Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τζίρο αλλά ψάχνει... κέρδη η εστίαση

Καλός καιρός και τουρισμός οι καταλύτες για την ανάκαμψη του κλάδου που επιστρέφει σε μεγέθη 2019 με τζίρο της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Τα κόστη όμως στερούν πολύτιμη κερδοφορία.

Ανεβάζει τζίρο αλλά ψάχνει... κέρδη η εστίαση

Η καλοκαιρία και ο τουρισμός τόνωσαν τη ζήτηση στην εστίαση, με την πλειονότητα των επιχειρηματιών να εμφανίζονται σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τα έσοδα του 2022, παρά τη μείωση της μέσης αξίας της απόδειξης. Παραμένουν, όμως, αλλά παραμένουν ανήσυχοι για τα υψηλά κόστη λειτουργίας που τους στερούν κερδοφορία.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι το τελευταίο 15ήμερο του 2022 ήταν αποδοτικό, με την έννοια της αύξησης της κίνησης στα καταστήματα εστίασης, όπως αναφέρει στο Euro2day.gr ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Καθώς δεν διαθέτει στοιχεία κύκλου εργασιών δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για τον απολογισμό του 2022.

Με βάση εκτιμήσεις, θεωρεί ότι προσέγγισε τα επίπεδα του 2019 αλλά φαίνεται να έκλεισε χαμηλότερα σε κερδοφορία, που δεν προβλέπεται να ανακάμψει ούτε το 2023, εάν διατηρηθούν τα κόστη πρώτων υλών και ενέργειας στα σημερινά επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 ο τζίρος της εστίασης ανήλθε σε 6,05 δισ. ευρώ ενώ στα δύο χρόνια της πανδημίας, που ακολούθησαν, οι απώλειες στον κλάδο ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά ο τουρισμός ήταν καταλύτης από τον Ιούλιο και μετά, ενώ ενισχυτική του κλίματος ήταν η παρατεταμένη περίοδος του καλοκαιριού και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Έτσι ευνοήθηκαν τα τουριστικά έσοδα συνολικά, ενώ συντηρήθηκε η ζήτηση στις επιχειρήσεις εστίασης των αστικών κέντρων, που συνέχισαν να υποδέχονται πελάτες σε εξωτερικούς χώρους.

Το 2023 προβλέπεται να είναι μια δύσκολη χρονιά, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας και της αβεβαιότητας για το πώς αυτό θα εξελιχθεί. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, διαπιστώνεται μια τάση αποκλιμάκωσης στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Υπάρχει όμως ανησυχία για το προσεχές διάστημα, καθώς τυχόν επιδράσεις από τις γεωπολιτικές εξελίξεις θα θέσουν υπό αμφισβήτηση το momentum της πτώσης τιμών σε καύσιμα και φυσικό αέριο.

Τροχοπέδη το κόστος ενέργειας

Σήμερα οι επιχειρηματίες βλέπουν ότι οι λογαριασμοί ενέργειας, παρά τη στήριξη της κυβέρνησης με την επιδότηση, φτάνουν υπερδιπλάσιοι από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ τα μέτρα δεν βοηθούν τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με πάνω από 2.000 kW κατανάλωση μηνιαίως.

Ο Γιάννης Δαβερώνης, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, τονίζει ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν 30-40% ακριβότερα την ενέργεια και επωμίζονται συνεχείς ανατιμήσεις σε μια σειρά από πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να έχουν κόσμο αλλά να μην έχουν κέρδη. Όπως εξηγεί, οι καταναλωτές δεν είναι πρόθυμοι να αγοράσουν σπίτι ή αυτοκίνητο, αλλά μετά τους περιορισμούς της πανδημίας επί δύο χρόνια έχουν ανάγκη να στραφούν στη διασκέδαση και στην εστίαση. Επιπλέον στα έσοδα του κλάδου συνεισφέρει ο τουρισμός.

Ωστόσο, η αυξημένη επισκεψιμότητα στα καταστήματα εστίασης δεν αποτυπώνεται σε κεροδοφορία, δεδομένου ότι οι επιχειρηματίες δεν αυξάνουν τις τιμές για να μεταφέρουν στον καταναλωτή μέρος των επιβαρύνσεων, προκειμένου να μην ανακόψουν την ανοδική τάση των πωλήσεων.

Ο κ. Δαβερώνας μεταφέρει ενθαρρυντικά μηνύματα για το 2023, καθώς η ζήτηση επιστρέφει. Ενδεικτική ήταν η κίνηση της εορταστικής περιόδου, βοηθούντος του καιρού, σε παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια. Σημειώνει ότι η επισκεψιμότητα είναι ικανοποιητική στα καταστήματα εστίασης παρόλο που η αγορά απέχει ακόμη από τα επίπεδα προ πανδημίας, με τη ζήτηση να κινείται περίπου στο 75% του 2019.

Εκτιμάται ότι η βελτίωση του μοντέλου αντιστάθμισης του υπερβολικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας θα έκλεινε το χάσμα. Δεν θα πρέπει να αποκλείεται πάντως, ενόψει και των μέτρων που σχεδιάζονται προεκλογικά, να υπάρξει ευνοϊκή για την εστίαση πρωτοβουλία.

Προς ώρας ο κλάδος δεν έχει λάβει υποσχέσεις για βελτίωση των παραμέτρων στις επιδοτήσεις και για περαιτέρω στήριξη. Ο κ. Καββαθάς φέρεται να έχει στείλει επιστολή στον Κώστα Σκρέκα, υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στον κλάδο εστίασης, χωρίς να έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v