Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ελληνική βιομηχανία καλείται να μειώσει την κατανάλωση

Τι διαμείφθηκε στη συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με εκπροσώπους τριών ενεργοβόρων βιομηχανιών. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα εφαρμοστούν σχέδια περικοπής της κατανάλωσης. Πότε το δελτίο θα επεκταθεί σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Η ελληνική βιομηχανία καλείται να μειώσει την κατανάλωση

Και η Ελλάδα, από κοντά με την υπόλοιπη Ευρώπη, έρχεται αντιμέτωπη με την επιβολή ενδεχόμενου δελτίου στην ενέργεια, εξαιτίας της απόφασης της Gazprom να κλείσει επ’ αόριστον τον Nord Stream μετά τη συντήρησή του, αλλά και λόγω των άγνωστων προθέσεων της ρωσικής πλευράς για τη ροή αερίου από τον Turk Stream. Σε πρώτη φάση, φαίνεται ότι η κυβέρνηση εστιάζει στην ενεργοβόρα βιομηχανία για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστό 15% κατά τη χειμερινή περίοδο.

Προς τούτο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε συνάντηση το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής στο υπουργείο με τους εκπροσώπους τριών μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας. Τους κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο από την Αλουμίνιον της Ελλάδος, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο της ΤΙΤΑΝ και Γιάννη Στασινόπουλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, από τους οποίους ζήτησε να εκπονήσουν για τα εργοστάσιά τους σχέδια περικοπής της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Τα σχέδια αυτά πρόθεση είναι να εφαρμοστούν υπό δύο κρίσιμες αιρέσεις:

  • Να διακοπεί η τροφοδοσία φυσικού αερίου και από τον Turk Stream. Σήμερα, επί της ουσίας, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα επάρκειας αερίου, όπως η Ευρώπη, καθώς η τροφοδοσία της γίνεται από τον τουρκικό διάδρομο που δεν σταμάτησε να λειτουργεί, παρά μόνο για μία εβδομάδα, τον Ιούνιο, για προγραμματισμένη συντήρηση. Μετά, όμως, τις τελευταίες εξελίξεις με τον Nord Stream είναι άγνωστο αν η Ρωσία θα επιδιώξει «να σφίξει τα λουριά» για όλη την Ευρώπη, χωρίς καμία εξαίρεση.
  • Να γίνει υποχρεωτική η σήμερα εθελοντική σύσταση της Κομισιόν για περικοπή του 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δύο τρόποι υπάρχουν για να καταστεί υποχρεωτική η σύσταση αυτή. Να το αποφασίσει η Κομισιόν ή να το ζητήσουν πέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, τα σχέδια για την περικοπή φορτίων από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια, προκειμένου να μην επιβληθούν ανάλογα μέτρα για τα νοικοκυριά και τις μικρότερες επιχειρήσεις. Ωστόσο, κι αυτοί θα μπουν στον χορό του δελτίου στην ενέργεια, εφόσον κλείσουν όλες οι κάνουλες του ρωσικού αερίου για μεγάλο διάστημα και η αντικατάστασή του με LNG καταστεί προβληματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ζήτησε από τους συνομιλητές του να διατηρηθούν άθικτες οι θέσεις εργασίας από την εφαρμογή του μέτρου αυτού.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ, λένε οι ίδιες πληροφορίες, προτίθεται να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για εξοικονόμηση ενέργειας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Διαχειριστές. Αν και το σχέδιο αυτό βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, οι σκέψεις που υπάρχουν είναι σε πρώτη φάση να δοθούν συστάσεις με εθελοντικό χαρακτήρα εφαρμογής, για την περιστολή της ενεργειακής κατανάλωσης σε σπίτια και επιχειρήσεις. Θα γίνει υποχρεωτική η εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση μόνο εάν γίνει πραγματικότητα το προαναφερόμενο σενάριο, με την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας του ρωσικού αερίου και τη δυσκολία εξεύρεσης LNG.

Σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη Παρασκευή συνέρχονται εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., προκειμένου να εξετάσουν άμεσες παρεμβάσεις στην ενεργειακή αγορά, από ένα «καλάθι» λύσεων που βρίσκονται στο τραπέζι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v