«Κλείνει το μάτι» για επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα η Scope

Θετικό σήμα για την αναβάθμιση του ελληνικού rating στέλνει ο οίκος αξιολόγησης. Η σημασία της ευρωπαϊκής στήριξης και οι προοπτικές. Τι λέει για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Κλείνει το μάτι» για επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα η Scope

«Στις 2 Δεκεμβρίου, η Scope έγινε η πρώτη εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης που έδωσε θετικές προοπτικές στην Ελλάδα με ΒΒ+ αξιολόγηση, υποδεικνύοντας ότι η πιθανότητα αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα το επόμενο διάστημα είναι 33%, εξηγεί η Scope στην ετήσια της έκδοση για τις χώρες που παρακολουθεί.

Αυτό έγινε ένα χρόνο μετά αφότου έγινε ο πρώτος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ+, ένα επίπεδο κάτω από επενδυτικής βαθμίδας.

Η ενισχυμένη ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα είναι μια εξέλιξη που η Scope αναμένει να διαρκέσει πέραν των σημερινών κρίσεων και μπορεί να συνηγορήσει υπέρ της διαβάθμισης ΒΒΒ, εάν η εν λόγω θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα διατηρηθεί μετά τις εκλογές του επόμενου έτους και μετά την κρίση της Covid-19.

«Συγκεκριμένα, υποθέτουμε ότι η νομισματική πολιτική και οι καινοτομίες της δημοσιονομικής πολιτικής μετά την πανδημική κρίση είναι διαθέσιμες για επαναφορά κατά τη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων, εάν απαιτηθεί, σφραγίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», εξηγεί ο οίκος.

Έτσι, όσο η Ελλάδα παραμένει συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ, η Scope θεωρεί ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να στηρίξει τις ελληνικές αγορές στο μέλλον υπό δυσμενή σενάρια της αγοράς -παρέχοντας μια πολύ αναγκαία χρηματοοικονομική υποστήριξη.

Η έμφαση στη θεσμική στήριξη της ΕΕ αντικατοπτρίζει μια βασική διαφορά της προσέγγισής της για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και άλλων κρατικών δανειοληπτών της ζώνης του ευρώ. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θεωρείται ότι θα επιβραδυνθεί σε 1,1% το επόμενο έτος (μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από τις προβλέψεις του Ιουλίου), αλλά θα ανακάμψει σε 1,5% πάνω από το δυνητικό επίπεδο έως το 2024 και 1,4% το 2025-27.

Αυτό έρχεται μετά την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την άνοιξη του 2020 (ανάπτυξη 8,3% το 2021 και περαιτέρω ανάπτυξη 6% εκτιμάται για το 2022). Ενώ ο πληθωρισμός θεωρείται ότι θα παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα -ενισχύοντας την κρίση κόστους ζωής-, βλέπει ότι ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ θα μειωθεί από 9,5% το 2022 στο υψηλό 5,8% το 2023.

Οι προοπτικές για την Ελλάδα υποβοηθούνται από τη μείωση του δημόσιου χρέους

«Η επιστροφή σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το επόμενο έτος φαίνεται πιθανή. Επί του παρόντος, η βασική μας ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους προβλέπει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα φθάσει το 169,3% φέτος (περίπου αμετάβλητο από το 172% στις προβλέψεις μας του Ιουλίου), 160% το 2023 (157%) και 147% έως το 2027 (148%), αντανακλώντας μια σημαντική μείωση από το 206,4%, υψηλό όλων των εποχών το 2020, και συγκλίνει με τα επίπεδα χρέους άλλων υπερχρεωμένων κρατών της ζώνης του ευρώ», εξηγεί η Scope.

Ωστόσο, οι προοπτικές αξιολόγησης της Ελλάδας για το επόμενο έτος περιορίζονται από μια σειρά παραγόντων, όπως i) το αυξημένο κρατικό χρέος, ii) τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, ακόμη και αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί, iii) τις διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες, καθώς και iv) τις αβεβαιότητες γύρω από το 2023 και τις εκλογές, καθώς οποιαδήποτε μετεκλογική στροφή της οικονομικής πολιτικής θα μπορούσε να αυξήσει τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v