Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρεία ειδικού σκοπού αναλαμβάνει τα ακίνητα του ΕΦΚΑ

Εγκρίθηκε η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού αλλά και η τοποθέτηση προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Οι στόχοι αξιοποίησης των 400 ακινήτων με προτεραιότητα τα ακίνητα-φιλέτα στο αθηναϊκό κέντρο.

Εταιρεία ειδικού σκοπού αναλαμβάνει τα ακίνητα του ΕΦΚΑ

Με τη σχετική δημοσίευση στο ΦΕΚ (09-01-2023 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 26) εγκρίθηκε και τυπικά η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα αναλάβει την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΕΦΚΑ, το οποίο σε όρους αντικειμενικών αξιών αποτιμάται άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-EFKA), ξεκινά με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, διαιρούμενου σε 100 μετοχές ονομαστικής αξίας δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ έκαστη και καταβάλλεται ολόκληρο σε χρήμα από τον μοναδικό μέτοχο e-Ε.Φ.Κ.Α. Οι μετοχές της εταιρείας είναι κοινές, ονομαστικές και αμεταβίβαστες και ενσωματώνονται σε έναν αναπαλλοτρίωτο μετοχικό τίτλο.

Το διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας θα έχει από 5 έως 9 μέλη και ήδη ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Φίλιππου Κονταξή στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. και την τοποθέτηση της Κατερίνας Τζωάννου στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ΕΦΚΑ προκήρυξε 24 θέσεων Γενικών Διευθυντών - με δυνατότητα πρόσληψης στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα- για τη στελέχωση της νέας εταιρείας. Στόχος είναι οι προσλήψεις να έχουν ολοκληρωθεί και οι νέοι Γενικοί Διευθυντές να έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Το χαρτοφυλάκιο και τα «φιλέτα»

Υπενθυμίζεται πως ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% - που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- παραμένουν σήμερα αναξιοποίητα.

Στο κέντρο της Αθήνας ο ΕΦΚΑ διαθέτει ακίνητα που στεγάζουν γραφεία, υπηρεσίες, ξενοδοχεία κ.α. αλλά και οικόπεδα συνολικής επιφάνειας περίπου 17,5 χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων, τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας επιχειρεί να αξιοποίηση είτε μέσω πώλησης είτε μέσω προσέλκυσης εκμισθωτών – επενδυτών.

Ήδη τρέχουν διαγωνισμοί με στόχο την αξιοποίηση ακινήτων όπως το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν που επιχειρείται να αξιοποιηθεί μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης. Σε ξενοδοχείο προβλέπεται να διαμορφωθεί και το ακίνητο του ΕΦΚΑ στη συμβολή των οδών Σωκράτους 53 και Ζήνωνος, ενώ έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός και για το κτίριο του πρώην Εφετείου, επί της οδού Σωκράτους 65-67, όπισθεν της πλατείας Ομονοίας. Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας 10.250 τ.μ., το οποίο παραμένει αναξιοποίητο από το 2000.

Ένας ακόμη σημαντικός διαγωνισμός αφορά την εκμίσθωση οικοπέδου στη συμβολή των οδών Μ. Κοτοπούλη 7 και Σατωβριάνδου, όπου έχει προκριθεί η ανέγερση (από τον ανάδοχο) πολυώροφου κτιρίου γραφείων και καταστημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v