Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο θέρμανσης: Με «καπέλο» τουλάχιστον 10 λεπτών η νέα χρονιά

«Ψαλιδισμένη» από το 2023 η επιδότηση στην αντλία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες η μέση τιμή ανά λίτρο. Ερώτημα η στάση των διυλιστηρίων.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Με «καπέλο» τουλάχιστον 10 λεπτών η νέα χρονιά

Την ανιούσα τραβούν οι λιανικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης με τις επιβαρύνσεις να αυξάνονται σημαντικά από την 1η Ιανουαρίου όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται «ψαλιδισμένη» η επιδότηση στην αντλία από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς να είναι ακόμα γνωστό τι θα συμβεί με την παράλληλη επιδότηση των διυλιστηρίων.

Ήδη πριν τα Χριστούγεννα, οι τελευταίες τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης έδειξαν μέση τιμή 1,128 ευρώ ανά λίτρο σε πανελλαδικό επίπεδο και από τότε οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά αγγίζοντας τα 83 δολάρια το βαρέλι όταν στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν υποχωρήσει ακόμα και κάτω από τα 75 δολάρια.

Ακόμα και εάν οι διεθνείς τιμές και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου μείνουν αμετάβλητες, οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για «καπέλο» 10 λεπτών στις τιμές από την Πρωτοχρονιά δεδομένου ότι η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ που ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου δίνει τη θέση της σε επιδότηση 15 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ. Έως τις 31 Δεκεμβρίου άλλωστε ισχύει και η παράλληλη επιδότηση των 7,5 λεπτών με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας και δεν είναι γνωστό εάν η επιδότηση αυτή θα συνεχιστεί, θα περιοριστεί ή θα σταματήσει. Στην τελευταία περίπτωση η επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι μεγαλύτερη.

Στο μέτωπο του επιδόματος θέρμανσης, οι αιτήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και έχουν πλέον φτάσει σε 1.170.070. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 13 Ιανουαρίου με την επόμενη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης να έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Ήδη πριν τα Χριστούγεννα περίπου 865.000 δικαιούχοι μοιράστηκαν επιδόματα συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ δίνοντας ανάσα στην εορταστική αγορά καυσίμων και όχι μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v