Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Rothschild η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Η εταιρεία επελέγη κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας ως ανεξάρτητος σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με έργο τη σύνταξη της μελέτης αποεπένδυσης. Η διαδικασία και γιατί τέθηκαν εκτός οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες.

Στη Rothschild η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Στην επιλογή της Rothschild ως ανεξάρτητου συμβούλου με έργο την εκπόνηση μελέτης για τη στρατηγική αποεπένδυσής του από τις τράπεζες κατέληξε το ΤΧΣ, μετά από διαγωνιστική διαδικασία που έτρεξε το προηγούμενο διάστημα.

Η Rothschild θα βοηθήσει το ΤΧΣ να συντάξει αιτιολογημένη στρατηγική αποεπένδυσης, η οποία περιλαμβάνει το γενικό πρόγραμμα διάθεσης των μετοχών ή άλλων χρηματοπιστωτικών καθώς και ειδικότερες κατευθύνσεις ανά πιστωτικό ίδρυμα, για τις οποίες λαμβάνονται υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της συμμετοχής του Ταμείου.

Η στρατηγική πρέπει να τηρεί τις αρχές του ανταγωνισμού και να διέπεται από σειρά αρχών με βασικότερη την ανάγκη επιστροφής του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα σε καθαρά ιδιωτική μετοχική σύνθεση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς/οικονομίας/χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διάρκεια του ΤΧΣ.

Επιπρόσθετα, πρέπει να περιλαμβάνει προβλέψεις, ενδεικτικά, για τις ενδεδειγμένες ανταγωνιστικές διαδικασίες προσφορών και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτές, τις απαιτήσεις διαφάνειας και συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της κεφαλαιαγοράς και τις πιθανές μεθοδολογίες διάθεσης.

Το ΔΣ του Ταμείου δύναται να διαβουλεύεται επί θεμάτων που σχετίζονται με τη στρατηγική αποεπένδυσης με θεσμικούς φορείς που κρίνει κατάλληλους, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων, διασφαλίζοντας την τήρηση της εμπιστευτικότητας της πληροφορίας.

Ο σύμβουλος στρατηγικής αποεπένδυσης δεν μπορεί να κατέχει εν συνεχεία (σ.σ. για ένα έτος) και την ιδιότητα του συμβούλου διάθεσης. Αυτή η λεπτομέρεια οδήγησε εκτός διαδικασίας τις περισσότερες επενδυτικές τράπεζες. Παρ' όλα αυτά έμειναν 8-9 ενδιαφερόμενοι και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός οδήγησε, σύμφωνα με πηγές που παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, σε κατάθεση ανταγωνιστικών, σε επίπεδο τιμολόγησης, προσφορών και σε διασφάλιση διαφανούς και αδιάβλητης διαδικασίας.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος εστάλη στις 22 Ιουλίου και οι προσφορές κατατέθηκαν εντός Αυγούστου, λόγω της παράτασης, που αιτήθηκαν ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Με τη συνδρομή του νομικού γραφείου, που ορίστηκε ως σύμβουλος, διενεργήθηκε αρχικά ο νομικός έλεγχος και ανοίχθηκαν οι τεχνικές προσφορές. Εν συνεχεία, αξιολογήθηκαν οι οικονομικές προσφορές και προέκυψε short list.

Από όσους επιλέχθηκαν στη λίστα κατάταξης ζητήθηκαν βελτιωμένες προσφορές και η Επιτροπή κατέληξε σε δύο επικρατέστερους υποψηφίους (Rothschild, Lazard) από τους οποίους ζητήθηκε κατάθεση οριστικών προσφορών, βάσει των οποίων επελέγη η Rothschild. Το πλάνο αποεπένδυσης θα είναι έτοιμο προς έγκριση το αργότερο ως το τέλος του έτους, αναφέρουν κύκλοι του Ταμείου.

Η στρατηγική αποεπένδυσης λαμβάνει την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δύναται να ζητά προηγουμένως γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος. H στρατηγική αποεπένδυσης διατηρείται επικαιροποιημένη, ενώ προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία στην περίπτωση επιφυλάξεων.

Το ΤΧΣ διατηρεί τις εξής θέσεις στις συστημικές τράπεζες: Εθνική 40,3%, Πειραιώς 27%, Alpha 9% και Eurobank 1,4%.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v