Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Βελτιωμένη η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τα εκλογικά σενάρια

Πού βάζει τώρα τον πήχη ο οίκος για ανάπτυξη και πληθωρισμό. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την εκλογική αναμέτρηση του 2023. Η δημοσιονομική παράμετρος, η πορεία του χρέους και το διεθνές υφεσιακό περιβάλλον.

UBS: Βελτιωμένη η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τα εκλογικά σενάρια

Βελτιώνει τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία η ελβετική τράπεζα UBS καθώς από 5,7% που προέβλεπε ως ανάπτυξη το 2022, η νέα εκτίμηση του οίκου αυξάνεται στο 6,4%, αν και το εξωτερικό μακροοικονομικό περιβάλλον δεν ευνοεί και η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση.

Ο ελβετικός οίκος προβλέπει ανάπτυξη 2,5% το 2023 και 3,2% το 2024 και παραμένει πάνω από το consensus των οικονομολόγων κατά 1,8 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα για το 2023 και 1,1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το 2024.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στην Ελλάδα στο 10,2% και θα υποχωρήσει ραγδαία στο 3,8% το 2023 και στο 2,2% το 2024, με την τράπεζα να είναι πιο αισιόδοξη από το consensus κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 και πιο απαισιόδοξη για το 2024 κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες. Αναφορικά με το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί σε 2,75% το 2023 και 2,5% το 2024.

Ο ρόλος των εκλογών

«Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να διεξαχθούν έως τον Ιούλιο του 2023, το αργότερο. Θα διεξαχθούν με απλή αναλογική -κάτι που συνιστά αλλαγή από το σύστημα που δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα (από τις 300 έδρες της κοινοβουλίου)», εξηγεί η UBS. Με βάση τις δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου, έξι κόμματα είναι πιθανό να καταφέρουν να μπουν στο κοινοβούλιο, αλλά κανένα δεν είναι πιθανό να επιτύχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν κανείς δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές αλλά είναι σημαντικό ότι αυτές θα διεξαχθούν με την επιστροφή στο σύστημα που δίνει μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Στις επαναληπτικές εκλογές, ένα κόμμα που θα λάβει το 38% των ψήφων θα μπορούσε να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση πλειοψηφίας, θυμίζει. Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό περίπου 36%-38%, ακολουθούμενη από τον αντιπολιτευόμενο ΣΥΡΙΖΑ (26%-28%) και το ΠΑΣΟΚ (12%-13%).

Η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πιέσει για την απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Τυχόν αλλαγές στην κυβέρνηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγές στην προτίμηση για τις κατανομές του RRF και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να επηρεάσει την ταχύτητα απορρόφησης. Παρά τη σειρά μέτρων δημοσιονομικής ελάφρυνσης ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ το 2023, η κυβέρνηση στοχεύει να αυστηροποιήσει τη δημοσιονομική πολιτική και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του +0,7% του ΑΕΠ το 2023 έναντι -1,7% του ΑΕΠ το 2022.

Η παγκόσμια οικονομία

Στο ερώτημα αν οδεύουμε προς μια παγκόσμια ύφεση, η απάντηση της UBS είναι επί της ουσίας καταφατική αφού σε 13 από τις 32 οικονομίες αναμένει ότι θα συρρικνωθούν για τουλάχιστον δύο τρίμηνα έως τα τέλη του 2023, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ.

Η θετική επίδραση από το άνοιγμα των οικονομιών που «σβήνει», η αβεβαιότητα για την πιθανή επιβολή δελτίου στην ενέργεια στην Ευρώπη, οι ελλείψεις προσωπικού, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και η αρνητική μεταβολή των μισθών σε πραγματικούς όρους, επιβαρύνουν την ανάπτυξη, σημειώνουν οι αναλυτές της UBS.

Η επίδραση στο ελληνικό χρέος της νομισματικής πολιτικής

Παρά τις ακόμη εύθραυστες υποκείμενες δημοσιονομικές θέσεις, η ισχυρή ανάπτυξη και τα βαθιά αρνητικά πραγματικά επιτόκια έχουν μέχρι στιγμής περιορίσει την περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους για τις περισσότερες χώρες. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο των οικονομιών που καλύπτει η UBS έχει επί του παρόντος υποκείμενη σταθερή δυναμική χρέους, μόλις τα επιτόκια και ο πληθωρισμός εγκατασταθούν στα προβλεπόμενα επίπεδα. Ελλάδα, Φιλιππίνες, Ιαπωνία και η Ιταλία έχουν μπροστά τους τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι περίπου στη μέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v