Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι συνταξιούχοι θα μοιραστούν έξτρα 410 εκατ. ευρώ το 2024

Πλεόνασμα 1,34 δισ. ευρώ προβλέπεται για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής. Πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις. Ποια έσοδα θα αντισταθμίσουν τις αυξημένες δαπάνες.

Ποιοι συνταξιούχοι θα μοιραστούν έξτρα 410 εκατ. ευρώ το 2024

Τουλάχιστον κατά 3,1% θα αυξηθούν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι συντάξεις, για περίπου 1,5 με 1,7 εκατ. συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή η προσωπική τους διαφορά είναι κάτω των 10 ευρώ.

Το ποσοστό αυτό «κλείδωσε» στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με ανοικτό το ενδεχόμενο, εάν υπάρξουν αλλαγές στο τελικό ποσοστό αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού για το τρέχον έτος, να αυξηθεί κατά τι περαιτέρω.

Στον αντίποδα, 750.000 συνταξιούχοι δεν θα δουν αύξηση, καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά. Θα λάβουν όμως, ως έκτακτη παροχή, επίδομα προσωπικής διαφοράς 100 έως 200 ευρώ, πιθανότατα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση των συντάξεων συμπαρασύρει και μια σειρά άλλων παροχών, όπως την εθνική σύνταξη, που σήμερα είναι 413,76 ευρώ, και η οποία θα αυξηθεί από 1/1/2024 κατά 3,1% (+12,82 ευρώ) και θα ανέλθει στα 426,58 ευρώ. Λόγω της αύξησης της εθνικής σύνταξης θα αναπροσαρμοστούν και η προσωρινή σύνταξη καθώς και οι συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Συνολικά, στον προϋπολογισμό εγγράφεται κονδύλι της τάξης των 410 εκατ. ευρώ για τις αυξήσεις στις συντάξεις.

Παράλληλα βέβαια, στο προσχέδιο υπάρχει αναφορά τόσο στη μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής πρώην δικαιούχων επιδόματος ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, με ετήσιο κόστος περίπου 38 εκατ. ευρώ, αλλά και στην κατάργηση του «πέναλτι» 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους, που αντικαθίσταται με μια εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους.

Εγγραφή υπάρχει επίσης για την αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας κατά 8%, που προηγήθηκε τον Απρίλιο, με κόστος 95 εκατ. ευρώ, αλλά και για την αντίστοιχη αύξηση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.

Παρά τις αυξημένες δαπάνες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά πως το 2024 θα είναι μια πολύ θετική πορεία για τα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, με αποτέλεσμα συνολικά οι ΟΚΑ να παρουσιάσουν πλεόνασμα ύψους 1,34 δισ. ευρώ, έναντι επίσης πλεονάσματος 1,15 δισ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Αναλυτικά, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται για τον επόμενο χρόνο ότι οι ΟΚΑ θα καταγράψουν πλεόνασμα 1,34 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 189 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Τα έσοδα προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 410 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023, φτάνοντας στα 49,47 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της σημαντικής βελτίωσης της απασχόλησης και κατά συνέπεια της αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 905 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι δαπάνες των ΟΚΑ προβλέπεται να είναι αυξημένες κατά 221 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023, προσεγγίζοντας τα 48,12 δισ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, από την άνοδο κατά 859 εκατ. ευρώ της συνταξιοδοτικής δαπάνης, λόγω και της αύξησης κατά 3,1% των συντάξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v