Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γόρδιος δεσμός η τύχη των διαγωνισμών για μικρά φωτοβολταικά σε Πελοπόννησο-Κρήτη

Δεν πήρε, τελικά, απόφαση η ΡΑΑΕΥ για το κρίσιμο θέμα. Θα στείλει γνωμοδότηση στο υπουργείο Ενέργειας προκειμένου να λάβει αυτό την τελική απόφαση.

Γόρδιος δεσμός η τύχη των διαγωνισμών για μικρά φωτοβολταικά σε Πελοπόννησο-Κρήτη

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται η υπόθεση των διαγωνισμών για όρους σύνδεσης μικρών φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, το θέμα για την τύχη των διαγωνισμών, αν θα ακυρωθούν ή αν θα συνεχιστούν, συζητήθηκε μεν στη χθεσινή Ολομέλεια του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, αλλά απόφαση δεν ελήφθη.

Επί του κειμένου που ετοίμασε η νομική υπηρεσία της Αρχής έγινε διεξοδική συζήτηση, ενώ εκφράσθηκε πολύ μεγάλος προβληματισμός και σκεπτικισμός από τα μέλη της Ολομέλειας για την όποια απόφαση, δεδομένου ότι φαίνεται πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Τελικά, συμφωνήθηκε να ζητηθεί εκ νέου από τη νομική υπηρεσία να επαναδιατυπώσει την πρόταση της και να ενσωματώσει και νέες λεπτομέρειες που αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση, ώστε να υπάρχει μία νέα καταληκτική διατύπωση. Η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, δεν θα συνιστά επί της ουσίας απόφαση της ΡΑΑΕΥ για το θέμα αυτό, αλλά μία καταγραφική γνωμοδότηση, η οποία θα σταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε αυτό να έχει τον τελικό λόγο.

Υπέρ αυτής της εξέλιξης, που φαίνεται να υπερισχύει, συνηγορεί η άποψη ότι η απόφαση για τους διαγωνισμούς προήλθε από το ΥΠΕΝ, πέρσι, τον Αύγουστο, επί θητείας Κώστα Σκρέκα. Στον ΔΕΔΔΗΕ ανατέθηκε από το υπουργείο να δημιουργήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα και να τρέξει τους διαγωνισμούς. Δεν θεωρείται, συνεπώς, αρμοδιότητα της ΡΑΑΕΥ να αποφασίσει τι θα γίνει με αυτούς, λόγω των αστοχιών που εντόπισε ο εμπειρογνώμονας. Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι το ΥΠΕΝ είναι αυτό που θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχισθούν οι διαγωνισμοί ή αν θα ακυρωθούν. Άλλωστε, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, το προηγούμενο διάστημα, πριν από τον χρησμό της ΡΑΑΕΥ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του υπουργού, Θόδωρου Σκυλακάκη, της Αρχής και του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της ΡΑΑΕΥ είναι να τελειώσει όσο γίνεται πιο άμεσα με αυτό το θέμα, που τρενάρει εδώ και πολλούς μήνες, με τους εμπλεκόμενους επενδυτές να βρίσκονται κυριολεκτικά «στα κάγκελα» και να απειλούν με δικαστικές προσφυγές, εφόσον θεωρήσουν ότι θίγονται από την απόφαση που θα ληφθεί.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, δεν αποκλείεται η γνωμοδότηση να της ΡΑΑΕΥ να σταλεί στο ΥΠΕΝ και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, χωρίς να χρειαστεί να γίνει άλλη Ολομέλεια, καθώς θεωρείται ότι έχει συζητηθεί και περάσει από το συγκεκριμένο όργανο.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η τύχη των δύο διαγωνισμών ανάγεται πλέον σε πολιτική απόφαση, την οποία όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να την πάρει το ΥΠΕΝ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v