Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεπικοινωνίες: Ταμείο Ανάκαμψης-οπτικές ίνες «φουντώνουν» τον ανταγωνισμό

Τα έργα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ που έρχονται μέσα στο 2022 αλλά και οι οπτικές ίνες δημιουργούν νέα δεδομένα. Μία νέα πραγματικότητα για τη χώρα και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Τηλεπικοινωνίες: Ταμείο Ανάκαμψης-οπτικές ίνες «φουντώνουν» τον ανταγωνισμό

Μια νέα «εποχή» έχει ξεκινήσει για τις τηλεπικοινωνίες και γενικότερα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά στη χώρα μας, οι οποίες αναζητούν εναλλακτικά έσοδα για να διατηρήσουν τη θέση τους αλλά και να δημιουργήσουν υπεραξίες.

Πλέον οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι «επενδύουν» στην κατασκευή δικτύων οπτικών ινών ενώ την ίδια στιγμή έχουν τα βλέμματα στα έργα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ταμείου Ανάκαμψης, που αναμένεται να τους δώσουν εναλλακτικά έσοδα.

COSMOTE, VODAFONE και NOVA - WIND διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα για τα έργα ICT, με στόχο την ανάληψη έργων - διαγωνισμών, τόσο στον δημόσιο (κυρίως τα έργα της ΚτΠ) όσο και στον ιδιωτικό τομέα και διεκδικούν σημαντικά έργα όπως το Σύζευξις και το UFBB.

Στο επίκεντρο της προσοχής των παρόχων βρίσκονται επίσης έργα όπως οι «Έξυπνες Πόλεις», όπου 320 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε δήμους της χώρας για να πραγματοποιήσουν το ψηφιακό τους άλμα, όπως και το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 445 εκατ. ευρώ.

Οι οπτικές ίνες

Το επόμενο… πεδίο όπου ήδη έχει ξεκινήσει έντονη κινητικότητα είναι οι οπτικές ίνες, όπου εντοπίζεται σημαντικό «κενό», με τη χώρα μας να έχει μείνει σημαντικά πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, κατέχοντας την 22η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη. Συνολικά στην Ελλάδα σήμερα οι συνδρομητές όλων των παρόχων με υπηρεσία FTTH δεν ξεπερνούν τις 150 χιλιάδες.

Τελευταία κίνηση έγινε από την Cosmote, η οποία έκανε για πρώτη φορά διαθέσιμα στη χώρα εμπορικά προγράμματα με ταχύτητες από 300 Mbps έως και 1 Gbps. Τα προγράμματα που είναι ήδη προσβάσιμα τόσο σε οικιακούς όσο και σε εμπορικούς πελάτες διατίθενται μάλιστα σε καλές τιμές, για τα μέχρι σήμερα δεδομένα της χώρας.

Ο ΟΤΕ υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκησή του, έως το τέλος της χρονιάς, πρόσβαση σε 1 Gbps θα έχουν περίπου 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το 2027 θα φτάσουν τα 3 εκατ. Στο τέλος Ιουνίου, ο ΟΤΕ είχε εγκαταστήσει 674 χιλιάδες γραμμές FTTH, ενώ οι συνδρομητές του που είχαν συνδεθεί με τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες ταχύτητες, 100 και 200 Mbps, ήταν περίπου 92 χιλ.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, η Nova ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, από τις οποίες τα 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Κατά την παρουσίαση του νέου επενδυτικού της προγράμματος, τα στελέχη της εταιρείας επεσήμαναν ότι στόχος είναι να αναπτύξουν τις εν λόγω υποδομές στο 70% των περιφερειών της χώρας, ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία να κάνουν διαθέσιμες 1,6 εκατ. γραμμές οπτικών ινών σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες. Για τον λόγο αυτό μάλιστα ξεκαθάρισαν ότι προτίθενται να λανσάρουν τον Νοέμβριο νέα πακέτα που θα περιλαμβάνουν Internet υπερυψηλών ταχυτήτων, με ταχύτητες έως και 1 Gbps, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Επενδυτικό πλάνο για οπτικές ίνες έχει ανακοινώσει και η Vodafone, το οποίο προβλέπει επενδύσεις  600 εκατ. για την επέκταση του 5G και των δικτύων οπτικών ινών με στόχο 800.000 συνδέσεις FTTH και FTTC (οπτική ίνα στην καμπίνα - ΚΑΦΑΟ).

Η ΔEΗ από την πλευρά της έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύσει για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στις υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς ενέργειας (στο ενσύρματο δίκτυό της) 680 εκατ. ευρώ. Στην παρουσίαση των 6μηνιαίων αποτελεσμάτων της, η ΔEΗ αναφέρει ότι το πιλοτικό της πρόγραμμα που προβλέπει 15 χιλ. συνδέσεις θα ολοκληρωθεί τέλος 2022. Στη συνέχεια θα κατασκευάσει 440 χιλ. σε 13 δήμους μέχρι το τέλος του 2023, για να φθάσει τα 3 εκατ. το 2026. 

Τέλος, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιχειρεί να καλύψει τις περιοχές που δεν έχουν μεγάλη εμπορική σημασία για τους παρόχους με το ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband (UFBB), συνολικού ύψους 700 εκατ. χωρίς ΦΠΑ (884 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από ΕΕ 249 εκατ. ευρώ).

Ανάδοχοι είναι ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή - Grid Telecoms και αναμένεται  να συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v