Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση ΡΑΕ για 2-3 δύσκολα χρόνια στην ενέργεια

Για το ακριβό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας φταίει «το ενεργειακό μείγμα», υποστηρίζει ο Αθ. Δραγούμας. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι. Τα προσωρινά στοιχεία για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εγκρίνει η Αρχή.

Προειδοποίηση ΡΑΕ για 2-3 δύσκολα χρόνια στην ενέργεια

Τα επόμενα 2-3 χρόνια θα είναι δύσκολα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας. Δεν υπάρχουν αισιόδοξα σενάρια για τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, επισήμανε ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε χθες το απόγευμα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με αντικείμενο το ενεργειακό πρόβλημα.

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιέγραψαν με μελανά χρώματα οι πρόεδροι του ΕΕΑ και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και Γιώργος Καββαθάς, αντίστοιχα.

«Μέχρι πότε θα παθαίνουμε ηλεκτροπληξία όταν ανοίγουμε τους λογαριασμούς ρεύματος;» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ο ίδιος, ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων δεν θα πληρώνει λογαριασμούς. Από την πλευρά του, ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι ήδη έχουν βάλει λουκέτα 205 αρτοποιεία, με όλες τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις μελών του Επιμελητηρίου, που υπογράμμισαν ότι οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με δύο κρίσεις: κόστους και μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν προστατεύονται, τονίστηκε, δεν έχουν μπει σε κανένα μέτρο προστασίας.

Ο κ. Δαγούμας, που δέχθηκε μπαράζ ερωτήσεων, από τα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, το Χρηματιστήριο Ενέργειας έως και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, έκανε γνωστό ότι σήμερα, Πέμπτη, η Ολομέλεια της Αρχής θα εγκρίνει τα προσωρινά στοιχεία εκκαθάρισης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, τα οποία θα σταλούν στο υπουργείο Οικονομικών για τη φορολόγησή τους.

Όπως διευκρίνισε, την προηγούμενη εβδομάδα η ΡΑΕ έστειλε στο ΥΠΕΝ τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (εξειδίκευε τα ζητήματα που σχετίζονται με τη φορολόγηση των υπερκερδών) σχετικά με το θέμα των ορκωτών ελεγκτών των εταιρειών. Καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην πιστοποίηση από τους τελευταίους των εξόδων και εκπτώσεων που εκπίπτουν από τα υπερκέρδη, αποφασίσθηκε από την πολιτεία να μη ληφθούν υπόψη σε αυτή τη φάση, για να κλείσει το θέμα της φορολόγησης. Ο κ. Δαγούμας έκανε γνωστό ότι μετά από πέντε μήνες, όταν θα ληφθούν και τα οριστικά στοιχεία από τους ορκωτούς των εταιρειών, θα υπάρξει διαφοροποίηση της φορολογητέας ύλης, που έχει υπολογιστεί σήμερα με τα προσωρινά στοιχεία.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Αρχής εξήγησε ότι για το ακριβό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας δεν φταίει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά «στη χώρα μας πρόβλημα είναι το ενεργειακό μείγμα». Το φυσικό αέριο με τις ακριβές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το 45%-50% του μείγματος, με συνέπεια να εξαρτιόμαστε από τη διακύμανση των διεθνών τιμών. Και μπορεί να έχει εφαρμοσθεί πλαφόν χονδρεμπορικής τιμής για όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, ωστόσο, οι εισαγωγές αμείβονται με την τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά επόμενης ημέρας.

Τα μέλη του ΕΕΑ μίλησαν για στρέβλωση της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, εστιάζοντας στο μοντέλο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και στη διαμόρφωσή της από τις ακριβότερες μονάδες του φυσικού αερίου. «Είναι σαν να παραγγέλνουμε διάφορα πιάτα σε ένα εστιατόριο και να τα πληρώνουμε στην τιμή του φιλέτου», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Το ισχύον μοντέλο της αγοράς δεν θα αλλάξει, ήταν η θέση του κ. Δαγούμα.

Για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας, ο πρόεδρος της ΡΑΕ διαβεβαίωσε ότι ως χώρα έχουμε λιγότερο κίνδυνο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και παρέθεσε τα μέτρα που προβλέπονται από τα σχετικά σχέδια δράσης και της Αρχής για την αντιμετώπιση των τριών επιπέδων συναγερμού.

Τέλος, ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι δεν παρατηρείται αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ότι συνεχίζονται οι διακανονισμοί μεταξύ καταναλωτών και εταιρειών προμήθειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v