Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδομα θέρμανσης: Πότε κληρώνει και πότε πληρώνει

Oι ημερομηνίες που ξεκλειδώνουν επιδότηση έως και 1.600 ευρώ. Σχέδιο για τέσσερις φάσεις πληρωμών, ποιοι είναι πρώτοι στη λίστα για να λάβουν ζεστό χρήμα. Τι πρέπει να γνωρίζουν παλαιοί και νέοι δικαιούχοι για τις επιδοτήσεις και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Επίδομα θέρμανσης: Πότε κληρώνει και  πότε πληρώνει

Πληρωμές σε τέσσερις φάσεις σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για το φετινό επίδομα θέρμανσης. Πρώτοι στη λίστα των πληρωμών είναι οι περυσινοί δικαιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν έως τις 10 Δεκεμβρίου προκαταβολή ίση με το περυσινό επίδομα και στη συνέχεια θα γίνουν οι απαιτούμενοι συμψηφισμοί ενώ για τους νέους δικαιούχους, η πληρωμή της πρώτης από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα γίνει έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες θα εκδοθεί εντός των ημερών, δίνοντας τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να ανοίξει την πλατφόρμα MyΘέρμανση για υποβολή αιτήσεων εντός Νοεμβρίου.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  1. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα λήξει στις 15 Δεκεμβρίου, σε πρώτη φάση.
  2. Οι πληρωμές προκαταβολών θα γίνουν έως τις 10 Δεκεμβρίου για τους παλαιούς δικαιούχους. Πρόκειται για όσους έλαβαν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης. Θα λάβουν ως προκαταβολή το ποσό που εισέπραξαν πέρυσι έως τις 10 Δεκεμβρίου, εφόσον έως τις 30 Νοεμβρίου 2022 υποβάλουν αίτηση και έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης. Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του περσινού επιδόματος σε σχέση με το φετινό επίδομα, το οποίο είναι αυξημένο, θα γίνει σε δεύτερη φάση.
  3. Για τους νέους δικαιούχους η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε τρεις δόσεις. Η πρώτη έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν, υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2022. Η δεύτερη έως τις 28  Φεβρουαρίου 2023  για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023. Η τρίτη έως τις 28 Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 14η Απριλίου 2023.  
  4. Προκειμένου να ληφθεί το επίδομα που αναλογεί στο νοικοκυριό στο σύνολό του, θα πρέπει να υποβληθούν συνολικά παραστατικά αγοράς καυσίμων αξίας διπλάσιας του επιδόματος.
  5.  Συνολικά έως το τέλος του έτους υπολογίζεται να έχουν καταβληθεί τα 150 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 300 εκατ. ευρώ του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης της σεζόν.
  6. Οι συνολικοί δικαιούχοι υπολογίζονται σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά.
  7. Το ελάχιστο ύψος του επιδόματος είναι 100 ευρώ και το μέγιστο 800 ευρώ, ενώ θα καταβάλλεται διπλάσιο για νέους δικαιούχους και όσους γυρίσουν την πλάτη στο φυσικό αέριο επιλέγοντας άλλο μέσο θέρμανσης.
  8. Φέτος για πρώτη φορά θα επιδοτηθεί και η μπλε κηροζίνη.
  9. Τα εισοδηματικά κριτήρια για τους νέους δικαιούχους παραμένουν αμετάβλητα στα περυσινά επίπεδα, στις 14.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  10. Για τους παλαιούς δικαιούχους τα εισοδηματικά όρια διευρύνονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ για όλους τους δικαιούχους το  περιουσιακό κριτήριο για τον άγαμο αυξάνεται από 180.000 σε 200.000 ευρώ και παραμένει στις 300.000 ευρώ για τα ζευγάρια και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v