Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Πιερρακάκης: Υψηλοί επενδυτικοί στόχοι στη σταθερή τηλεφωνία

Ψηφιοποίηση, ευρυζωνικές υπηρεσίες, συνδεσιμότητα με 5G και οπτική ίνα σε όλη την Ελλάδα. Τι ανακοίνωσαν στο συνέδριο Economist στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι επικεφαλής των Vodafone Ελλάδας, Nova Wind και Alba Graduate Business School.

Κ. Πιερρακάκης: Υψηλοί επενδυτικοί στόχοι στη σταθερή τηλεφωνία

«Ζούμε μια μεγάλη αλλαγή στον τομέα της ψηφιοποίησης», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο συζήτησης του συνεδρίου Economist στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης και επισήμανε ότι «έχουμε καταφέρει να ψηφιοποιήσουμε μεγάλο μέρος των δημόσιων υπηρεσιών μέσω του gov.gr». Όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «είμαστε καλοί στην κινητή, αλλά όχι στη σταθερή τηλεφωνία. Κι αυτό διότι δεν έχουν γίνει αρκετές επενδύσεις, όμως τώρα γίνονται με τους τρεις μεγάλους παρόχους τηλεπικοινωνίας». Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες, υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο «και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μέχρι το 2027 θα έχει μια πολύ καλύτερη θέση μέσω και των επιδοτήσεων για τις ευρυζωνικές υπηρεσίες».

Όσον αφορά την επιστροφή των νέων της Ελλάδας που έχουν εγκαταλείψει τα προηγούμενα χρόνια τη χώρα, ο υπουργός επισήμανε ότι πλέον οι πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και η αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας που έχει επιφέρει η πανδημία αποτελούν καταλύτες που καταδεικνύουν ότι η χώρα έχει ανακτήσει πλέον αυτή τη δυναμική.

«Το μέλλον είναι ψηφιακό», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης, σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα για επέκταση του δικτύου σε όλη τη χώρα, τόνισε ότι μέχρι το 2024 θα έχει καλυφθεί το 90% της χώρας με 5G, ενώ τα επόμενα χρόνια στόχος είναι να δοθεί οπτική ίνα σε 800.000 νοικοκυριά και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που θα πρέπει να δοθεί στο ζήτημα της αγροτικής συνδεσιμότητας. «Δεν πρέπει να στερήσουμε τεχνολογίες όπως το 5G από τις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, δεν θα πρέπει να αργήσουμε να επενδύσουμε εκεί». Στο μεταξύ, έκανε λόγο για το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Nova Wind Παναγιώτης Γεωργιόπουλος υπογράμμισε ότι οι τηλεπικοινωνίες ηγούνται της ψηφιακής μεταρρύθμισης, «προχωράμε, πολλοί πολίτες επωφελούνται από αυτή την πρόοδο» τόνισε, και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό ρυθμό όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, μέχρι το 2027-2028 η χώρα θα επιτύχει τον στόχο της πλήρους κάλυψης με οπτική ίνα, ενώ θα λύσουμε τα προβλήματα στις αγροτικές περιοχές». Επισήμανε ότι εντοπίζεται πρόβλημα «υιοθέτησης και μετάβασης της νέας τεχνολογίας, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και στους καταναλωτές και στις εταιρείες για να πείσουμε τους πελάτες να περάσουν στο επόμενο επίπεδο, στη νέα εποχή. Είμαι αισιόδοξος, ξέρουμε ότι πρέπει να εργαστούμε και θα καταφέρουμε να φτάσουμε στον στόχο μας».

Για τους ψηφιακούς νομάδες μίλησε ο πρύτανης του Alba Graduate Business School, Τhe American College of Greece και καθηγητής Διεθνών Επιχειρήσεων και Στρατηγικής Κώστας Αξαρλόγλου, κάνοντας λόγο για μια νέα τάση που διαμορφώνεται με εργαζομένους που επιλέγουν πού και με ποιο τρόπο θα εργαστούν, είτε σε μια εταιρεία, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Από την άλλη πλευρά, και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους προκειμένου να προσεγγίσουν και να διατηρήσουν αυτού του είδους τους εργαζόμενους. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ένα κομβικό σημείο αυτών των ψηφιακών νομάδων, καθώς η πόλη διαθέτει τα βασικά, τα θεμελιώδη και άρα μπορεί να προσελκύσει εργαζόμενους υψηλής ποιότητας που μπορούν να ζουν εδώ και να προσφέρουν εργασία σε διάφορα σημεία στον κόσμο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v