Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενστάσεις από Δαγούμα για τη μετεξέλιξη της ΡΑΕ σε «υπεραρχή»

«Θα παραμείνω», διαμηνύει ο πρόεδρος. Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης, για αποδυνάμωση της Αρχής εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, μετά το κύμα αποχωρήσεων στελεχών το 2021-22, λόγω χαμηλών μισθών.

Ενστάσεις από Δαγούμα για τη μετεξέλιξη της ΡΑΕ σε «υπεραρχή»

Διαφωνεί με τη μορφή μετεξέλιξης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ο πρόεδρός της Αθανάσιος Δαγούμας. Με μια ιδιαίτερα προσεκτική και κομψά διατυπωμένη φράση, αλλά αρκούντως σαφή και υπογραμμισμένη, ο κ. Δαγούμας, στο μήνυμά του, που εισάγει στην Έκθεση Πεπραγμένων της Αρχής για το 2021, τονίζει ότι «πρέπει να δημιουργούνται πρακτικά εφαρμόσιμες και λειτουργικές δομές στην οργάνωση της πολιτείας, που να διευκολύνουν το έργο της».

Ταυτόχρονα, βάζει τέλος στα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πώς προτίθεται να αντιδράσει μετά την ουσιαστική υποβάθμιση που του περιποιεί η κυβέρνηση στη νέα ΡΑΕ: από πρόεδρος γίνεται αντιπρόεδρος, επικεφαλής της μίας από τις τρεις υπο-ολομέλειες, με αντικείμενο την Ενέργεια. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο», διαμηνύει κλείνοντας το σημείωμά του, υποδηλώνοντας έτσι ότι προτίθεται να εξαντλήσει την 5ετή θητεία του, αν μη τι άλλο, από την καινούρια θέση του, προοπτική που διασφαλίζει και το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τη νέα ΡΑΕ.

Όλο το μήνυμα του κ. Δαγούμα, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, φαίνεται να είναι «κεντημένο ψιλοβελονιά». Με πρόταγμα το πολυσχιδές και πλούσιο έργο της Αρχής, επιλέγει να αναδείξει και να υπογραμμίσει την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό των στελεχών της ΡΑΕ, που αντιμετώπισε, όπως επισημαίνει, «πρωτόγνωρο κύμα αποχωρήσεων στελεχών της κατά τα έτη 2021-2022, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών μισθών, σε σχέση με τους φορείς και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα, σε συνδυασμό με την ένταση και τις αυξημένες ευθύνες της απασχόλησης στον Ρυθμιστή».

Γι’ αυτό επικρίνει ξεκάθαρα την πολιτεία (πουθενά δεν χρησιμοποιεί τη λέξη κυβέρνηση), γιατί δεν υλοποιήθηκε η δέσμευσή της να στηρίξει τη ΡΑΕ. Αντίθετα, η στελεχική αποψίλωση την αποδυνάμωσε.

«Είναι οξύμωρο το γεγονός», επισημαίνει ο κ. Δαγούμας, «ότι η προώθηση του έργου της ΡΑΕ, που ήταν καίριο για την προσέλκυση και υλοποίηση και ενεργειακών επενδύσεων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και το άνοιγμα της αγοράς, πρακτικά είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Αρχής, λόγω της μη υλοποίησης της δέσμευσης της Πολιτείας για την αποτελεσματική στήριξή της μέσω κατάλληλου μισθολογίου και προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού. Παρά τα δεδομένα αυτά, η Αρχή αντιμετώπισε με πλήρη επαγγελματισμό, υπερβάλλοντα ζήλο και αποτελεσματικότητα τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις της».

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΡΑΕ διατυπώνει δημόσια ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης, η οποία, όπως προκύπτει, δεν ήθελε μια δυνατή ΡΑΕ, διευκολύνοντας τη δουλειά της με επαρκή αριθμό προσωπικού.

Ο κ. Δαγούμας προσφεύγει στον Αριστοτέλη για να δηλώσει εντέλει ότι το «τέλος», συνώνυμο με την ευδαιμονία της κοινωνίας, το οποίο όρισε ο Σταγειρίτης φιλόσοφος ως υπέρτατο αγαθό, δηλαδή, στόχο όλων των πραγμάτων, καθορίζει το καθήκον των στελεχών της ΡΑΕ. «Οφείλουμε να επιδιώκουμε ενεργά τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, στον τομέα που έχουμε οριστεί να ρυθμίζουμε».

Θα μπορούσε αυτό να εκληφθεί και ως έμμεση απάντηση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις απέναντι στη σημερινή ΡΑΕ, με δεδομένο ότι η Αρχή ανέχθηκε μεγάλο κυβερνητικό πρέσινγκ για μια σειρά κομβικών ζητημάτων, για τα οποία είχε αρχικά άλλη άποψη.

Για να καταλήξει με ένα είδος παρακαταθήκης, καθώς είναι το τελευταίο μήνυμα που υπογράφει ως πρόεδρος της Αρχής: «Ο Ρυθμιστής δεν είναι μόνο (κανονιστικός) νομοθέτης, ο οποίος θέτει το πλαίσιο και τους κανόνες της δομημένης λειτουργίας των αγορών και των πρακτικών που αναπτύσσονται θεμιτά και παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Στόχος μας είναι η Αρχή να συμβάλει στη διαμόρφωση του ήθους και του έθους των δραστηριοποιούμενων στον κλάδο της ενέργειας».

Η Έκθεση Πεπραγμένων, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, αφορά ουσιαστικά στον πρώτο πλήρη χρόνο δραστηριοποίησης της νέας Ολομέλειας του Ρυθμιστή, υπό τον κ. Δαγούμα. Ο νέος πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 17 Ιουλίου 2020. Ωστόσο, επιδιώκεται να σχετιστεί με το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας υπό το ευρωπαϊκό μοντέλο στόχο (target model), κατά τη διάρκεια του οποίου συνέπεσε και η ενεργειακή κρίση με τις δυσθεώρητες τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος.

Ανάμεσα στα έργα αυτής της περιόδου συγκαταλέγονται η πρόταση της Αρχής για τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, η τεχνοκρατική συνδρομή της για τον μηχανισμό του πλαφόν στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά, την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών, ο εξορθολογισμός της Αγοράς Εξισορρόπησης και η συμβολή της στη σύζευξη με τις γειτονικές αγορές, η ενίσχυση και ενδυνάμωση των καταναλωτών, το Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου, κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v