Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Καταιγισμός πυρών από ιδιώτες παρόχους κατά Σκυλακάκη

Σκηνικό «πολέμου» στην αγορά ηλεκτρισμού. Πνέουν μένεα οι ιδιώτες προμηθευτές για υποχρεωτική εφαρμογή τιμολογίου από 1η Ιανουαρίου. Ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας.

Ρεύμα: Καταιγισμός πυρών από ιδιώτες παρόχους κατά Σκυλακάκη

Πνέουν μένεα κατά του Θόδωρου Σκυλακάκη οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, για τη διαφαινόμενη πρόθεσή του να θεσμοθετήσει ένα νέο τιμολόγιο, με υποχρεωτική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Εκτός, δηλαδή, από τα είδη και τους τύπους των τιμολογίων που απλά συστήνει το τμήμα Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ σε πρόσφατη απόφασή του, έρχεται τώρα το υπουργείο και εμφανίζεται έτοιμο να νομοθετήσει ένα υποχρεωτικό τιμολόγιο για όλη την αγορά, το οποίο, σύμφωνα με τις διαρροές που έγιναν, θα περιλαμβάνει προαναγγελία τιμής χρέωσης, δυνατότητα διόρθωσής της στον επόμενο μήνα κατανάλωσης και ένταξη σε αυτό όλων των καταναλωτών που δεν θα επιλέξουν τύπο τιμολογίων.

Εκπρόσωποι των εναλλακτικών παρόχων που μίλησαν στο Euro2day.gr εξέφρασαν τη σφοδρή δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη αυτή, θεωρώντας ότι η σχεδιαζόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ΔΕΗ, που δεν διαθέτει συμβόλαια με τη μεγάλη μάζα πελατών της στη χαμηλή τάση, δηλαδή, τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, εκτιμούν ότι έτσι τουλάχιστον όπως περιγράφεται το νέο, υποχρεωτικό, τιμολόγιο από τις διαρροές που έγιναν, προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη δεσπόζουσα επιχείρηση.

«Δεν είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο του υγιούς ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς το να μου επιβάλλει το υπουργείο σε ποιον τύπο τιμολογίου θα εντάξω τον πελάτη μου. Πάμε σε άλλες εποχές ρυθμιζόμενων τιμολογίων», ειπώθηκε από εκπρόσωπο εταιρείας προμήθειας.

«Πρόβλημα η υποχρεωτικότητα»

«Η υποχρεωτική εφαρμογή είναι το πρόβλημα. Το υπουργείο, με την επιχειρούμενη πρόβλεψη για διόρθωση της τιμής χρέωσης, επιδιώκει να τυποποιήσει ένα μέρος του ρίσκου, που συνεπάγεται η προαναγγελία (ex ante) της τιμής. Δεν είναι εύκολη, όμως, η ανάκτηση της τιμής, δεν βγαίνει εύκολα», επισήμανε άλλος εκπρόσωπος.

«Η αγορά πρέπει να λειτουργεί ελεύθερα, χωρίς υποχρεωτικότητα. Με το συγκεκριμένο τιμολόγιο οι ιδιώτες προμηθευτές οδηγούνται σε μειονεκτική θέση, καθώς δεν διαθέτουν το χαρτοφυλάκιο καυσίμων της ΔEΗ. Έτσι, η δεσπόζουσα επιχείρηση αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», πρόσθεσε άλλος προμηθευτής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ, υπό τον Θόδωρο Σκυλακάκη, προτάθηκε και αποφασίσθηκε να καθιερωθεί ένα ακόμη κυμαινόμενο τιμολόγιο με ex ante ανακοίνωση της τιμής χρέωσης την πρώτη μέρα του μήνα κατανάλωσης και διόρθωση της τιμής στον επόμενο μήνα.

Στο σκεπτικό του ΥΠΕΝ φέρεται να είναι η ασφάλεια και η διαφάνεια για τον καταναλωτή, που θα ενημερώνεται εκ των προτέρων για την τιμή χρέωσης του ρεύματος που θα καταναλώνει και εγκαίρως για τυχόν διόρθωσή της. Πότε θα γίνεται αυτό; Στην περίπτωση που ο προμηθευτής πέσει έξω στην πρόβλεψή του για την τιμή χρέωσης του μήνα κατανάλωσης, να έχει τη δυνατότητα να τη διορθώνει τον επόμενο μήνα.

Ο καταναλωτής, έτσι, θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει προϊόν ή και προμηθευτή. Σε αυτό το τιμολόγιο, πάντα σύμφωνα με τις διαρροές, θα εντάσσονται για ένα χρόνο καταναλωτές που δεν έχουν επιλέξει τύπο τιμολογίου.

Το ΥΠΕΝ φέρεται να προχωρά άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση του νέου, υποχρεωτικού τιμολογίου. Επί της ουσίας, φαίνεται ότι αυτό το τιμολόγιο δεν απέχει από τον τρόπο τιμολόγησης που επιβλήθηκε με τα έκτακτα μέτρα της ενεργειακής κρίσης και τα οποία λήγουν στο τέλος του έτους, για να επιστρέψουμε από το επόμενο στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής (ή όπως αλλιώς θα λέγεται), συνδεδεμένη άμεσα με τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Προβλέπει προαναγγελία τιμής για τον μήνα κατανάλωσης και διόρθωση τον επόμενο μήνα, όπως grosso modo γίνεται και σήμερα, με την κάλυψη του τυχόν ρίσκου του προμηθευτή στην τιμή του μήνα που ακολουθεί. Η υποχρεωτικότητα, μάλιστα, του σχεδιαζόμενου τιμολογίου συνιστά, όπως ειπώθηκε από πηγή της αγοράς, ένα είδος ιδιότυπης συνέχισης της τιμολόγησης των έκτακτων μέτρων.

