Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπόριο: Από αύριο η επιστροφή σε κανονικό ωράριο λειτουργίας

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά και ποια κλειστά. Τι δηλώνουν παράγοντες της αγοράς.

Εμπόριο: Από αύριο η επιστροφή σε κανονικό ωράριο λειτουργίας

Πολλά καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα, καθώς η 2α Ιανουαρίου δεν είναι υποχρεωτική αργία αλλά κατ' έθιμον αργία και οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν συμφώνησαν σε κοινή γραμμή.

Έτσι ορισμένες αλυσίδες πολυεθνικών όπως Zara, Stradivarius, H&M δεν άνοιξαν σήμερα τα καταστήματά τους.

Αντίθετα αλυσίδες όπως Marks & Spencer, Attrattivo, BSB κ.α. είναι ανοιχτά.

Επίσης ανοιχτά είναι τα πολυκαταστήματα notos galleries, αν και τα attica πολυκαταστήματα είναι κλειστά.

Ανοιχτά είναι τα Jumbο και ο Μουστάκας. Κλειστά είναι τα καταστήματα αλυσίδων καλλυντικών όπως Hondos και Galerie de beaute. Κλειστά είναι επίσης τα IKEA και τα Jysk. Ανοιχτά είναι τα Intersport, Nike, adidas κ.α.

Στον κλάδο DIY, τα Praktiker είναι ανοιχτά αλλά τα καταστήματα της αλυσίδας Leroy Merlin είναι κλειστά. Επίσης κλειστά είναι ο Κωτσόβολος και το Πλαίσιο αλλά ανοιχτά είναι τα Public.

Στα super market κλειστά είναι τα καταστήματα Σκλαβενίτης και ανοιχτά Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Κρητικός κ.α., καθώς και οι λαϊκές αγορές.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι πολλοί εργοδότες προσφέρουν (εθελοντικά) σήμερα μία ημέρα ανάπαυσης στους εργαζομένους τους που εργάστηκαν τις δύο Κυριακές πριν τις γιορτές (11 και 18 Δεκεμβρίου) και καθώς Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έπεσαν Κυριακή, δεν είχαν ευκαιρία για ξεκούραση.

Παλαιότερα, η 2α Ιανουαρίου ήταν ημέρα απογραφής, οπότε πολλές επιχειρήσεις ήταν κλειστές για τους καταναλωτές, αν και απασχολούσαν έναν αριθμό εργαζομένων για τη σχετική διαδικασία. Ωστόσο διατηρείται το έθιμο.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας με επιστολή του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αθηνών, ζητεί να κατοχυρωθεί η 2α Ιανουαρίου ως ημέρα επίσημης αργίας στο εμπόριο.

Εν κατακλείδι, η αγορά θα επιστρέψει σε κανονικό ωράριο λειτουργίας από αύριο, Τρίτη 3 Ιανουαρίου -δεδομένου ότι στις 31.1.2023 έληξε το εορταστικό ωράριο- ενώ από 9 Ιανουαρίου αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως 28 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v