Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Ζανιάς: Να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές

Κρίσιμο να διατηρηθεί η αίσθηση που υπάρχει στο εξωτερικό για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο πρόεδρος της Eurobank. Για τριπλό ρεκόρ στην οικονομία μιλά ο Αδ. Γεωργιάδης.

Γ. Ζανιάς: Να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές

Να εκπλήξουμε θετικά αγορές και οίκους αξιολόγησης, επιτυγχάνοντας υψηλότερους δημοσιονομικούς στόχους από αυτούς, που έχουν τεθεί, παρότρυνε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Eurobank, Γεώργιος Ζανιάς, από το βήμα της τελετής βράβευσης του 6ου διαγωνισμού ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας «Growth Awards».

Ο πρόεδρος της Eurobank επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί πραγματική αίσθηση της οικονομίας, παρά τις μεγάλες επιτυχίες της φετινής χρονιάς, συντηρώντας και ενισχύοντας την αίσθηση, που ήδη υπάρχει στο εξωτερικό, για την «ελληνική εξαίρεση». Την ανθεκτικότητα, δηλαδή, της οικονομίας απέναντι στη διαφαινόμενη ύφεση.

Η διοίκηση της Eurobank παραμένει σταθερά στη γραμμή δημοσιονομικής σύνεσης και επίτευξης πρωτογενούς ελλείμματος χαμηλότερου του αναθεωρημένου στόχου (1,7%). Πρόσφατα, σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φ. Καραβίας (σ.σ. απουσίαζε από την εκδήλωση λόγω κορωνοϊού) προειδοποίησε ότι οι καιροί απαιτούν μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική σύνεση, σημειώνοντας την ανησυχητική εξέλιξη της διεύρυνσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οποίο θα παραμείνει, φέτος, έντονα αρνητικό ( σ.σ. πιθανώς να διαμορφωθεί σε υψηλότερα νούμερα από το περσινό), παρά την εξαιρετική επίδοση του τουρισμού.

Ο πρόεδρος της Eurobank αναφέρθηκε στους κλάδους της οικονομίας που πρωταγωνίστησαν στην ανάπτυξη των τελευταίων ετών (Ενέργεια, Τουρισμός, Logistics), σημειώνοντας ότι πλέον πλαισιώνονται από ισχυρή αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές, τηλεπικοινωνίες- ψηφιακά έργα, real estate και μεταποίηση. Ιδιαίτερα για την Μεταποίηση ανέφερε ότι παρατηρείται πλέον επαναβιομηχάνιση της χώρας, ως αποτέλεσμα και των οικονομικών και γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Τέλος, επισήμανε ότι επενδύσεις όπως αυτή του sovereign fund της Σιγκαπούρης στον όμιλο Sani-Ikos, ύψους 1 δισ. ευρώ (σ.σ. προφανώς αναφέρθηκε σε equity value) αποτελούν δείγμα της εμπιστοσύνης που ανακτά η χώρα και δημιουργούν αίσθηση διεθνώς.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αφού αναφέρθηκε στο τριπλό ρεκόρ που πέτυχε φέτος η οικονομία σε τουριστικές εισπράξεις, εξαγωγές και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, επανέλαβε ότι στόχος για το 2023 παραμένει η επίτευξη ανάπτυξης άνω του 2% (σ.σ. 2,3% προβλέπει ο προϋπολογισμός).

Σημειώνεται ότι το 2021 με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα προσέλκυσε άμεσες επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Ρεκόρ που σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα ξεπεραστεί κατά τη φετινή χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v