Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς... πολιτικό ρίσκο οι εταιρείες πληροφορικής

Τρέχουν «με χίλια» οι αναθέσεις νέων δημόσιων έργων, με την αγορά να εκτιμά ότι δεν θα μπει... φρένο λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Στα πλεονεκτήματα του κλάδου, η μικρή έκθεση στην ενεργειακή κρίση.

Χωρίς... πολιτικό ρίσκο οι εταιρείες πληροφορικής

Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου, ξεκίνησαν και πάλι οι αναθέσεις έργων πληροφορικής από το Ελληνικό Δημόσιο, με τους παράγοντες του κλάδου να ευελπιστούν ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να κινούνται με τις ταχύτητες του πρώτου φετινού εξαμήνου.

Ο πρόεδρος της Byte Computer Σπύρος Βυζάντιος μιλώντας πρόσφατα στο Euro2day.gr εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της αγοράς πληροφορικής, με την προϋπόθεση ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να κινούνται με την ίδια βούληση και με παρόμοιους ρυθμούς από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Άλλωστε, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η κυβέρνηση έχει πολλούς λόγους να βιάζεται για την προώθηση και ανάθεση των έργων, με δεδομένο ότι όχι μόνο αναβαθμίζεται η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά επιπλέον γιατί μπαίνουν ουσιαστικά στην αγορά χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη.

«Θα ήταν παράλογο σε μια εποχή που υπάρχει φόβος ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία εξ’ αιτίας του ενεργειακού ζητήματος, η ελληνική κυβέρνηση να μην επιδιώκει την τόνωση της εγχώριας αγοράς και μάλιστα από χρήματα που δεν προέρχονται από το δημόσιο, αλλά από το εξωτερικό. Επιπλέον, η υλοποίηση έργων πληροφορικής το τελευταίο χρονικό διάστημα -σε αντίθεση με το παρελθόν- επιδρά θετικά στην κοινή γνώμη, πράγμα που δεν παραβλέπει καμία κυβέρνηση, ιδίως κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αυτή την περίοδο, οι εγχώριες εταιρείες είναι «φορτωμένες» με ευρεία σειρά έργων προς υλοποίηση, με το διευθύνοντα σύμβουλο της Quest Holdings Απόστολο Γεωργαντζή, να αναφέρεται στις ανοδικές προοπτικές των θυγατρικών του Ομίλου Unisystems και Intelli, κάνοντας μνεία και στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών τους, το οποίο ανέρχεται στα 460 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Profile Χαράλαμπος Στασινόπουλος ανέβασε πριν λίγους μήνες τις προσδοκίες του για το ύψος των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που προβλέπει να αναλάβει η εταιρεία του, καθώς σε τακτική βάση αναλαμβάνει μικρότερου ή μεγαλύτερου ύψους συμβάσεις (π.χ. πρόσφατα ανέλαβε σε συνεργασία με τη Wind έργο της ΚτΠ ύψους 3,2 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ αναμένονται και νέες δουλειές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης).

Αυτή την περίοδο, το σύνολο των παραγόντων της αγοράς εκτιμά ότι η διαδικασία ανάθεσης νέων συμβάσεων θα συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες με τους ίδιους ή και πλέον αυξημένους ρυθμούς, με το κλείσιμο της χρονιάς να βρίσκει το σύνολο των εταιρειών που μπορούν να αναλάβουν τέτοια έργα, φορτωμένο με συμβάσεις που θα εκτελέσει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το γεγονός αυτό προστατεύει αποτελεσματικά τον κλάδο και από τον λεγόμενο πολιτικό κύκλο. «Αλήθεια είναι ότι κατά το παρελθόν, δύο-τρεις μήνες πριν τις εκλογές και έξι μήνες μετά, η ανάθεση δημοσίων έργων σταματούσε. Υπάρχει και τώρα αυτός ο κίνδυνος, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι αναμένονται δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι εταιρείες δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, γιατί θα έχουν ήδη πολλή δουλειά να κάνουν.

Η πληροφορική είναι από τους λίγους κλάδους που δεν επηρεάζεται ούτε από το ενεργειακό κόστος, ούτε και από τα ζητήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παράλληλα, ευτύχημα είναι ότι το σύνολο των μεγάλων πολιτικών κομμάτων έχει ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του δημοσίου -και της οικονομίας γενικότερα- με αποτέλεσμα να μην προβλέπονται ουσιαστικές αλλαγές σε κεντρικό τουλάχιστον επίπεδο, σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής. Πάντως, μεγάλη σημασία δεν έχει μόνο η κεντρική πολιτική θέση μιας κυβέρνησης, αλλά και η εκτελεστική της ικανότητα και αυτή θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό επί υπουργίας Πιερρακάκη» υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v