Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανευρωπαϊκό για Ελλάδα στη ζήτηση για καταλύματα Airbnb

Τον Φεβρουάριο η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων αυξήθηκε κατά 60% σε σχέση με το 2022, με βάση στοιχεία της AirDNA.

Πανευρωπαϊκό για Ελλάδα στη ζήτηση για καταλύματα Airbnb

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων αναρριχήθηκε τον Φεβρουάριο η Ελλάδα, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης ζήτησης. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, η ζήτηση για ενοικίαση καταλυμάτων τύπου Airbnb στην Ελλάδα κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 60% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, με τη Νορβηγία και την Πορτογαλία να ακολουθούν, σημειώνοντας αύξηση 52,7% και 44,1% αντίστοιχα. 

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο Φεβρουάριος έκλεισε με αύξηση 47,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019 και άνοδο 26,6% σε σχέση με πέρυσι. Ηταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που υπερβαίνει σε δυναμική τα μεγέθη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Αύξηση σημειώθηκε και στα διαθέσιμα καταλύματα, τα οποία ήταν περισσότερα κατά 2,8% σε σχέση με το 2019 και κατά 13,7% συγκριτικά με το 2022. Αντίστοιχα, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) αυξήθηκε κατά 13,7% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα την καταγραφή εσόδων-ρεκόρ που διαμορφώθηκαν στα 3,7 δισ. δολάρια, αυξημένα σε ποσοστό 43,9% σε σχέση με το 2022 και κατά 112,5% σε σχέση με το 2019.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε επίπεδο διαθέσιμων καταχωρήσεων σημειώθηκαν στη Νορβηγία, τη Σουηδία, και την Πολωνία (αύξηση 54,2%, 36,7% και 35,9% αντίστοιχα), υποδηλώνοντας την προθυμία των οικοδεσποτών να ανταποκριθούν στην ολοένα και εντεινόμενη ζήτηση.

Χώρες όπως η Ελβετία, η Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία κινήθηκαν σε επίπεδα αντίστοιχα με τα περσινά σε ό,τι αφορά την πληρότητα των καταλυμάτων, ενώ η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Νορβηγία αν και παρουσίασαν αύξηση ζήτησης, κατέγραψαν πτώση πληρότητας λόγω της αυξημένης προσφοράς διαθέσιμων καταχωρήσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της AirDNA, ισχυρή αναμένεται να είναι η ζήτηση και για το επόμενο εξάμηνο, με τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης να διαμορφώνεται στο συν 32,8% σε ετήσια βάση και στο συν 24,5% σε σύγκριση με το 2019. Μάλιστα, όπως διαφαίνεται, οι ταξιδιώτες είναι διατεθειμένοι να εξασφαλίσουν από τώρα τα καλοκαιρινά τους καταλύματα, καθώς οι κρατήσεις για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουν αυξηθεί σε ποσοστό υψηλότερο από 30% σε σχέση με το 2019. Μάλιστα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο top 5 με τις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε επίπεδο ζήτησης σε σχέση με πέρυσι.

Τα πρωτεία έχει η Πολωνία και έπονται Αυστρία, Ιταλία και Βέλγιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v