Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασε το 2019 η κίνηση εσωτερικού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Στο συν 1,5% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα έκλεισε ο αριθμός των ταξιδιωτών εσωτερικού τον Σεπτέμβριο. Περιορίζεται ακόμη περισσότερο η ψαλίδα ως προς τη συνολική κίνηση.

Ξεπέρασε το 2019 η κίνηση εσωτερικού στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το πρώτο θετικό πρόσημο σε επίπεδο επιβατικής κίνησης από τον Μάρτιο του 2020, όταν εμφανίστηκε η πανδημία του κορωνοϊού, κατέγραψε τον Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με τον αριθμό των ταξιδιωτών εσωτερικού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» να «σπάει» το κοντέρ του 2019 και να κλείνει στο συν 1,5%.

Βελτιωμένος ήταν και ο ρυθμός αποκατάστασης που σημείωσε η διεθνής επιβατική κίνηση, καθώς η πτώση συγκριτικά με το 2019 περιορίστηκε στο -6,3%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στατιστικά. Σε μηνιαία βάση, η ψαλίδα σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα έκλεισε στο -3,9%, ποσοστό που αναδεικνύει τον Σεπτέμβριο ως τον πιο δυνατό μήνα της φετινής τουριστικής σεζόν, αφού ξεπέρασε σε επιδόσεις ακόμη και το υψηλής ζήτησης δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Σε επίπεδο 9μήνου, η επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» άγγιξε τα 17,3 εκατ., παραμένοντας, ωστόσο, μειωμένη κατά 13,6% σε σύγκριση με το 2019. Η επιβατική κίνηση εσωτερικού ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς και βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 7,4%, ενώ η κίνηση εξωτερικού, που υπερέβη τα 11,5 εκατ., καταγράφει μείωση σε ποσοστό 16,3% αντίστοιχα, γεγονός που αποδίδεται στην απουσία σημαντικών για τον ελληνικό τουρισμό αγορών, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ως προς τον αριθμό πτήσεων εσωτερικού, ο Σεπτέμβριος ήταν ο έκτος μήνας κατά τον οποίο καταγράφηκε θετικό πρόσημο. Βέβαια, τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση, καθώς ο αριθμός πτήσεων ήταν αυξημένος σε ποσοστό 4,6% σε σχέση με το 2019. Αντίστοιχα, ο αριθμός πτήσεων εξωτερικού παρέμεινε μειωμένος, με μικρότερη απόκλιση, στο 7,3%, σε συγκριτικά με το 2019, με τη συνολική κίνηση αεροσκαφών να βρίσκεται στο μείον 2,2% για τον Σεπτέμβριο.

Σε ετήσια βάση, κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών του 2022, ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 164.828, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 6,9% σε σχέση με το 2019. Οι πτήσεις εσωτερικού οριακά ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 (+1,2%), ενώ αντίστοιχα οι διεθνείς πτήσεις παρέμειναν μειωμένες κατά 12,9%.

Δυνατός μήνας, με βάση τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων, εκτιμάται ότι θα είναι και ο Οκτώβριος για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Οπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), ο αριθμός των θέσεων που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο είναι κατά τι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v