Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κατανέμεται η εισφορά στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών

Η ΔΕΗ καλείται να πληρώσει το μεγαλύτερο ποσό από τα 373,55 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας. Τι ποσό κατανέμεται στις υπόλοιπες επτά εταιρείες. Οι αντιδράσεις και η επίθεση της αντιπολίτευσης.

Πώς κατανέμεται η εισφορά στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Μετά από μήνες λανθασμένης επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης, τη ΡΑΕ ανάμεσα σε μυλόπετρες, τους ηλεκτροπαραγωγούς να εκφράζουν τη σφοδρή δυσαρέσκειά τους και την αξιωματική αντιπολίτευση με εκρηκτικές θέσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έσπευσε χθες να ανακοινώσει το ποσό φορολόγησης για τα υπερκέρδη των εταιρειών.

Για «απρέπεια» μιλούν παράγοντες της αγοράς, καθώς η ανακοίνωση του Κώστα Σκρέκα έγινε ενώ δεν είχε τελειώσει ακόμη η Ολομέλεια του Ρυθμιστή, που ενέκρινε το σχετικό πόρισμα και ενώ οι ίδιες οι εταιρείες δεν είχαν ενημερωθεί επίσημα. «Πώς το ήξερε ο υπουργός όταν ακόμη συνεδρίαζε η Ολομέλεια;» ήταν η απορία που εκδήλωσε πηγή της αγοράς. «Εξέθεσε τελικά την ίδια τη ΡΑΕ», τόνισε ο ίδιος.

Το ΥΠΕΝ επέλεξε να ανακοινώσει μόνο τη φορολογητέα ύλη, δηλαδή, το ποσό των 373,55 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 90% της έκτακτης εισφοράς, την οποία θα κληθούν να καταβάλουν οκτώ ηλεκτροπαραγωγοί για υπερκέρδη που αποκόμισαν κατά το διάστημα Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022: ΔEΗ, Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ ΙΙ Α.Ε., ΗΡΩΝ Ενεργειακή ΑΕ, Κόρινθος Power, Enel Global ΑΕ και Optimus Energy, εταιρεία ΦΟΣΕ, συνδεδεμένη με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που εκπροσωπεί στη χονδρεμπορική αγορά εταιρείες ΑΠΕ.

Ο Κώστας Σκρέκας μίλησε μάλιστα για αναδρομική φορολόγηση, κάτι το οποίο θεωρούν αντισυνταγματικό οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Το αρχικό ποσό, που προέκυψε από την προσωρινή εκκαθάριση των στοιχείων που είχε στη διάθεσή της η ΡΑΕ, χωρίς τις πιστοποιήσεις των ορκωτών ελεγκτών των εταιρειών για τις εκπτώσεις και τα έξοδα που εκπίπτουν, ανέρχεται σε 415 εκατ. ευρώ. Απέχει παρασάγγας από το αρχικό περίπου 1 δισ. ευρώ που κατέγραψε ο Ρυθμιστής για το διάστημα Οκτώβριος 2021-Απρίλιος 2022. Γιατί στη συνέχεια υποχρεώθηκε η Αρχή να προχωρήσει στην αφαίρεση εκπτώσεων και δαπανών των εταιρειών.

Δεν είναι γνωστό, επίσης, τουλάχιστον επίσημα, το ποσό που καταλόγισε η ΡΑΕ ως υπερκέρδη για το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος 2022. Ούτε το αρχικό ούτε αυτό που προέκυψε μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή δήλωση, χθες, του Σωκράτη Φάμελλου και της Πέτη Πέρκα, μιλά για συνολικό ποσό στο 9μηνο 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο απομειώθηκε στα 415 εκατ. ευρώ, για να ανακτηθούν μόλις τα 373,55 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναφέρεται ότι υπολογίστηκε με αδιαμφισβήτητα στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «το θράσος της κυβέρνησης, που συνεχίζει σταθερά να εμπαίζει τους καταναλωτές εδώ και ενάμιση χρόνο, υποσχόμενη και πάλι ότι θα μοιράσει ψίχουλα, σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια ευρώ των απαράδεκτων, ειδικά εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας, υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, από το ποσό των 373,55 εκατ. ευρώ, περί τα 280 εκατ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει η ΔEΗ. Τα υπόλοιπα περίπου 93 εκατ. ευρώ κατανέμονται στις υπόλοιπες επτά εταιρείες, ανάλογα με τα μερίδια που τους αναλογούν από τη συμμετοχή τους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αναλυτικά και συγκεκριμένα στοιχεία ως χθες το βράδυ δεν διέθετε καμία από αυτές.

Να σημειωθεί ότι περίπου πέντε μήνες μετά, η ΡΑΕ θα πάρει στα χέρια της και τις πιστοποιήσεις των ορκωτών ελεγκτών, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει διαφοροποίηση των ποσών που θα καταλογιστούν. Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η διαφορά δεν θα είναι μεγαλύτερη της τάξης του 5%.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί έχουν αντιδράσει σφόδρα για τη φορολόγηση αυτή. Πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ Ντίνος Μπενρουμπή από το βήμα συνεδρίου μίλησε για πικρία, γιατί ακούστηκε, όπως είπε, ότι όποιος βγάζει λεφτά θα του τα παίρνουμε, κάτι το οποίο δεν δημιουργεί αίσθημα δικαίου. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για δήμευση. «Μην επιχειρείτε πια, θα σας παίρνουμε το 90%. Είναι ταρίφα τελικά», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v