Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Η Αθήνα μεταμορφώνεται με το έργο του Ελληνικού

Οι εκτιμήσεις ότι το έργο μπορεί να αλλάξει την εικόνα της Αθήνας προσφέροντας τουρισμό για 12 μήνες το χρόνο. Οι 10.000 κατοικίες και τα μεγάλα project.

Bloomberg: Η Αθήνα μεταμορφώνεται με το έργο του Ελληνικού

Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση κατασκευής το 2026, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Αθηνών θα είναι αγνώριστος, σχολιάζει σε δημοσίευμά του, το Bloomberg.

Ενώ ο Ανατολικός Τερματικός Σταθμός που σχεδιάστηκε από την Eero Saarinen θα παραμείνει στη θέση του, τα εγκαταλειμμένα υπόστεγα και οι διάδρομοι προσγείωσης θα αντικατασταθούν από μια ανάπτυξη πολλαπλών χρήσεων δύο φορές το μέγεθος του Central Park της Νέας Υόρκης.

Μέσα σε τρία χρόνια, η έκταση 650 στρεμμάτων κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Αθήνας θα διαθέτει περίπου 10.000 πολυτελή παραθαλάσσια σπίτια και διαμερίσματα, ένα ξενοδοχείο Mandarin Oriental, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης, μια μαρίνα για mega-yachts, ένα καζίνο με την επωνυμία Hard Rock, ένα υπερσύγχρονο αθλητικό συγκρότημα, ένα ιδιωτικό σχολείο, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά κέντρα, μια μεγάλη παραλία και ένας χώρος πρασίνου έκτασης δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων που σχεδιάζεται να είναι το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης, όλα με θέα στα γαλάζια νερά του Σαρωνικού.

Αυτό το ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο έργο, που ονομάζεται Ελληνικό, θα μεταμορφώσει εν συντομία την ελληνική πρωτεύουσα.

Για να δημιουργήσει νωρίς ώθηση, ο κατασκευαστής, η Lamda Development άρχισε να πουλά οικιστικά ακίνητα στον πύργο Riviera 200 μέτρων - σύντομα θα είναι το ψηλότερο κτίριο της χώρας - με μέση τιμή 14.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το ποσό είναι σημαντικά πιο ακριβό από τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου, περίπου 1.809 ευρώ το μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και 3.368 ευρώ στα γειτονικά νότια προάστια του Ελληνικού, με βάση στοιχεία από τον ιστότοπο Spitogratos, αλλά είναι επίσης μια σχετική ευκαιρία σε σύγκριση με το υψηλό τέλος στις τιμές των ακινήτων αλλού στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί και οι 170 μονάδες του πύργου, με τη συντριπτική πλειοψηφία να πηγαίνει σε Έλληνες κατοίκους και μέλη της ελληνικής διασποράς. Οι πωλήσεις για μισθώσεις και ακίνητα στο Ελληνικό έφτασαν μέχρι στιγμής τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στα γειτονικά προάστια έχουν αρχίσει επίσης να ανεβαίνουν. 

Ενώ η ελληνική πρωτεύουσα μόλις πρόσφατα έγινε προορισμός για παραθεριστές το Σαββατοκύριακο, ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Axia Ventures Group αναμένει ότι το Ελληνικό θα ενεργοποιήσει αυτή την τάση, και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και επέκταση της τουριστικής περιόδου σε ολόκληρο το έτος.

«Οι συντηρητικές μας εκτιμήσεις είναι ότι το Ελληνικό θα προσθέσει 2,5% στο ελληνικό ΑΕΠ με την ολοκλήρωσή του και θα προσελκύσει 1,5 εκατομμύριο τουρίστες ετησίως», δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου.

Το Ελληνικό είναι ένα έργο ορόσημο που θα αλλάξει το παιχνίδι για την Αθήνα, την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και την Ελλάδα συνολικά», είπε ο Ζούζουλας, προσθέτοντας ότι αυτή η πόλη μέσα στην πόλη θα προσελκύσει και νέους κατοίκους στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v