Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Θετικό σινιάλο από ΤΧΣ για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του οίκου για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Ταμείο στη διαδικασία πώλησης των συμμετοχών του. Πού βάζει τον πήχη για τις τιμές-στόχους των τεσσάρων εγχώριων ομίλων.

JP Morgan: Θετικό σινιάλο από ΤΧΣ για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

«Η στρατηγική εκποίησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία ανακοινώθηκε, εγκαινιάζει μια τριετή διαδικασία μέσω της οποίας το Ταμείο θα διαθέσει τις τραπεζικές του συμμετοχές και θα περάσει τις ελληνικές τράπεζες σε πλήρη ιδιοκτησία ιδιωτών μέχρι το τέλος του 2025», εξηγεί η JP Morgan.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική τράπεζα δίνει συστάσεις υπεραπόδοσης για όλες τις εγχώριες τράπεζες με τιμή-στόχο για την Alpha Bank στο €1,50, €2,35 για την Τράπεζα Πειραιώς, €1,6 για τη Eurobank και €4,70 για την Εθνική Τράπεζα.

«Ενώ το πλαίσιο είναι ελαφρύ σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συναλλαγές και το Ταμείο φροντίζει να μη σχολιάζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή την αλληλουχία των συναλλαγών, δεσμεύεται για μια διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία που θα περιλαμβάνει αρκετές συναλλαγές στην κεφαλαιαγορά ή/και ιδιωτικές πωλήσεις», συνεχίζει η JPM.

H τράπεζα δεν βλέπει το Ταμείο να βιάζεται ιδιαίτερα, αλλά δεν θα την εξέπληττε μια αρχική συναλλαγή τους επόμενους μήνες ως τρόπο σηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Το Ταμείο κατέχει επί του παρόντος 40,39% στην ΕΤΕ, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Βank και 1,4% στην Eurobank.

Η στρατηγική αποεπένδυση σηματοδοτεί την τελική φάση του Ταμείου μετά από αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις και τον ρόλο του σε βασικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του Ηρακλή, η οποία επέτρεψε τελικά τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 2020.

Η διαδικασία θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες σε πλήρη ιδιωτική ιδιοκτησία, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ΕΤΕ και την Πειραιώς, δεδομένου του σημαντικού μεγέθους των συμμετοχών του Ταμείου, αυξάνοντας δυνητικά την ελεύθερη διασπορά των μετοχών και βοηθώντας τη ρευστότητα.

Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι

Το Ταμείο εξηγεί ότι θα ενεργήσει προληπτικά, ώστε να εντοπίσει ευκαιρίες για την εκτέλεση μεμονωμένων συναλλαγών και θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, όπως accelerating book building (επιταχυνόμενο βιβλίο προσφορών), πλήρη προσφορά ή ένα σχέδιο διαπραγμάτευσης, μεταξύ άλλων. Το Ταμείο θα εξετάσει επίσης προσεγγίσεις από επενδυτές για άμεσες στρατηγικές πωλήσεις, καθώς και οποιεσδήποτε προτάσεις που ενδέχεται να υποβάλουν οι διοικήσεις των τραπεζών.

«Πιστεύουμε ότι το τελευταίο θα μπορούσε να συνεπάγεται πιθανή επαναγορά μετοχών, για παράδειγμα από την ΕΤΕ στα επόμενα χρόνια, δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης, με την επιφύλαξη των κανονιστικών εγκρίσεων και την ισχύουσα νομοθεσία. Οι βραχυπρόθεσμες συναλλαγές δεν θα αποτελούσαν έκπληξη, αφού το Ταμείο στοχεύει στο να διαθέσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2025, καθώς βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, λήγει και η διάρκεια ζωής του Ταμείου. Το Ταμείο δεν έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή αλληλουχία συναλλαγών και εξηγεί ότι θα σταθμίσει διάφορους παράγοντες στις αποφάσεις του, συμπεριλαμβανομένης της τιμής της συναλλαγής, του μεγέθους της προσφοράς και της ποιότητας και/ή του εύρος των επενδυτών», επισημαίνει η JPM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v