Βιομήχανοι Τροφίμων-Ποτών: Ζητούμενα υγιεινή διατροφή και επάρκεια

Ο ΣΕΒΤ ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και εθελοντικές δεσμεύσεις, με γνώμονα τη μετάβαση σε πιο ισορροπημένες συνήθειες και σε πιο ανθεκτικά συστήματα τροφίμων. Πέντε άξονες.

Βιομήχανοι Τροφίμων-Ποτών: Ζητούμενα υγιεινή διατροφή και επάρκεια

Έχουν περάσει 43 χρόνια από την ημέρα που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Ωστόσο σήμερα ακόμη, τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά φαινόμενα ένδειας εξαιτίας χρόνιων κοινωνικοικονομικών προκλήσεων, αλλά πλέον και της κλιματικής αλλαγής, ένα άλλο σημαντικό μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία και με κακές διατροφικές συνήθειες ή/και τρόπο ζωής, αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Αναλυτικά:

Η βιομηχανία ειδών διατροφής παραμένει ο κύριος θεματοφύλακας της επισιτιστικής επάρκειας, σέβεται τις ανάγκες των καταναλωτών και επενδύει σταθερά σε καινοτομίες και νέες τεχνολογίες. Στόχος είναι να προσφέρει ποικίλες διατροφικές επιλογές με προϊόντα που διακρίνονται για την ασφάλεια, την ποιοτική τους υπεροχή, τη διατροφική τους αξία και το φιλικό περιβαλλοντικό τους «αποτύπωμα».

Στις παρούσες διεθνείς συγκυρίες, η προσπάθεια αυτή δεν γίνεται χωρίς κόστος για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες δέχονται πιέσεις, με έντονο αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά τους.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχουν η προστασία της υγείας, η διατροφή και η ευζωία στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ο ΣΕΒΤ ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και εθελοντικές δεσμεύσεις, με γνώμονα τη μετάβαση σε πιο ισορροπημένες και υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά και σε πιο ανθεκτικά συστήματα τροφίμων.

Πέντε άξονες δράσης

Στο πλαίσιο αυτό, οι βιομηχανίες του κλάδου:

  1. Συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας με σχετικές δράσεις.
  2. Αναλαμβάνουν δράσεις για την Ανασύνθεση των προϊόντων διατροφής (σταδιακή μείωση των επιπέδων πρόσθετων σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και ενεργειακής αξίας), καθώς και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τα οποία αποτελούν υγιεινότερες επιλογές.
  3. Συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Ελληνικού Pledge, που αποτελεί ένα πλαίσιο κοινών εθελοντικών δράσεων και δεσμεύσεων για τη βελτίωση του τρόπου διαφήμισης των τροφίμων & ποτών σε παιδιά κάτω των 13 ετών, με στόχο την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων.
  4. Ενδυναμώνουν με κάθε ευκαιρία την κοινωνική τους προσφορά μέσα από δράσεις στήριξης (π.χ. σε έκτακτες ανάγκες, φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς, κλπ.).
  5. Στηρίζουν την προσπάθεια για την καταπολέμηση του φαινομένου της σπατάλης των τροφίμων σε συνεργασία με έγκυρους φορείς (Τράπεζα Τροφίμων, Συμμαχία για τη μείωση της σπατάλης).

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), κ. Ιωάννης Γιώτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, αναφέρει:

«Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών επιδεικνύει καθημερινά την υπευθυνότητά της και έχει ως βασική της μέριμνα τη διατροφική ασφάλεια και επάρκεια. Στόχος μας είναι οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, τα οποία εμπιστεύονται και επιλέγουν συνειδητά για τη διατροφή τους. Παράλληλα υποστηρίζει δράσεις ανακούφισης των συνανθρώπων μας, όπως πρόσφατα στην πληγείσα από τις πλημμύρες περιοχή της Θεσσαλίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v