Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά το σκανάρισμα των προσφορών στην Αττική Οδό

Προσδοκίες για ποσό που θα κινηθεί στα €2 δισ. Στόχος αποσφράγιση και δημοσιοποίηση των τιμημάτων για τη νέα σύμβαση στις 7 Σεπτεμβρίου. Τα επόμενα βήματα στον μεγάλο διαγωνισμό.

Ξεκινά το σκανάρισμα των προσφορών στην Αττική Οδό

Την έγκριση των νομιμοποιητικών εγγράφων των προσφορών εκ μέρους των έξι διεκδικητών για τον διαγωνισμό που αφορά στη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού αναμένεται να δώσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιου του ΤΑΙΠΕΔ, προχωρώντας ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Στο επόμενο τριήμερο, δηλαδή έως και την Κυριακή 27 Αυγούστου, οι υπηρεσίες του Ταμείου θα βρίσκονται στη διάθεση των εκπροσώπων των σχημάτων διεκδίκησης της σύμβασης, προκειμένου με τη σειρά τους να ελέγξουν τις κατατεθειμένες προσφορές ως προς τη νομιμοποίησή τους. Ακολούθως θα δοθεί το σύντομο εύλογο διάστημα για την προβλεπόμενη δυνατότητα κατάθεσης ενστάσεων.

Εφόσον ωστόσο δεν υπάρξουν αντιρρήσεις, ο προγραμματισμός του Ταμείου είναι η τελική αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών να πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, οπότε θα ανακοινωθεί αφενός η σειρά κατάταξης των προσφορών και άρα η επικρατέστερη εξ αυτών με τη δημοσιοποίηση και των τιμημάτων.

Εφόσον η όλη διαδικασία κυλήσει με βάση το παραπάνω χρονοδιάγραμμα και χωρίς την καθυστέρηση πιθανών ενστάσεων, σε δεύτερο χρόνο το Ταμείο θα ασκήσει τη δυνατότητά του να ζητήσει βελτιωτικές προσφορές, εάν υπάρξει απόκλιση έως 5% ανάμεσα στις υψηλότερες προσφορές.

Παρά το γεγονός, δε, ότι το επιτοκιακό περιβάλλον οδηγεί σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, επηρεάζοντας τα οικονομικά μοντέλα των διεκδικητών, οι εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν υψηλά τον πήχη για το προσφερόμενο τίμημα, πέριξ των 2 δισ. ευρώ.

Πάντως στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ομαλή μετάβαση στη νέα παραχώρηση μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, οπότε και λήγει η τρέχουσα σύμβαση με Άκτωρ Παραχωρήσεις - Άβαξ. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στις 17 Ιουλίου τα επενδυτικά σχήματα που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές είναι:

  • ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A.
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
  • Ένωση προσώπων BRISA - AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. - RUBICONE MIDCO, B.V. -INTRAKAT A.E.
  • Ένωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. - FINCOP INFRASTRUCTURE LTD
  • Ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. - VINCI CONCESSIONS S.A.S. - ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - MOBILITY PARTNER S.A.S.
  • Ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. - ΑΒΑΞ Α.Ε. - MERIDIAM EASTERN EUROPE INVESTMENTS 4 S.A.S.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v