Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημάδια αντίδρασης για τη μεταποίηση στην Ευρώπη

Ο Purchasing Managers Index (PMI) της S&P Global αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, στο 48,8.

Σημάδια αντίδρασης για τη μεταποίηση στην Ευρώπη

Η ύφεση της μεταποίησης στη ζώνη του ευρώ υποχωρεί καθώς οι κρίσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας μειώνονται και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται -σηματοδοτώντας ότι η οικονομική ύφεση του μπλοκ θα είναι λιγότερο απότομη από ό,τι αναμενόταν, σημειώνει το Bloomberg.

Ο Purchasing Managers Index (PMI) της S&P Global αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο στο 48,8, ενώ παρέμεινε κάτω από το όριο των 50, που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Ο ρυθμός μείωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας μετριάστηκε για δεύτερο μήνα.

«Ενώ η περαιτέρω πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο σηματοδοτεί μια ισχυρή πιθανότητα ύφεσης, η έρευνα υποδηλώνει επίσης ότι οποιαδήποτε ύφεση θα είναι πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, Chris Williamson.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο μπλοκ των 19 εθνών πιθανότατα θα συρρικνωθεί «μόλις λιγότερο από 0,2%» αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με τον Williamson, με ενδείξεις ότι ο ρυθμός μείωσης μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω το επόμενο τρίμηνο. Η προηγούμενη έρευνα έδειξε πτώση λίγο πάνω από 0,2%.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε χθες ότι η περιοχή μπορεί να βιώσει μια «βραχύχρονη και ρηχή» ύφεση αυτό και το επόμενο τρίμηνο, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια, μετά την τελευταία αύξηση κατά μισή μονάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v