξει το βάρος τόσο στις συντάξεις του δημοσίου (ΓΛΚ) όσο και στις διεθνείς, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι θετικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους επικεφαλής του ΕΦΚΑ, υπάρχει συνεχής ενημέρωση των ασφαλισμένων που λαμβάνουν συντάξεις με επιφύλαξη, ότι λόγω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας, ο έλεγχος των ποσών που τους έχουν επιδοθεί θα γίνει το αργότερο εντός τριμήνου, ώστε να μην χρειάζονται καν ενστάσεις. Και στη συνέχεια βέβαια, από αρχές Σεπτεμβρίου, σειρά έχουν οι επικουρικές συντάξεις, με τον αριθμό των εκκρεμοτήτων να ξεπερνά τις 100.000, εκ των οποίων 95.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις και 5.500 εφάπαξ.

Το ρεκόρ εκδόσεων στις συντάξεις κατά το πρώτο εξάμηνο το 2022, οδήγησε και σε σημαντική αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του e-ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιούνιο του 2020 ανέρχονταν σε 705 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούνιο του 2022 ανέρχονται σε 78 εκατ. ευρώ (μείωση της τάξης του 89%). Η αντίστοιχη μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 είναι περίπου 80%. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΕΦΚΑ, η ραγδαία αυτή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους οφείλεται στην μαζική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων που συνοδεύτηκαν και με την καταβολή των αντίστοιχων αναδρομικών.

Να σημειωθεί βέβαια, ότι, έχει αφαιρεθεί η εισφορά υπέρ υγείας και ο φόρος εισοδήματος ενώ από τον 6/2022 έχουν συνυπολογιστεί και αφαιρεθεί οι οφειλές των υποψηφίων συνταξιούχων προς τον e-ΕΦΚΑ.

Λόγω μάλιστα των οφειλών που δημιουργήθηκαν προφανώς τα τελευταία έτη, είναι ενδεικτικό ότι στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες, οι οφειλές του ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους είναι μικρότερες από τις οφειλές που έχουν οι εν αναμονή συνταξιούχοι προς τον ΕΦΚΑ κατά περίπου 22,5 εκατ. ευρώ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v