«Εξυπηρετεί τη ΔEΗ»

Εξυπηρετεί, επιπλέον, τη ΔΕH, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με τους πάνω από 5,5 εκατ. πελάτες της χαμηλής τάσης, τους οποίους πέρασε από το σταθερό εν πολλοίς στο κυμαινόμενο τιμολόγιο με Ρήτρα Αναπροσαρμογής, συνδεδεμένη με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής, από τις 5 Αυγούστου του 2021 και μετά.

Ως τότε σε αυτή τη μεγάλη μάζα πελατών της η ΔΕH προσέφερε τιμολόγιο με σταθερή τιμή, το οποίο είχε μεν Ρήτρα Αναπροσαρμογής, αλλά συνδεδεμένη με το κόστος του CO2 κι αυτό σε ετήσια βάση. Ουσιαστικά, οι πελάτες της ΔΕH αυτής της κατηγορίας δεν απασχολούνταν με ρήτρες αναπροσαρμογής, η όποια επιπλέον επιβάρυνσή τους ήταν αμελητέα μέχρι τις 5/8/2021.

Μετά, αυτόματα και χωρίς ειδοποίηση από τη ΔΕH, μετέπεσαν στο κυμαινόμενο τιμολόγιο με Ρήτρα Αναπροσαρμογής και πλήρωναν εκτός από τη σταθερή τιμή που έδινε η Επιχείρηση, επιπλέον κόστος λόγω της διακύμανσης της χονδρεμπορικής τιμής.

Όπως ακριβώς συνέβαινε εξαρχής, με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στα τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων. Η κρίσιμη διαφορά ήταν ότι ακόμη δεν είχε ξεκινήσει το τσουνάμι της ενεργειακής κρίσης, που προκάλεσε το «ασανσέρ» της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος. Όταν συνέβη, «ανακάλυψαν» και οι καταναλωτές της ΔΕH τη σημασία της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.

Μαζική επιστροφή στα κυμαινόμενα τιμολόγια

Οι ιδιώτες προμηθευτές, όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς, συντασσόμενοι με τις ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ, θα ενημερώσουν ως την 1η Νοεμβρίου τους πελάτες τους ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα επιστρέψουν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, στα κυμαινόμενα τιμολόγια που είχαν πριν τα έκτακτα μέτρα, με βάση το συμβόλαιο που είχαν υπογράψει και το οποίο έχει ανασταλεί, εξαιτίας του συστήματος τιμολόγησης που επιβλήθηκε ελέω ενεργειακής κρίσης.

Όποιος πελάτης δεν συναινέσει, θα έχει το δικαίωμα επιλογής από μια «βεντάλια» τιμολογίων του παρόχου του, στο πνεύμα της απόφασης της ΡΑΑΕΥ. Κι αν δεν δεχθεί ούτε αυτό, θα έχει το δικαίωμα να αναζητήσει άλλο προμηθευτή.

Στην περίπτωση της ΔΕH, τα πράγματα δυσκολεύουν εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει υπογεγραμμένα συμβόλαια. Προφανώς, όπως είπαν πηγές, αυτό επιχειρεί να θεραπεύσει η επικείμενη ρύθμιση του ΥΠΕΝ. Να υπάρχει η δυνατότητα ένταξης όλων αυτών των καταναλωτών στο νέο τιμολόγιο, χωρίς την υποχρέωση υπογραφής νέου συμβολαίου, που θα συνεπαγόταν τεράστιο όγκο δουλειάς για την Επιχείρηση.

Ενδιαφέρον έχει και το εξής: Η απόφαση της ΡΑΑΕΥ προβλέπει ότι όποιος καταναλωτής δεν συναινέσει με τους νέους όρους προμήθειας του παρόχου του και δεν αποφασίσει να αλλάξει προμηθευτή ως τα τέλη του έτους, υπογράφοντας νέα σύμβαση, τότε μεταπίπτει αυτόματα στην Καθολική Υπηρεσία. Δεν αποκλείεται, έλεγαν άλλες πηγές, η σχεδιαζόμενη «λύση» του ΥΠΕΝ να αποσκοπεί στην αποτροπή διόγκωσης της Υπηρεσίας αυτής. Γιατί δίνει την προσωρινή δυνατότητα, για ένα χρόνο, σε εκατομμύρια καταναλωτές της ΔΕH να μεταπέσουν αυτόματα στο νέο τιμολόγιο, στην περίπτωση που δεν διαλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου. Έτσι, ειπώθηκε, προστατεύεται και η ΔΕH από μαζική διαρροή πελατών.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή θεωρείται ότι υπάρχουν αρκετές ασάφειες σε όσα διέρρευσαν για το νέο τιμολόγιο, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), που έχει στη στέγη του τους μεγαλύτερους εναλλακτικούς παρόχους, προτίθεται, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη, προκειμένου να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v