Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο πωλούνται τα λουξ διαμερίσματα της Αττικής

Μεγάλα ποσά ανά τ.μ. προτίθενται να διαθέσουν οι υποψήφιοι αγοραστές. Το παράδειγμα της Ηρώδου Αττικού, ο σκεπτικισμός των μεσιτών και οι τιμές στα πολυτελή διαμερίσματα του πρώην Hilton και του MRT στο Ελληνικό.

Πόσο πωλούνται τα λουξ διαμερίσματα της Αττικής

Η συναλλαγή πώλησης υπερπολυτελούς διαμερίσματος, 320 τ.μ. στην Ηρώδου Αττικού έναντι 18 εκατ. ευρώ με μεσίτη τη γνωστή εταιρεία Engel & Völkers τοποθέτησε την οικιστική αγορά ακινήτων του αθηναϊκού κέντρου σε άλλο επίπεδο, συνομολογούν παράγοντες της αγοράς που εκτιμούν πως υπάρχει -έστω περιορισμένος- χώρος για αγοραπωλησίες αντίστοιχου επιπέδου.

Έως πρότινος το αθηναϊκό κέντρο -και παρά την «υπερθέρμανση» της ζήτησης- κατέγραφε συναλλαγές «κοψοχρονιάς» για παλιά ακίνητα, με ενδιαφερόμενους είτε τους επαγγελματίες της οικονομίας του διαμοιρασμού είτε τους ιδιώτες της Golden Visa, και λιγότερο τους κατοίκους της χώρας. Ακόμη και η διενέργεια πλειστηριασμών προβεβλημένων ακινήτων διατηρούσε τον πήχη των τιμών σε λελογισμένο επίπεδο, ιδίως για αστικά διαμερίσματα.

Η παραπάνω συναλλαγή ωστόσο -η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr δεν έχει ως αγοραστή τον πεθερό του Φίλιππου Γλύξμπουργκ, Τόμας Φλορ, αλλά άλλον Ελβετό επιχειρηματία- δημιούργησε προσδοκίες. Επίσης, κατά πληροφορίες, εφοπλιστικά κεφάλαια -μετά τις τοποθετήσεις σε νησιά και αθηναϊκή ριβιέρα- σκανάρουν σοβαρά το αθηναϊκό κέντρο, αναζητώντας προβεβλημένα διαμερίσματα, προτιθέμενα να πληρώσουν την υπεραξία που προσφέρει η τοποθεσία.

Από την άλλη πλευρά, η απλή παρατήρηση των προς πώληση υπερπολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων στις ιστοσελίδες των εξειδικευμένων μεσιτικών γραφείων (Engel & Völkers, Sotheby’s International Realty, Barnes Greece) αποδεικνύει πως η παραπάνω αποτίμηση ακινήτου είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Οι μεσίτες πολυτελών ακινήτων στη χώρα εκτιμούν ότι η παραπάνω συναλλαγή προφανώς ανεβάζει τον πήχη ως προς τις ζητούμενες τιμές, αλλά εμφανίζονται πιο μετριοπαθείς, συνυπολογίζοντας ότι τα προνομιακά διαμερίσματα της πρωτεύουσας δεν είναι τόσα πολλά, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα τάση, όπως π.χ. συμβαίνει σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι.

Έως σήμερα οι συναλλαγές για προβεβλημένα διαμερίσματα δεν ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ ανά τ.μ., αν λάβουμε υπόψη τις τιμές για τα 50 υπερπολυτελή διαμερίσματα στο πρώην Χίλτον αλλά και τα διαμερίσματα του Marina Tower στο Ελληνικό.

Στο μεν πρώτο συγκρότημα, που θα ολοκληρωθεί το 2025, οι δύο τελευταίοι όροφοι πουλήθηκαν έναντι 24.000 ανά τ.μ. ενώ οι δύο από κάτω όροφοι έναντι 21.000 ευρώ ανά τ.μ. Στο δε Marina Tower, σύμφωνα με την ενημέρωση της Lamda Develοpment, οι πωλήσεις κινήθηκαν από 9.500 έως 15.000-16.000 ευρώ ανά τ.μ. κι έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους, εκτός από τους δύο υψηλότερους ορόφους και το penthouse, το πλέον προνομιούχο διαμέρισμα στην κορυφή, όπου οι τιμές ανεβαίνουν ακόμη και πάνω από τις 25.000 ευρώ ανά τ.μ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v