Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ψιλά γράμματα της κλαδικής σύμβασης στην εστίαση

Νέα κλαδική σύμβαση για δύο χρόνια. Επιπλέον 5% αύξηση προβλέπεται για τον Ιούνιο 2024. Πώς διαμορφώνονται οι αμοιβές ανά ειδικότητα. Τι ισχύει για τα επιδόματα. Πώς προστατεύεται το 40ωρο και τι ισχύει για όσους εργαστούν πάνω από 48 ώρες.

Τα ψιλά γράμματα της κλαδικής σύμβασης στην εστίαση

Μισθούς από 815 έως 1.017 ευρώ τον μήνα θα λαμβάνουν από 1η Ιουνίου οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στην εστίαση, καθώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών κατέληξαν σε συμφωνία και υπέγραψαν χθες τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η νέα σύμβαση θα είναι διετής, με τις σωρευτικές αυξήσεις στους μισθούς να ανέρχονται σε 10,5%, ενώ περιλαμβάνεται και διάταξη αφενός για την προστασία της 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας, αφετέρου για την αύξηση του εισοδήματος των εργαζόμενων, στην περίπτωση που κατά τις περιόδους αιχμής θα προβλέπεται 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Αναλυτικά, φέτος, οι εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους άμεσα, από 1η Ιουνίου, να αυξάνονται κατά 5,5%, ενώ ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024, θα εφαρμοστεί επιπλέον αύξηση της τάξης του 5%.

Παράλληλα, και με στόχο να περιοριστεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου παρατηρείται εντατικοποίηση της εργασίας, η νέα σύμβαση περιλαμβάνει τον όρο που προστέθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο αφενός προστατεύεται η 5ήμερη εβδομαδιαία εργασία των 40 ωρών, αφετέρου προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένων εποχικών αναγκών, εφόσον υπάρξει συμφωνία για 6ήμερη εργασία, αυτή θα πρέπει να αμείβεται επιπλέον. Στην πράξη, οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο, εφόσον συμφωνηθεί να απασχολούνται κατά την 6η ημέρα, θα υπάρχει έξτρα ημερομίσθιο, ενώ για εργασία επιπλέον των 48 ωρών, θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο, συν 75%, αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.

Με βάση την αύξηση 5,5%, οι αμοιβές στον κλάδο καθορίζονται ως εξής:

  • Για τους αρχιμάγειρες, ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 1.017 ευρώ.
  • Για τον μάγειρα Α', ο νέος μισθός θα είναι 822 ευρώ.
  • Για τον μάγειρα Β' και για τον μάγειρα Γ', οι αποδοχές θα ανέλθουν στα 815 ευρώ.
  • Επίσης, στα 815 ευρώ θα είναι ο βασικός μισθός που θα πρέπει να λαμβάνουν οι λαντζέρηδες, οι καθαριστές και οι ψήστες.
  • Ειδικά για τους διανομείς, ο νέος μισθός τους θα ανέρχεται στα 822 ευρώ.
  • Όσοι εργάζονται εκ περιτροπής σε δεξιώσεις μέσω εταιρειών catering, θα λαμβάνουν αυξημένο μεροκάματο, στα 71 ευρώ.

Ταυτόχρονα, στη νέα Συλλογική Σύμβαση διατηρούνται ανέπαφα όλα τα επιδόματα. Έτσι, για τους σερβιτόρους και τους βοηθούς σερβιτόρους, προβλέπεται επίδομα 5% επί του βασικού μισθού, για κάθε τριετία. Το επίδομα γάμου διατηρείται στο 10% επί του βασικού μισθού. Αντίστοιχα και το επίδομα εποχικής απασχόλησης, 10% επί του βασικού μισθού.

Όσο για το επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης, με βάση το πτυχίο του κάθε εργαζόμενου έχει τρία επίπεδα, 6%, 10% και 15% επί του βασικού μισθού. Τέλος, προβλέπεται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ενώ ειδικά για ταμίες, το ταμειακό επίδομα διατηρείται στο 5% επί του βασικού μισθού.

Οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών συμφώνησαν να υπογράψουν άμεσα τα επιμέρους σημεία της νέας Σύμβασης, με προοπτική να την προωθήσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), ώστε να κυρωθεί ως γενικώς υποχρεωτική στον κλάδο. Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Απρίλιο επεκτάθηκε στο σύνολο του κλάδου η Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2022. Βέβαια, το προηγούμενο διάστημα υπεγράφησαν συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο της Βιομηχανίας και Βιοτεχνίας Ζαχαρωδών, με σωρευτική αύξηση 5% μέχρι το τέλος του 2025, για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων καθώς και στον κλάδο της Καπνοβιομηχανίας με αυξήσεις από 4% έως 6,76% στις επιμέρους κατηγορίες εργαζομένων, από 1η Ιανουαρίου 2023 και έως το τέλος του 2024.

Τα καλλυντικά

Την περασμένη εβδομάδα, κηρύχθηκε υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη στις 12 Οκτωβρίου 2022 μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), με απόφαση της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου (κατόπιν σχετικής εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας).

Η ΣΣΕ έχει συμφωνημένη ισχύ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2023, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτήν η τρίμηνη εκ του νόμου μετενέργεια. Προβλέπει -μεταξύ άλλων- υψηλότερους βασικούς μισθούς από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό, αναλόγως σε ποιο κλιμάκιο εντάσσεται ο κάθε εργαζόμενος, καθώς και διάφορα επιδόματα, μεταξύ αυτών γάμου (10%), παιδιών (1%, 2% και 5% ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών), βρεφονηπιακού σταθμού (200 ευρώ για κάθε παιδί) και πτυχίου (από 3% έως 11%). Ορίζεται, τέλος, συμβατικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας 38 αντί για 40 ωρών, με ημερήσια συνεχή απασχόληση.

Αύξηση και των κλαδικών

Συνολικά, το 2022 υπογράφηκαν 217 συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε αντίστοιχες επιχειρήσεις. Μάλιστα, οι 80 από αυτές (36% του συνόλου) προέβλεπαν αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 137 προέβλεπαν αμετάβλητους σε σχέση με το παρελθόν μισθολογικούς όρους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος επιχειρησιακών συμβάσεων από το 2018. Το 2019 υπογράφηκαν 192, το 2020 συμφωνήθηκαν 147, το 2021 υπογράφηκαν 180 και, τέλος, το 2022 συμφωνήθηκαν 217.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v