Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληραίνει η στάση των «12» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ελλάδα και 11 ακόμα χώρες δεν αποδέχονται τα υψηλά επίπεδα τα οποία προτείνονται για την ενεργοποίηση του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Κόντρα με Γερμανία και Ολλανδία πριν την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας.

Σκληραίνει η στάση των «12» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η σύγκρουση σχετικά με την πρόταση περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντάθηκε καθώς ομάδα 12 κρατών μελών ζήτησε ένα σημαντικά χαμηλότερο ανώτατο όριο παρέμβασης για να περιοριστεί ο αντίκτυπος μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις του μπλοκ, μεταδίδει το Bloomberg.

Η κίνηση χωρών, όπως το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία, ήρθε τέσσερις ημέρες πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ όπου θα γίνει προσπάθεια να επιτύχουν μια συμφωνία για το μέτρο. Ο συνασπισμός έχει αρκετές ψήφους για να εμποδίσει μια συμφωνία εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συνομιλίες για το μέτρο είναι ιδιωτικές.

Σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο, ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου θα τεθεί σε λειτουργία όταν η τιμή των συμβάσεων του επόμενου μήνα στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας που είναι δείκτης αναφοράς (TTF) υπερβεί τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το χάσμα μεταξύ των παγκόσμιων τιμών είναι μεγαλύτερο από €58. Η τσεχική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε νωρίτερα αυτό το μήνα να μειωθεί το ανώτατο όριο τιμών στα 220 ευρώ και η διαφορά μεταξύ των αγορών της ΕΕ και των παγκόσμιων αγορών στα 35 ευρώ.

Η προτεινόμενη μείωση των ορίων παρέμβασης ανησυχεί χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, οι οποίες ζήτησαν προσεκτική προσέγγιση. Μαζί με την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Εσθονία, προειδοποίησαν σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε σε άλλα κράτη μέλη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι τιμές στην περιοχή παραμένουν ανταγωνιστικές με τις παγκόσμιες αγορές καθώς η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές προμήθειες.

Για τους υποστηρικτές μιας πιο επιθετικής παρέμβασης η περικοπή που προτείνει η τσεχική κυβέρνηση δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με τους διπλωμάτες. Η ομάδα των 12 χωρών δήλωσε στην Προεδρία ότι τα επίπεδα των 220 και 35 ευρώ δεν είναι αποδεκτά και πρέπει να μειωθούν σημαντικά.

Τα κράτη αυτά θέλουν επίσης να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του ανώτατου ορίου τιμών του φυσικού αερίου σε όλους τους ευρωπαϊκούς κόμβους εμπορίου και τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, μια απαίτηση στην οποία αντιτάχθηκαν την Παρασκευή οι έξι χώρες με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία. Ως πιθανή παραχώρηση, είναι ανοιχτά να αποκλείσουν «έκτακτες συμβάσεις εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v