Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήσεις έως 23% στις τιμές διαμερισμάτων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Σε ποιες περιοχές σε πρωτεύουσα και Θεσσαλονίκη συνέχισαν να παίρνουν φωτιά οι τιμές, τόσο για την αγορά όσο και για την ενοικίαση κατοικίας. Αναλυτικοί πίνακες για τις ανατιμήσεις έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022.

Αυξήσεις έως 23% στις τιμές διαμερισμάτων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Νέα άνοδο τιμών τόσο για τα προς πώληση όσο και για τα προς ενοικίαση οικιστικά ακίνητα καταδεικνύει η τριμηνιαία επισκόπηση της πλατφόρμας Spitogatos στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια.

Στο γ' τρίμηνο του 2023, σε ποσοστό αύξησης ζητούμενων τιμών πώλησης, «πρωταθλήτρια» περιοχή αναδεικνύονται τα Προάστια του Πειραιά με 23,20% (1.714 ευρώ ανά τ.μ.). Με ποσοστό 19,2% ακολουθούν τα Δυτικά Προάστια της Αθήνας, με αύξηση ζητούμενης τιμής κατά 19,2% (1.800 ευρώ ανά τ.μ.).

Η αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης -χωρίς βεβαίως να αποτυπώνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ πωλητή-αγοραστή στο τελικό συμβόλαιο- διατρέχει το σύνολο των βασικών αγορών real estate στην επικράτεια, γεγονός που υπογραμμίζει τη «φρενίτιδα» που χαρακτηρίζει τη στεγαστική αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και στο αθηναϊκό κέντρο, όπου το smart money τοποθετήθηκε νωρίς, οι τιμές πώλησης κατοικιών στο γ’ τρίμηνο του 2023 εμφανίζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos, αυξημένες κατά 14,4% στα 1.748 ευρώ ανά τ.μ.

Η δε Αθήνα και ειδικά το κέντρο της διατηρεί τις υψηλότερες τιμές και στο πεδίο της ενοικίασης, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 10 ευρώ ανά τ.μ. (αύξηση κατά 10,9% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022), χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται αν πρόκειται για ακίνητα της δευτερογενούς αγοράς (δηλαδή ανακαινισμένα από πρωτογενείς επενδυτές) ή για παρατημένα ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να επωφεληθούν από τα προγράμματα στέγασης που προωθεί η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v