Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Βελγο-κινεζική συμμαχία στη διεκδίκηση του 20% της «Αριάδνης»

Η State Grid κατεβαίνει στον διαγωνισμό για το 20% της εταιρείας που προωθεί την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη, σε συνασπισμό με τη βελγική ELIA. Οι τέσσερις επίδοξοι μνηστήρες.

Ενέργεια: Βελγο-κινεζική συμμαχία στη διεκδίκηση του 20% της «Αριάδνης»

Ενισχύουν το οπλοστάσιο των συνεργασιών τους οι υποψήφιοι επενδυτές που διαγκωνίζονται για το 20% της «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ», θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, η οποία έχει αναλάβει το εμβληματικό έργο της σύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Έτσι, μετά τη Phaethon Holdings Single Member S/A του ομίλου Κοπελούζου, που αποφάσισε να συμπράξει με το αυστραλιανό «Macquarie Super Core Infrastructure Fund SCSp», η State Grid International Development Belgium Ltd, θυγατρική του κινεζικού κολοσσού State Grid και μετόχου (24%) του ΑΔΜΗΕ, κατεβαίνει στον διαγωνισμό μαζί με τον βελγικό Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ELIA. Ο όμιλος ELIA θεωρείται ένας από τους πέντε κορυφαίους Διαχειριστές στην Ευρώπη, με δύο TSOs, τον φερώνυμο στο Βέλγιο και τον 50Hertz στη Γερμανία, λειτουργώντας 19.192 χλμ. συνδέσεις υψηλής τάσης, για την τροφοδοσία 30 εκατ. τελικών χρηστών.

Ο ανταγωνισμός, συνεπώς, φαίνεται ότι θα είναι ιδιαίτερα έντονος και υπό αυτή την έννοια αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον η απόφαση του Τμήματος Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, που θα πιστοποιήσει ποια και πόσα από τα τέσσερα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για μετοχική συμμετοχή στην Αριάδνη θα περάσουν στη β’ φάση, δηλαδή, την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Να θυμίσουμε ότι εκτός από τις δύο προαναφερόμενες κοινοπραξίες, στον διαγωνισμό μετέχουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο αντίστοιχος με τον ΑΔΜΗΕ ιταλικός Διαχειριστής TERNA SpA.

Η πιστοποίηση της ΡΑΑΕΥ θεωρείται προαπαιτούμενο για να ανοίξει ο δρόμος της β’ φάσης του διαγωνισμού. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στη χθεσινή 5μελή Ολομέλεια του Τμήματος Ενέργειας, υπό τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Φούρλαρη. Τα άλλα μέλη που μετέχουν είναι τα μέλη της Ολομέλειας της πρώην ΡΑΕ, Κωνσταντίνος Τσιμάρας, Κομνηνός Κόμνιος, Στέφανος Μανιάς και Δημήτρης Παπαντώνης.

Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, τα οργανωτικά θέματα της νέας υπερ-Αρχής είναι πολλά και πρέπει να προηγηθούν για την οργάνωση και λειτουργία της. Έτσι, μέσα σε ένα ασφυκτικό περιθώριο, με το ΦΕΚ του διορισμού του προέδρου της ΡΑΑΕΥ και των δύο αντιπροέδρων στα τμήματα Ενέργειας και Υδάτων να δημοσιεύεται τη Μεγάλη Πέμπτη, το έτσι κι αλλιώς ψαλιδισμένο στελεχικό δυναμικό της πρώην ΡΑΕ έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να οργανώσει τα αναγκαία τμήματα λειτουργίας. Χθες και προχθές συνεδρίασαν η κεντρική Ολομέλεια και η υπο-Ολομέλεια του Τμήματος Ενέργειας, ρυθμίζοντας κρίσιμα διοικητικά ζητήματα.

Για τον λόγο αυτό η πιστοποίηση των υποψήφιων διεκδικητών του 20% της Αριάδνη μετατίθεται για την επόμενη Πέμπτη, στην Ολομέλεια του Τμήματος Ενέργειας, που θα λάβει οριστικές αποφάσεις, ύστερα από τις εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας της ΡΑΑΕΥ, για το πόσοι και ποιοι από τους τέσσερις υποψηφίους νομιμοποιούνται να συνεχίσουν στη β’ φάση του διαγωνισμού.

Ο ΑΔΜΗΕ, πάντως, επείγεται να τελειώσει το θέμα αυτό, με το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στις 13 Φεβρουαρίου είχε καταθέσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στην τότε ΡΑΕ, με τη μετάβαση στο νέο σχήμα να καθυστερεί όχι μόνο το θέμα αυτό αλλά και πολλά άλλα κρίσιμα της ενεργειακής αγοράς. Από τη στιγμή που θα κλείσει το θέμα με τη ΡΑΑΕΥ, ο Διαχειριστής θα ορίσει προθεσμία για την υποβολή και των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Να θυμίσουμε ότι στα τέλη Μαρτίου η Αριάδνη ολοκλήρωσε την πόντιση και εγκατάσταση του συνόλου των υποβρύχιων καλωδίων υπερυψηλής τάσης 500 KV, τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος, μεταξύ της Κορακιάς Ηρακλείου και της Πάχης Μεγάρων. Είχε προηγηθεί η πόντιση και των καλωδίων οπτικών ινών. Η ολοκλήρωση των εργασιών προστασίας των 640 χλμ. ηλεκτρικών καλωδίων προβλέπεται ως τον Ιούνιο.

Το έργο, προϋπολογισμού περί το 1 δισ. ευρώ, θεωρείται ως η νησιωτική διασύνδεση με τη μεγαλύτερη ισχύ στον κόσμο (μεταφορά 1.000 MW) μαζί με τη Σαρδηνία. Είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, για να ενσωματωθεί πλήρως η Κρήτη με το ηπειρωτικό σύστημα έως τα τέλη του 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v