Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης με στόχο το «μπόνους» του 2022

Πολλοί ασφαλισμένοι τρέχουν να υποβάλουν τώρα αίτημα για συνταξιοδότηση. Τι εκτιμούν οι ειδικοί. Γιατί ο πληθωρισμός του 2022 οδηγεί σε αυξημένα ποσά. Τι δείχνει το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης με στόχο το «μπόνους» του 2022

Φόβους για κύμα μαζικών αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του 2023 και για πιθανή εκ νέου αύξηση των εκκρεμοτήτων εκφράζουν οι ειδικοί, καθώς εκτιμάται ότι η σημαντική αύξηση των συντάξεων, λόγω του υψηλού πληθωρισμού του 2022, ενδέχεται να οδηγήσει πολλούς ασφαλισμένους στην υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης εντός του τρέχοντος έτους.

Ιδιαίτερα δε, με δεδομένο ότι η αύξηση ενδέχεται να είναι και πάνω από το 7,75% που αντιστοιχεί σε αυτή των παλαιών συντάξεων που καταβλήθηκε από 1η Ιανουαρίου 2023. Και αυτό γιατί η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος έχει ως αποτέλεσμα οι συντάξιμες αποδοχές των υποψήφιων συνταξιούχων να υπολογιστούν για τα έτη από το 2002 έως το 2022 με βάση το 9,6%, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης.

Παράλληλα, και η Εθνική Σύνταξη αυξάνεται κατά 7,75%, φθάνοντας στα 413,76 ευρώ, από τα 384 ευρώ που ήταν μέχρι το 2022. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νέες συντάξεις να είναι υψηλότερες από τις παλαιές, ακόμη κι αν οι παλαιοί συνταξιούχοι έλαβαν το σύνολο της αύξησης 7,75% (δεν είχαν δηλαδή προσωπική διαφορά) και έχουν τα ίδια έτη ασφάλισης.

Ήδη κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τις 220.000.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο που εξειδικεύεται στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης Ασπασία Παπαθανασοπούλου, για όσους συνταξιοδοτούνται από την 01-01-2023 και εφεξής εφαρμόζονται οι αρκετά αυξημένοι ετήσιοι δείκτες μεταβολής μισθών, οι οποίοι επιφέρουν σημαντική αύξηση των συντάξιμων αποδοχών, επί των οποίων υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη.

«Ως εκ τούτου», επισημαίνει, «είναι πιθανό μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν ήδη θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως και την 30-11-2023, να προτιμήσει να συνταξιοδοτηθεί εντός του έτους αυτού, προκειμένου να τύχει αυτής της ευνοϊκής συνταξιοδοτικής μεταχείρισης, η οποία δεν θα ισχύει για τη συνταξιοδότηση εντός του 2024».

Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Παπαθανασοπούλου, οι εν λόγω ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν φέτος αίτηση και να παραμείνουν στην εργασία τους, έχοντας για όσο διάστημα εξακολουθούν να ασφαλίζονται, μείωση της μηνιαίας τους σύνταξης κατά 30%. Όπως μάλιστα εκτιμά η δικηγόρος που γνωρίζει πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν στην ασφάλιση, «η επιλογή αυτή, όπως είναι ευνόητο, θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης».

Πράγματι, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023, σύμφωνα με τα πλέον διαθέσιμα στοιχεία, έχουν ξεπεράσει τις 65.000, ενώ αναμένεται κορύφωση αμέσως μετά το καλοκαίρι, εφόσον προστεθούν και οι οριστικές αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών.

Να σημειωθεί ότι συνολικά, εντός του 2022, υποβλήθηκαν περισσότερες από 212.000 αιτήσεις, συνεχίζοντας το κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης που ξεκίνησε μαζικά το 2021. Ειδικά δε για τους εκπαιδευτικούς, εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να αποχωρήσουν σχεδόν 4.500, όσοι περίπου ήταν και αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2022.

Να σημειωθεί ότι για το σχολικό έτος 2022-2023 ήδη έχουν υποβληθεί οι αρχικές αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός του Φεβρουαρίου. Βέβαια, αυτές θα γίνουν αποδεκτές και θα λυθεί αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση των εκπαιδευτικών στο τέλος του Αυγούστου. Τότε και θα οριστικοποιηθεί ο τελικός αριθμός των αποχωρούντων για φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v