Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς επαρκές προσωπικό 9 στις 10 εταιρείες πληροφορικής

Αποκαλυπτική έρευνα της Deloitte για τα προβλήματα στην εξεύρεση προσωπικού. Πόσους επιστήμονες παράγουμε, πόσους χρειάζεται η αγορά. Ποιες είναι οι «καυτές» ειδικότητες.

Χωρίς επαρκές προσωπικό 9 στις 10 εταιρείες πληροφορικής

Η χώρα μας αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη σε επιστήμονες πληροφορικής η οποία κάθε χρόνο φτάνει ακόμα και τα 7.000 ταλέντα, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond που υλοποιείται στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, για λογαριασμό του ΣΕΠΕ, κάθε χρόνο «παράγουμε»  περίπου 8.000-8.500 νέους επιστήμονες στην Πληροφορική, ενώ οι υφιστάμενες ανάγκες είναι  περίπου 15.000-16.000.

Ετησίως οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση σε εργαζόμενους Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) 7,5% - 8% κάτι που οδηγεί με βάση τα σημερινά δεδομένα στην διαπίστωση ότι η χώρα θα χρειαστεί 120.000 – 140.000 ειδικούς στην Πληροφορική έως το 2030, με την προσφορά να περιορίζεται συνολικά  σε  60.000 - 68.000 ειδικών στο ΙΤ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε ότι τα «κενά» ειδικών ΤΠΕ εντοπίζονται στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση των αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων  στο μέλλον.

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • το 69% του συνόλου των εταιρειών στην Ελλάδα σήμερα παραδέχεται ότι έχει ακάλυπτες θέσεις ειδικών ΤΠΕ. Την «πρωτιά» έχουν οι εταιρείες Πληροφορικής.
  • 9 στις 10 εταιρείες Πληροφορικής στην Ελλάδα έχουν σήμερα κενές θέσεις εργασίας. «Είμαστε ένας κλάδος με αρνητική ανεργία. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα εύρεσης εξειδικευμένων εργαζομένων στον τομέα της Πληροφορικής» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΣΕΠΕ κ. Γ. Παπαρίδου
  • Η έλλειψη ειδικών Πληροφορικής συνδέεται σε ποσοστό 78% με την ανεπαρκή εξειδίκευση σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα των ΤΠΕ, ενώ με 70% ακολουθεί η μετανάστευση των νέων επιστημόνων.
  • Ποσοστό 46% των εταιρειών αποδίδουν το χάσμα στον ελλιπή επαγγελματικό προσανατολισμό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το 41% στον περιορισμένο αριθμό αποφοίτων ελληνικών τμημάτων ΤΠΕ στην Ελλάδα.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Μήτκας. Πρακτικά είπε ότι σήμερα οι μισοί φοιτητές, που εισάγονται σε τμήματα Πληροφορικής στην Ελλάδα, δεν αποφοιτούν.

«Κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 8.000-9.000 φοιτητές και αποφοιτούν μόνο 4.000-5.000» τόνισε ο κ. Μήτκας, αναφερόμενος στα Τμήματα με στόχευση την Πληροφορική/Υπολογιστές, που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα.

Οι top-3 ειδικότητες με «κενά» ταλέντων για τα επόμενα χρόνια είναι ο προγραμματισμός, η κυβερνοασφάλεια και η διαχείριση cloud. Ως προς τον δημόσιο τομέα οι top-3 ειδικότητες είναι η κυβερνοασφάλεια, η ανάλυση / διαχείριση / αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων και δεδομένων και η διαχείριση / σχεδιασμός δικτύων και τηλεπικοινωνιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v