Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Νάρκες» στο σχέδιο για τη νέα υπερ-Αρχή ενέργειας, αποβλήτων, υδάτων

Χωρίς... τυμπανοκρουσίες και για λίγες μόνο ημέρες σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ. Η Αρχή αποφασίστηκε να προικοδοτηθεί με νέες αρμοδιότητες και με... έλλειμμα προσωπικού. Το διοικητικό σταυρόλεξο.

«Νάρκες» στο σχέδιο για τη νέα υπερ-Αρχή ενέργειας, αποβλήτων, υδάτων

Ένα δύσκαμπτο διοικητικό σχήμα, που προοιωνίζει δύσκολες συγκλίσεις, αν όχι συγκρούσεις, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη νέα ρυθμιστική υπεραρχή, που θα περιλαμβάνει, εκτός από την Ενέργεια, τα Απόβλητα και τα Ύδατα και σε βάθος χρόνου, ως τα τέλη του 2024, και την Ανακύκλωση.

Μία Αρχή που αποφασίστηκε να προικοδοτηθεί με νέες αρμοδιότητες, χωρίς να διαθέτει το απαραίτητο, αριθμητικά, προσωπικό. Το υφιστάμενο δεν επαρκεί ούτε για τη διεκπεραίωση των σημερινών υποχρεώσεων της ΡΑΕ.

Το σχέδιο νόμου ανέβηκε χθες στο opengov για δημόσια διαβούλευση εντελώς εν κρυπτώ. Το «λαλίστατο», κατά τα άλλα, ΥΠΕΝ δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση για το τόσο σημαντικό αυτό νομοθέτημα, ούτε ενημέρωσε άτυπα τους αρμόδιους συντάκτες. Η διαβούλευση θα είναι εξαιρετικά σύντομη, θα διαρκέσει ως τις 27 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια το σχέδιο νόμου θα πάρει τον δρόμο για ψήφισή του από τη Βουλή.

Στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), όπως θα είναι πλέον η νέα επωνυμία της, θα τοποθετηθεί πρόεδρος που θα προεδρεύει στην Ολομέλειά της. Παράλληλα, θα λειτουργούν τρεις υπο-ολομέλειες, θεματικοί κλάδοι ονομάζονται, στις οποίες θα προεδρεύουν αντιπρόεδροι. Ο σημερινός πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, σύμφωνα με όσα ορίζει το σχέδιο νόμου στο άρθρο 23, αναλαμβάνει αντιπρόεδρος στον κλάδο Ενέργειας, στον οποίο θα συμμετέχουν τα σημερινά μέλη της Αρχής έως τη λήξη της θητείας τους. Στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμούν, θα μπορούν να εκδηλώσουν εκ νέου συμμετοχή στην προκήρυξη που θα γίνει.

Εκτός από τα τέσσερα αυτά διοικητικά όργανα, προβλέπεται η λειτουργία και τετραμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής, την οποία θα απαρτίζουν ο πρόεδρος και οι τρεις αντιπρόεδροι. Το αντικείμενό της θα είναι οι τρέχουσες διοικητικές εκκρεμότητες και ανάγκες, αλλά και η κατανομή υποθέσεων μεταξύ της Ολομέλειας και των τριών υπο-ολομελειών πάνω σε ζητήματα που δεν είναι σαφώς οριοθετημένα και εφόσον δεν έχει αποφανθεί σχετικά η Ολομέλεια. Με απλά λόγια, η Εκτελεστική Επιτροπή προβλέπεται να γίνει το πρώτο πεδίο αντικρουόμενων απόψεων και θέσεων για το αν μία υπο-ολομέλεια πρέπει να ασχοληθεί με ένα θέμα το οποίο δεν θα φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι αρμοδιότητά της, και πάει λέγοντας.

Ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ εμφανίζεται να έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες, με την Ολομέλεια στην οποία προεδρεύει να είναι «καπέλο» στις τρεις υπο-ολομέλειες. Σε αυτήν θα υπάγονται πλέον ζητήματα σύνθετα, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, ή δεν εμπίπτουν σαφώς και αποκλειστικώς στις αρμοδιότητες των υπο-ολομελειών. Με ποια κριτήρια θα κρίνονται σύνθετα τα ζητήματα ή ασαφή, προφανώς, αυτό θα το αποφασίζει ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ.

Η Ολομέλεια θα αποφασίζει κατά πλειοψηφία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις «συμμαχίες» που θα αναπτυχθούν. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.

Εξάλλου, κατόπιν εισήγησης του προέδρου, η Ολομέλεια έχει τη δυνατότητα να συγκροτεί επιτροπές και ομάδες για την εξέταση και έρευνα θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος, που σχετίζονται όμως με τις αρμοδιότητες της ΡΑΑΕΥ. Κι άλλα διοικητικά όργανα, δηλαδή, κατά βούληση του προέδρου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να παρακάμπτουν τις ευθύνες των τριών υπο-ολομελειών. Οι επιτροπές αυτές, μάλιστα, θα έχουν δυνατότητα γνωμοδότησης απευθείας στον πρόεδρο, ο οποίος θα λαμβάνει και την τελική απόφαση.

Επίσης, στη νέα Αρχή προβλέπεται και θέση ειδικού συμβούλου του προέδρου, που θα διορίζεται από αυτόν.
Η νέα ΡΑΑΕΥ θα αποτελείται από 13 μέλη, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου και των τριών αντιπροέδρων. Ουσιαστικά από τα 13 μέλη, τα 6 θα είναι καινούρια, αφού τα υπόλοιπα 7 είναι τα σημερινά μέλη της ΡΑΕ, που θα αναλάβουν, με τον σημερινό πρόεδρο, την ευθύνη του κλάδου ενέργειας.

Τα νέα μέλη θα προταθούν από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και Εσωτερικών, ύστερα από σχετική προκήρυξη των θέσεων. Η προκήρυξη θα δημοσιευθεί 30 ημέρες πριν από την πρόταση των δύο υπουργείων και στη συνέχεια τα ονόματα των επιλεγέντων θα υποβληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που θα γνωμοδοτήσει σχετικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v