Σε χαμηλό 14 μηνών ο πληθωρισμός στη Γαλλία, στο 5,3%

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατάφερε να περιορίσει τον πληθωρισμό. Ηδη η Ισπανία ανακοίνωσε ότι ο τιμάριθμος υποχώρησε κάτω από το 2%.

Σε χαμηλό 14 μηνών ο πληθωρισμός στη Γαλλία, στο 5,3%

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημειώνει πρόοδο στη μάχη της να αμβλύνει τις πιέσεις στις τιμές με αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούνιο από 6% τον Μάιο, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο αύξηση 5,4%.

Η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία παρουσίασαν επιβράδυνση του πληθωρισμού αυτόν τον μήνα, ενώ η Ισπανία κατάφερε να τον περιορίσει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Στα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, η Γαλλία δεν αναφέρει τα αποκαλούμενα στοιχεία για τον πυρήνα του πληθωρισμού, που αφαιρούν ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια. Η δημοσίευση του Insee έδειξε ότι οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,9%, με επιβράδυνση για δεύτερο μήνα. Ωστόσο, ο πληθωρισμός στα μεταποιημένα προϊόντα επιταχύνθηκε στο 4,3%.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής στη Γαλλία βλάπτει ήδη τους καταναλωτές και η οικονομία πρόκειται να σημειώσει μόνο αδύναμη ανάπτυξη φέτος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v