Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκαετία... εκτόξευσης του ελληνικού τουρισμού περιμένει το WTTC

Η συνεισφορά του κλάδου εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος στα 39,2 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας τα επίπεδα-ρεκόρ του 2019. Ωστόσο υπολογίζεται ότι το 2033 θα συνεισφέρει 57,2 δισ. στο ΑΕΠ και πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους.

Δεκαετία... εκτόξευσης του ελληνικού τουρισμού περιμένει το WTTC

Τα προ πανδημίας επίπεδα εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, με τη συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία να υπολογίζεται στα 39,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 4% σε σχέση με το 2019 και τα 40,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council-WTTC), ο ελληνικός τουρισμός θα δημιουργήσει πάνω από 17.000 νέες θέσεις εργασίας φέτος, φτάνοντας το peak του 2019, όταν στον κλάδο απασχολούνταν 820.000 εργαζόμενοι.

Σε ορίζοντα δεκαετίας, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού εκτιμά ότι ο τουρισμός θα ενισχύσει τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ στα 57,2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο (23,6%) της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, με βάση τη σχετική μελέτη, μέχρι το 2033 ο κλάδος θα απασχολεί πάνω από 1,02 εκατ. ανθρώπους στην Ελλάδα, στηρίζοντας 1 στις 4 θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το 2022, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 38,2% και έφτασε τα 38 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 18,5% της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 5.000 θέσεις εργασίας έναντι του 2021, φτάνοντας συνολικά τις 800.000 σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα, δε, με την έκθεση, ο κλάδος έχει πλέον ανακτήσει το 82% των θέσεων εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αναλύοντας τα ποιοτικά δεδομένα του ελληνικού τουρισμού για το 2022, οι μεγαλύτερες πηγές εισερχόμενων ταξιδιωτών για την Ελλάδα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, με μερίδιο 14%, καθώς και η Βουλγαρία (10%). Μάλιστα, οι δαπάνες των ξένων ταξιδιωτών συνέβαλαν με 19,1 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία, αντιπροσωπεύοντας ετήσια αύξηση που ξεπέρασε το 56%.

«Ο τομέας ταξιδιών και τουρισμού είναι πολύ σημαντικός στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 19% της εθνικής οικονομίας. Ο τουρισμός ανακάμπτει έντονα, καταγράφοντας υψηλή ζήτηση. Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης και τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ταξιδιώτες επιστρέφουν. Το μέλλον του κλάδου στην Ελλάδα είναι αισιόδοξο. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η συνεισφορά του τουρισμού θα είναι σχεδόν στα επίπεδα του 2019. Την επόμενη δεκαετία, η ανάπτυξη θα ξεπεράσει τον ρυθμό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού.

Το 2022 ο ευρωπαϊκός τομέας ταξιδιών και τουρισμού συνεισέφερε 1,9 τρισ. ευρώ στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, μόλις 7% κάτω από το 2019. Μάλιστα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού προβλέπει ότι η συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ θα φτάσει τα 2,04 τρισ. ευρώ το 2023, προσεγγίζοντας τα προ πανδημίας μεγέθη. Πέρυσι, ο κλάδος απασχολούσε 34,7 εκατ. εργαζομένους στην Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση 2,9 εκατ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ωστόσο εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 3,2 εκατ. συγκριτικά με το 2019. Πάντως, το Συμβούλιο προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2024 ο κλάδος θα ανακτήσει πλήρως τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v