Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη 5,2% βλέπει φέτος για την Ελλάδα η EBRD

Η εκρηκτική ανοδική πορεία του πρώτου εξαμήνου συγκρούεται με τους «καθοδικούς ανέμους» που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα ισχυρά όπλα για τη χώρα.

Ανάπτυξη 5,2% βλέπει φέτος για την Ελλάδα η EBRD

Μετά από μια σημαντική ανάκαμψη μετά την πανδημία το 2021, η ελληνική οικονομία συνέχισε να σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνει η EBRD σε ανάλυσή της.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο και κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο (εποχικά προσαρμοσμένο). Η χαμηλή βάση εκκίνησης εξαιτίας των lockdown το πρώτο εξάμηνο του 2021 εξηγεί μέρος αυτής της υψηλής ανάπτυξης από έτος σε έτος, αλλά η επέκταση οφείλεται επίσης στην έντονη ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των κρατικών δαπανών. Οι εξαγωγές συνέχισαν επίσης να έχουν υψηλές επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας που τώρα πλησιάζουν εκείνες της Γερμανίας ως μερίδιο του ΑΕΠ.

Ο τουριστικός τομέας συμβάλλει επίσης σημαντικά για άλλη μια φορά στην ανάπτυξη το 2022, με τη σεζόν στο σύνολό της να αναμένεται να προσεγγίσει τη χρονιά-ρεκόρ του 2019. Η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, φθάνοντας το 12,3% τον Ιούνιο 2022. Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2022, φθάνοντας το 11,3% τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα για να βοηθήσει στην άμβλυνση της κρίσης κόστους ζωής, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες εμπιστοσύνης άρχισαν να κινούνται προς αρνητική κατεύθυνση -ο δείκτης υπευθύνων αγορών υποχώρησε στο 48,8 τον Αύγουστο λόγω της ασθενέστερης ζήτησης και των χαμηλότερων παραγγελιών-, καθώς η ενεργειακή κρίση προκαλεί αυξανόμενη αβεβαιότητα και αναταράξεις, ενώ η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει κίνδυνο ύφεσης.

Καθώς η κάμψη της ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους φαίνεται αναπόφευκτη, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει στο 5,2% για το 2022 συνολικά και στο 2,2% το 2023, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται εν μέρει λόγω της υλοποίησης έργων που χρηματοδοτούνται τόσο με δάνεια όσο και με επιχορηγήσεις, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v