Σε Αλεξανδρούπολη και Κρήτη τα πρώτα υπεράκτια αιολικά

Σε ομάδα ειδικών σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Άμυνας, Εξωτερικών, Τουρισμού) ανατέθηκε να «ακτινογραφήσουν» τις κατάλληλες θαλάσσιες ζώνες. Το χρονοδιάγραμμα.

Σε Αλεξανδρούπολη και Κρήτη τα πρώτα υπεράκτια αιολικά

Αλεξανδρούπολη και Κρήτη είναι οι δύο περιοχές που «κλείδωσαν» για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Το ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) σε συνεργασία με την ΕΛΕΤΑΕΝ και την Grant Thornton, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ.

Η κ. Σδούκου ανέφερε ότι στις δύο αυτές θαλάσσιες ζώνες στόχος είναι να φιλοξενηθούν έργα 2 GW, ενώ έχουν εντοπιστεί μία-δύο ακόμη περιοχές, τις οποίες, όμως, δεν αποκάλυψε. «Δεν θα τις κατονομάσω, μέχρι να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις με τις εμπλεκόμενες αρχές», είπε.

Η ίδια ανέφερε ότι για τα 2 GW αναμένεται να κινητοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 4,3 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν απευθείας στην ελληνική οικονομία και προσδοκάται να δημιουργήσουν ως το τέλος της δεκαετίας ως και 8.220 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα με την προετοιμασία για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στα offshore αιολικά, η κ. Σδούκου, όπως είπε, ανέθεσε υπό αυστηρή εμπιστευτικότητα σε μια ομάδα ειδικών να «ακτινογραφήσουν» σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Άμυνας, Εξωτερικών, Τουρισμού) τις ελληνικές θάλασσες. Το έργο αυτής της ομάδας ήταν να προσδιορίσει τις κατάλληλες θαλάσσιες ζώνες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αυτά τα έργα.

«Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε τώρα μια πολύ καλή εικόνα για το πού μπορούμε να αναπτύξουμε offshore πάρκα, αλλά και ποιο είναι το διαθέσιμο δυναμικό», ανέφερε. Επίσης, πρόσθεσε ότι η δουλειά της ομάδας συμβάλλει και στην υλοποίηση του πρώτου βήματος που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. Έτσι, θα εκδοθεί σύντομα, όπως ανακοίνωσε η κ. Σδούκου, Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με τις θαλάσσιες ζώνες. Μάλιστα, στο νέο ΕΣΕΚ θα συμπεριληφθούν οι στόχοι για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του κλάδου ως το 2050.

Η Γενική Γραμματέας προέβλεψε ακόμη ότι μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, το κόστος παραγωγής των ανεμογεννητριών σταθερής βάσης θα αποκλιμακωθεί στα 40 ευρώ τη μεγαβατώρα και των πλωτών ανεμογεννητριών στα 70 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ενεργειών που προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος.

Όπως είπε, οι διαγωνισμοί για τον πρώτο γύρο παραχωρήσεων θα προκηρυχθούν το πρώτο τρίμηνο του 2027, για να αναδειχθούν εντός του έτους οι επενδυτές ανά οικόπεδο που θα παραχωρηθεί. Στο πρώτο τρίμηνο του 2028, θα ολοκληρωθεί η τελική αδειοδότηση για τα πάρκα και θα συναφθούν οι συμβάσεις σύνδεσης των έργων με το Σύστημα Μεταφοράς. Η κατασκευή των έργων θα είναι δυνατή στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Για το θεσμικό πλαίσιο, το αρχικό προβλέπεται να υλοποιηθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, με την έκδοση της ΚΥΑ και την ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ), ενώ στο αμέσως επόμενο τρίμηνο θα υποβληθούν οι τεχνικές μελέτες για τον προσδιορισμό των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων μέσα στις θαλάσσιες ζώνες και των θαλάσσιων οικοπέδων εντός των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης, όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν πάρκα.

Στο ίδιο τρίμηνο, εξάλλου, θα υποβληθεί η ΜΠΚΕ για κάθε τεχνική μελέτη και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης που θα παραχωρηθούν. Στόχος είναι τον Ιούνιο του 2024 να έχουν δοθεί άδειες έρευνας για κάθε μία από αυτές.

Οι επενδυτές θα μπορούν να ερευνήσουν τις περιοχές από το τρίτο τρίμηνο του 2024 και για δύο χρόνια.
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2026, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση μετά από σχετική διαβούλευση, που θα περιλαμβάνει τα οικόπεδα κάθε Περιοχής και τη μέγιστη ισχύ των έργων. Για να ακολουθήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2027 η προκήρυξη από τη ΡΑΕ του διαγωνισμού παραχώρησης των οικοπέδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v