Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα ΙΟΒΕ: Τα οικονομικά της μουσικής στην Ελλάδα

Το οικοσύστημα της μουσικής συνεισφέρει στο ΑΕΠ πάνω από €200 εκατ. σε ετήσια βάση, στηρίζοντας περίπου 5,4 χιλ. ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Προοπτικές και προκλήσεις. Οι επαγγελματίες και οι πληρωμές για πνευματικά δικαιώματα.

Ερευνα ΙΟΒΕ: Τα οικονομικά της μουσικής στην Ελλάδα

Ο σκοπός της μελέτης του ΙΟΒΕ «Το οικοσύστημα παραγωγής και αναπαραγωγής μουσικής στην Ελλάδα», περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος παραγωγής και αναπαραγωγής μουσικής στην Ελλάδα, την εκτίμηση της συμβολής αυτού του οικοσυστήματος στην οικονομία της χώρας και την ανάδειξη των βασικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Ειδικότερα, στη μελέτη εκτιμάται το αποτύπωμα του μουσικού οικοσυστήματος σε όρους ΑΕΠ, εσόδων από εργασία, δημοσιονομικών εσόδων και απασχόλησης, λαμβάνοντας υπόψη την κλαδική διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της μελέτης αποτυπώνονται βασικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις συνήθειες και την καταναλωτική συμπεριφορά των ακροατών μουσικής στην Ελλάδα και αντιλήψεις για τη χρήση, τη δημιουργία και την αναπαραγωγή μουσικής από επαγγελματίες του χώρου (δημιουργούς, μουσικούς και χρήστες μουσικής).

Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, 4 στους 5 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ακούν μουσική καθημερινά.

Παρά τη σπουδαιότητα της μουσικής στην καθημερινότητα των χρηστών, το 39,7% των ακροατών δεν πληρώνει για μουσική, ενώ το 41,1% πληρώνει λιγότερο από €100 ετησίως για αγορά μουσικής, παρακολούθηση συναυλιών και πληρωμή συνδρομών.

Η μουσική είναι καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων στον χώρο της εστίασης – ψυχαγωγίας, καθώς, με βάση την εμπειρία τους από τα περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επιχειρηματίες δήλωσαν ότι η απουσία της μουσικής είχε αρνητική επίδραση στον αριθμό των πελατών, τη μέση διάρκεια παραμονής και τη μέση δαπάνη στο κατάστημα.

Το 62,2% πληρώνει για τα πνευματικά δικαιώματα για χρήση μουσικής, με την πλειονότητα των επαγγελματιών να δηλώνει πως δίνει λιγότερα από 500€ ετησίως.

Το οικοσύστημα της μουσικής συνεισφέρει στο εγχώριο ΑΕΠ περισσότερα από €200 εκατ. σε ετήσια βάση, στηρίζοντας περίπου 5,4 χιλ. ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ο περιορισμός της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης μουσικής, που συνεπάγεται τη βελτίωση της δραστηριότητας του οικοσυστήματος, μπορεί να αυξήσει - υπό προϋποθέσεις - την οικονομική επίδραση σε €300 εκατ. στο ΑΕΠ και σε 7,9 χιλ. ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

* Δείτε όλη την έρευνα του ΙΟΒΕ στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v