Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες ειδικότητες έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην πληροφορική

Κοινή διαπίστωση μεταξύ των εταιρειών το γεγονός πως οι ανάγκες είναι μεγάλες, δεδομένου ότι τρέχουν πολλά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ποιες ειδικότητες έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην πληροφορική

Μελέτη για την αξιολόγηση της επάρκειας ειδικών ΤΠΕ (τεχνολογία πληροφοριών) στην Ελλάδα, που διενήργησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σε συνεργασία με την Deloitte παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του digital economy forum 2022.

Τη μελέτη παρουσίασε ο Partner, Consulting Leader, Deloitte Greece, Νίκος Χριστοδούλου, ο οποίος, πριν ξεκινήσει να παρουσιάζει τα στοιχεία, αναφέρθηκε στη μελέτη που είχαν διενεργήσει με τον ΣΕΠΕ το 2019, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικές είναι οι νέες τεχνολογίες για την οικονομία, σημειώνοντας ότι επιβεβαιώνονται σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, τα στοιχεία που προέβλεπαν ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας, εξαιτίας της επένδυσης στις νέες τεχνολογίες για την ανάπτυξη της χώρας.

Στο πάνελ που ακολούθησε, ο Αντιπρόεδρος ΔΣ της ATCOM Κωνσταντίνος Καμάρας, αναφερόμενος στον εν εξελίξει εγχώριο αλλά και παγκόσμιο πόλεμο ταλέντων, υπογράμμισε ότι σήμερα η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι προγραμματιστές, ενώ η δεύτερη σε ζήτηση ειδικότητα είναι οι data scientists και οι data analysts. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κύριος Καμάρας επισήμανε την ανάγκη να είναι το coding βασική κατεύθυνση σπουδών, ενώ τόνισε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί αλγοριθμική σκέψη στους μαθητές.

Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft, Μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ, Αλέξανδρος Μάνος, τοποθετήθηκε επί του θέματος, επιβεβαιώνοντας ότι σήμερα υπάρχει πολύ έντονη ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό και ταλέντο στις ΤΠΕ. «Εμείς ως εταιρεία, μόνο τον τελευταίο χρόνο, έχουμε προσλάβει πάνω από 600 μηχανικούς. Η ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστια. Αλλά για πρώτη φορά δείχνει να υπάρχει ένα σχέδιο, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέα ταλέντα, τα οποία θα απορροφηθούν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της 01 SOLUTIONS HELLAS, Χαράλαμπος Σάμιος, σχολίασε: «Για να είμαστε ρεαλιστές, άμεσες λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν. Για παράδειγμα, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν πολύ σφιχτά χρονοδιαγράμματα και πρέπει να ολοκληρωθούν εντός τριετίας. Κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη χώρα πρέπει να κάνει τα δικά της βήματα, ώστε να μπορέσει να προσαρμόσει το μοντέλο της, για να μπορεί να παραγάγει περισσότερο έργο με λιγότερο εργατικό δυναμικό. Για πρώτη φορά δεν συζητάμε πού θα βρούμε τα λεφτά για τα ψηφιακά έργα, αλλά πού θα βρούμε το εργατικό δυναμικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v