Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Investment grade για Ελλάδα αλλά... αργότερα

Πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1% του ΑΕΠ προβλέπει για τη χώρα μας ο αμερικανικός οίκος. Πρωτογενές πλεόνασμα και σημαντική αποκλιμάκωση σχέσης χρέους/ΑΕΠ λόγω πληθωρισμού. Μένει ουδέτερη για τα κρατικά ομόλογα.

JP Morgan: Investment grade για Ελλάδα αλλά... αργότερα

Η JP Morgan προβλέπει ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, αντίθετα από ό,τι προβλέπει η γαλλική τράπεζα Société Générale, για την οποία είναι πιθανή μια αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s στην επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου.

«Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων χωρών με χαμηλή αξιολόγηση, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Εκτός από αυτές, βλέπουμε περιορισμένα περιθώρια για αναβαθμίσεις σε άλλες χώρες», εξηγεί η JPM.

Οι ημερομηνίες-κλειδιά για τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα είναι στις 27 Ιανουαρίου και 9 Ιουνίου από τη Fitch Ratings, στις 13 Μαρτίου από την DBRS, στις 17 Μαρτίου από τον οίκο Moody's και στις 21 Απριλίου από τον οίκο της S&P.

H αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα διαμορφωθεί σε 224 δισ. ευρώ φέτος, με πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1%, ο πληθωρισμός στο 6% σε μέσα επίπεδα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα προσεγγίσει το 1,8%.

Σημαντική πτώση στο ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ στο 162%, εξαιτίας και του υψηλού πληθωρισμού, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, της τάξεως του 8,6%.

Η αμερικανική τράπεζα παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική για τα ελληνικά ομόλογα αλλά δεν προτείνει τοποθετήσεις. Εκτιμά ότι τα ελληνικά spreads, αν και περιορίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και υπεραποδίδουν έναντι της Ιταλίας, θα διευρυνθούν εκ νέου, με το spread του δεκαετούς ομολόγου από τις 210 μονάδες βάσης να κινείται ανοδικά σε 225 μ.β. τον Μάρτιο φέτος, 235 μ.β. τον Ιούνιο και έπειτα πτώση στις 200 μ.β. τον Σεπτέμβριο και, τέλος, 185 μ.β. τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας.

«Οι κίνδυνοι των ενεργειών αξιολόγησης παραμένουν ισορροπημένοι: κίνδυνοι αναβάθμισης θα μπορούσαν να προέλθουν από καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και επίσης χάρη στις υποστηρικτικές πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ. Οι κίνδυνοι υποβάθμισης θα μπορούσαν να συνδεθούν με πιο έντονα από τα αναμενόμενα μακροοικονομικά σοκ ή απρόβλεπτους πολιτικούς κινδύνους. Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων για χώρες με χαμηλή αξιολόγηση όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Εκτός από αυτές, βλέπουμε περιορισμένα περιθώρια για αναβαθμίσεις σε άλλες χώρες», εξηγεί η JPM.

Κατά τη διάρκεια του έτους και πιο βραχυπρόθεσμα, παραμένει τακτικά ουδέτερη για τα ομόλογα της Ελλάδας, καθώς βλέπει αξιοπρεπείς πιθανότητες η Ελλάδα να δρομολογήσει ένα νέο ομόλογο αναφοράς 10ετούς διάρκειας μέσω κοινοπραξίας τις επόμενες εβδομάδες, το οποίο θα διατηρούσε ενδεχομένως τα 10ετή ομόλογα υπό πίεση κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η πλειονότητα των κοινοπρακτικών συμφωνιών πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, και τον Ιανουάριο ειδικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v