Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά η μεταφόρτωση του πετρελαίου στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο

Επιστρέφεται το κατασχεμένο φορτίο στο πλοίο Lana που παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά του Πειραιά, μετά τη δικαστική απόφαση. Πώς αντιδρούν οι ΗΠΑ που είχαν ναυλώσει τανκερ για μεταφορά του πετρελαίου.

Ξεκινά η μεταφόρτωση του πετρελαίου στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο

Το δεξαμενόπλοιο με ιρανική σημαία Lana επαναφορτώνει το πετρέλαιο που κατασχέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι ελληνικές αρχές ενέκριναν την απελευθέρωση του φορτίου, δήλωσαν την Παρασκευή στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η υπόθεση έχει επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών μετά, μετά την ναύλωση δεξαμενόπλοιου από την Ουάσιγκτον για να δεσμεύσει το πετρέλαιο στο δεξαμενόπλοιο Lana, το οποίο είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά της Ελλάδας.

Η άντληση του πετρελαίου από το Lana, πρώην Pegas, ώθησε τις ιρανικές δυνάμεις τον Μάιο να καταλάβουν δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο, τα οποία δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί.

Το Lana έχει αγκυροβολήσει στα ανοιχτά του Πειραιά από τα τέλη Ιουλίου, περιμένοντας να φορτώσει εκ νέου μέρος του πετρελαίου που παρέμενε στο δεξαμενόπλοιο Ice Energy, το οποίο ναυλώθηκε από την Ουάσινγκτον και αναμενόταν να πλεύσει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας αποφασίσει ότι το φορτίο πρέπει να επιστραφεί στο Ιράν.

«Η μεταφορά του πετρελαίου ξεκίνησε», είπε μια πηγή με γνώση του θέματος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

 Μια δεύτερη πηγή είπε ότι η διαδικασία μεταφοράς ξεκίνησε την Παρασκευή και ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες.

 Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Ιράν την Παρασκευή, το οποίο είχε προειδοποιήσει προηγουμένως για «τιμωρητικές ενέργειες» κατά της Αθήνας μετά την κατάσχεση.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε τον Ιούλιο ότι η Ουάσιγκτον «σέβεται το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση πέρασε από τα ελληνικά δικαστήρια».

Η Claire Jungman, υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού φορέα United Against Nuclear Iran, που παρακολουθεί την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων που σχετίζονται με το Ιράν μέσω δορυφόρων, είπε ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος των ΗΠΑ "είχε την ευκαιρία να πάρει θέση".

«Αντίθετα, αυτή η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων λέει στο Ιράν ότι δεν υπάρχουν συνέπειες για την κατάληψη δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο», δήλωσε η Γιούνγκμαν στο Reuters.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v