Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με μειωμένο μαξιλάρι ρευστότητας ξεκινά το 2023

Πώς κινήθηκε το μαξιλάρι του δημοσίου. Οι σχεδιασμοί για τον κρατικό δανεισμό το 2023 και τι έδειξαν οι τελευταίες έξοδοι στις αγορές. Ποιες είναι οι κρίσιμες παράμετροι.

Με μειωμένο μαξιλάρι ρευστότητας ξεκινά το 2023

Στα 30,6 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν φτάσει στα 37,8 δισ. ευρώ. Η εύκολη διαπίστωση είναι πως τρώμε από τα έτοιμα. Η αλήθεια είναι πως κάθε χρονιά, στο τέλος του έτους, τα ταμειακά διαθέσιμα περιορίζονται.

Από 38 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 σε 31,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και από 38,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021 σε 31,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021. Κρίσιμη παράμετρος η δυνατότητα αναπλήρωσής τους στη συνέχεια.

Το 2023, σύμφωνα με τη στρατηγική που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο πήχης του δανεισμού μπαίνει σαφώς πιο χαμηλά σε σχέση με φέτος. Οι συνθήκες δανεισμού έχουν σφίξει στις αγορές, η αβεβαιότητα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την έκρηξη του πληθωρισμού καθιστούν το τοπίο αβέβαιο. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ, το επόμενο έτος σχεδιάζεται άντληση «φρέσκου» χρήματος 7 δισ. ευρώ από τις αγορές, μετά τον περιορισμό των εκδόσεων στα 8,3 δισ. ευρώ φέτος, όταν το βασικό σενάριο προέβλεπε 12 δισ. ευρώ.

Ακόμα και για τα 8,3 δισ. ευρώ ο ΟΔΔΗΧ φέτος χρειάστηκε να επιστρατεύσει μαεστρία. Από το καλοκαίρι και μετά, οι εκδόσεις ομολόγων αντικαταστάθηκαν από επανεκδόσεις και δημοπρασίες καθώς το κόστος δανεισμού δοκίμαζε διαρκώς υψηλότερα επίπεδα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρωζώνη και στον κόσμο.

Ενδεικτικό είναι πως τον Ιανουάριο του 2021 η έκδοση 10ετούς ομολόγου έφερε προσφορές 15 δισ. ευρώ, με το δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ με την απόδοση στο 1,84% και το spread έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου στις 184 μονάδες βάσης, όταν στις 14 Νοεμβρίου η δημοπρασία 10ετών ομολόγων έγινε με προσφορές 1 δισ. ευρώ και το δημόσιο να αντλεί 200 εκατ. ευρώ στο 4,44%, με το spread στις 245 μονάδες βάσης.

Το κόστος δανεισμού το 2023 προβλέπεται πως θα αυξηθεί περαιτέρω. Ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ από 2% δεν αποκλείεται να βρεθεί στο 3% τον ερχόμενο Μάρτιο, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι η επάνοδος του πληθωρισμού στο 2% θα απαιτήσει χρόνο έως το 2025 με τα σημερινά δεδομένα, εκτός και εάν υπάρξουν ευχάριστες εκπλήξεις στο πολεμικό μέτωπο.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΟΔΔΗΧ διαβεβαιώνει την επενδυτική κοινότητα πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική σταθερότητα, μετά και τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού στην ίδια κατεύθυνση. Μένει να αποδειχθεί και από τα πεπραγμένα της δημοσιονομικής πολιτικής στον δρόμο προς τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, τα ταμειακά διαθέσιμα των 30,6 δισ. ευρώ συνεχίζουν να λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας της ελληνικής οικονομίας από τους κραδασμούς και την εκτεταμένη αβεβαιότητα των αγορών, δεδομένου ότι αρκούν για να καλύψουν τις μικτές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε ορίζοντα τριών ετών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμα και στο απίθανο σενάριο όπου δεν δανειζόταν ούτε ένα ευρώ από τις αγορές μέσα στην επόμενη τριετία, η χώρα δεν θα απειλούνταν με χρεοκοπία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v