Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδρυμα Νιάρχου: Η ΑΒΑΞ θα χτίσει τρία νοσοκομεία με χορηγία 500 εκατ.

Στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής των μονάδων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Σπάρτη με ανάδοχο τον όμιλο Άβαξ προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ιδρύματος στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία.

Ιδρυμα Νιάρχου: Η ΑΒΑΞ θα χτίσει τρία νοσοκομεία με χορηγία 500 εκατ.

Ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη με χορηγία του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος αναμένεται να τοποθετηθεί σύντομα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ιδρύματος κατέληξε μετά από σύντομη διαπραγμάτευση στον ανάδοχο που θα κατασκευάσει το έργο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η σύμβαση ανατίθεται στον κατασκευαστικό όμιλο Άβαξ και αφορά σε ποσό μισού δισ. δολαρίων για τις τρεις υγειονομικές υποδομές. Υπενθυμίζεται πως η παραπάνω εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια κήρυξης άγονου του αρχικού διαγωνισμού που είχε δρομολογήσει το ΙΣΝ, καθώς όλες οι αρχικές προσφορές των διεκδικητών του έργου «ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς, σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες» όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και την θετική έκβαση είχε προαναγγείλει ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος, Πρόεδρος Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο περιθώριο του SNF Nostos 2023 Conference Mental Health τον περασμένο Ιούνιο. Ειδικότερα, αναφερόμενος στη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (με δωρεές και χορηγίες ύψους 1 δισ. δολαρίων εκ μέρους του Ιδρύματος) ανάφερε «ότι ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωράμε με τις σχετικές συμβάσεις και για τα τρία νοσοκομεία».

Επιπλέον, στο τέλος Ιουλίου το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη ματαίωση χορηγίας για τη δημιουργία του Γηπέδου Ζωής στη Νίκαια υπογραμμίζοντας πως η απόφαση ελήφθη καθώς «αυτή τη χρονική στιγμή, το ίδρυμα επικεντρώνει όλους τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους του στην υλοποίηση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ).

Υπενθυμίζεται πως το ΙΣΝ, ήδη από το 2017, έχει ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία θα χρηματοδοτούσε τη δημιουργία τριών πρότυπων νοσοκομείων στην Ελλάδα, τα οποία θα ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά την ολοκλήρωσή τους.

Στο μεταξύ οι διαδικασίες ωρίμανσης για τη δημιουργία του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ προχώρησαν λαμβάνοντας τις σχετικές αδειοδοτήσεις και έτσι το 2023 ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής αναδόχου.

Υπενθυμίζεται δε ότι στο σύνολο των μελετών και της σχεδίασης των εν λόγω έργων προΐσταται το κορυφαίο αρχιτεκτονικό γραφείο RENZO PIANO BUILDING WORKSHOP, με συνεργάτες της BETAPLAN, LLEWELYN DAVIES, MILAN INGEGNERIA, PENELIS CONSULTING ENGINEERS SA, LDK-TETRAS, H. PANGALOU AND ASSOCIATES, DCARBON ενώ Project Manager του συνολικού έργου είναι η Ηill International.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v